Jediji se bodo v tridimenzionalnem mečevanju prvič 'preizkusili' leta 2012. Foto: EPA
Jediji se bodo v tridimenzionalnem mečevanju prvič 'preizkusili' leta 2012. Foto: EPA
Shrek
Aprila je DreamWorks oznanil, da bodo v 3D-tehniko spremenili tudi prve tri filme o zelenem ogru Shreku.

Žareči meči jedijev bodo s platna prvič 'izstopili' leta 2012, ko bo premierno predvajana tridimenzionalna predelava Epizode I - Grozeča prikazen. Drugi filmi bodo tej sledili, poroča BBC. 'Oče' ene najbolj priljubljenih znanstvenofantastičnih filmskih zgodb je o 3D-predelavi razmišljal že dlje časa, a projekta ni nameraval izpeljati, dokler ne bi bilo na voljo dovolj kinematografov, ki bi omogočili predvajanje v tej tehniki.

Po uspehu Cameronovega boja Na'vijcev za ohranitev svoje idilične Pandore se je predvajanje 3D-filmov razširilo in skorajda ni več akcije in spektakla, ki ne bi bil dosegljiv tudi v tej različici. Omenimo le Burtonovo Alico v Čudežni deželi, Svet igrač 3 in Shrek za vedno, le tri filme, ki so v 3D-različici izkazali za velik uspeh.
Kaj bo 3D zares 'prinesel' Vojni zvezd?
A kljub temu so odzivi na novico o predelavi Vojne zvezd mešane. Medtem ko nekateri pozdravljajo to, da se bodo spopadi skoraj dobesedno zgrnili nadnje, pa druge skrbi, da bo 3D-različica uničila sam kontekst Vojne zvezd, ki je zaslovela, še preden je bila vsa ta tehnologija mogoča.
Kakovostna predelava bo zahtevala čas
Projekt bo nadzorovala Industrial Light & Magic, del Lucasove produkcijske hiše Lucasfilms, ki se specializira za posebne učinke. John Knoll iz Industrial Light & Magic pravi, da zahteva kakovostna predelava filma v novo tehniko čas. "Da bi bila predelava uspešna, so potrebni kritično in umetniško oko ter izjemna pozornost za detajl. Če želimo dobre rezultate, ne smemo hiteti," še pojasnjuje. "Za vojno zvezd si bomo vzeli čas in uporabili vse, kar znamo, tako v estetskem kot tehničnem smislu, da bi gledalcem ponudili fantastično novo izkušnjo Vojne zvezd."

V vrsti čaka šest filmov
Ustvarjalce čaka seveda precej dela, saj je Lucas zgodbo povedal kar v dveh trilogijah.Tokrat bodo začeli pri tisti, ki se je lotil pozneje, leta 1999, nato pa po drugem in tretjem delu nadaljevali pri Epizodi 4 - Novo upanje iz leta 1977. Tej je tri leta pozneje sledil Imperij vrača udarec in nato leta 1983 še Jedijevo vrnitev.