Tako kot v fimu sta tudi v resničnem življenju Iva Krajnc in Aljoša Ternovšek par, Peter Ternovšek pa je Aljošev oče. Foto: www.sff.ba
Tako kot v fimu sta tudi v resničnem življenju Iva Krajnc in Aljoša Ternovšek par, Peter Ternovšek pa je Aljošev oče. Foto: www.sff.ba
Skrivnosten dogodek tri protagoniste popelje na pot, ki pa ne vodi stran od doživetega.

Festival je potekal med 20. in 29. marcem v Cape Townu, predstavljenih pa je bilo več kot 130 filmov iz 35 držav. Za šest nagrad in priznanj - kolikor so jih podelili - se je potegovalo 80 igranih celovečercev, dokumentarnih in kratkih filmov z vsega sveta. V selekciji celovečernih igranih filmov je nagrado za najboljši film prejel italijanski Il primo giorno d'inverno (Prvi zimski dan).

Od Sarajeva do Afrike
Kutinov film, ki je med snemanjem nosil delovni naslov Melanholija, je svetovno premiero doživel lanskega avgusta v Sarajevu, potem pa je festivalsko pot nadaljeval v Estorilo in Torino, kjer je slovenski film nazadnje tekmoval leta 2005. Sledila sta še: festival Prvi plani (Premiers Plans) v Angersu, kjer se je uvrstil v sekcijo Figures Libres, in skandinavski festival v Goeteborgu.

Skrivnostni dogodek
V celovečercu Nikoli nisva šla v Benetke, ki bo od 20. maja dalje na ogled v Kinodvoru, nastopajo Aljoša Ternovšek, Iva Krajnc, Peter Ternovšek in Tadej Toš. Gre za zgodbo o Gregu in Maši, mladem paru, ki ju iz tujine pride obiskat Gregov oče Tone. Nad mladim parom visi neki zlovešč dogodek, o katerem nihče ne spregovori, da pa bi jima vsaj malo olajšal bolečino, ju Tone pelje ven in tako se začne njihovo pohajkovanje z avtomobilom.

Grega in Maša na poti doživljata hitre spremembe razpoloženja, sta agresivna, pa globoko žalostna, naenkrat vesela, pa živčna, depresivna, igriva. Skupaj sta, a obenem vsak zase. In prepad med njima postaja vse globlji. Tone pa ju medtem pelje vse bolj stran od doma, a nič bolj proč od tega, kar se je zgodilo.

S pomočjo Filmskega sklada
Scenarij sta napisala Blaž Kutin in Rolanda Rebrek, direktor fotografije je bil Mitja Ličen, glasbo je prispevala Polona Janežič, montažer je bil Jurij Moškon, scenograf pa Niko Novak. Kot producenti se podpisujejo Andrej Kregar (VPK - Ljubljana), Blaž Kutin, Rolanda Rebrek, koproducent je zavod Tomahavk, film je sofinanciral Filmski sklad RS.

C. R.