Amazon je že maja 2021 za približno 8,45 milijarde dolarjev kupil družbo MGM Studios, ki je znatno povečal Amazonovo knjižnico vsebin za platformo Prime Video. Z nakupom studia Bray bo še povečal svoje zmogljivosti. Foto: Amazon
Amazon je že maja 2021 za približno 8,45 milijarde dolarjev kupil družbo MGM Studios, ki je znatno povečal Amazonovo knjižnico vsebin za platformo Prime Video. Z nakupom studia Bray bo še povečal svoje zmogljivosti. Foto: Amazon
Sorodna novica Največji evropski filmski studio zdaj v lasti Američanov

V zadnjem času se je v Združenem kraljestvu razplamtel boj za studijske prostore, ki izkorišča lokalne davčne olajšave in bogastvo talentov, potem ko so industrijo v ZDA zaznamovale stavke in posledice Covida-19. Amazonov nakup studiev Bray, ki so le 42 kilometrov stran od Londona, je le naslednji korak v boju za studijske prostore ameriških produkcijskih hiš na Otoku.

Filmski studio Bray v Water Oakleyju v Berkshiru je v zgodovini britanskega filma pomemben zaradi svoje dolgoletne zapuščine in povezanosti s pomembnimi filmi, zlasti v žanru grozljivk. V preteklih desetletjih so v studiu Bray snemali med drugim The Rocky Horror Picture Show, Osmi potnik Ridleya Scotta, Rocketman in mnoge druge filme in serije. Tudi Amazon je v zadnjih dveh letih v studiu Bray pripravljal nekatere svoje največje uspešnice, med drugim Prstane moči kot stransko serijo Gospodarja prstanov in prvo sezono serije Citadel v režiji bratov Russo.

Del produkcijskih hiš se seli iz ZDA v očitno ugodno Združeno kraljestvo
Bray je poleg studia Leaveseden podjetja Warner Bros. Discovery je šele drugi studio v Združenem kraljestvu, ki je v lasti ameriškega podjetja. Da bo Amazon znatno okrepil svojo produkcijo videovsebin na evropski celini, govori tudi dejstvo, da nakup studia Bray sledi podpisu več milijonov funtov vredne pogodbe med Amazonom in studiem Pinewood's Shepperton Studios o najemu snemalnih prostorov za naslednjih deset let.

Sorodna novica Amazon v igri za nakup kultnega studia MGM

Novica prihaja tudi šest mesecev po tem, ko je Amazon opozoril britansko vlado, naj se dobro zaveda svojega konkurenčnega statusa kot produkcijskega središča, ki lahko konkurira Hollywoodu. V pismu vladi so zapisali, da bi lahko ameriške produkcijske hiše, če bi Združeno kraljestvo v prihodnjih letih postalo manj konkurenčna lokacija, lahko v kratkem času prestavile lokacije snemanja.

V središču studia stoji nekdanja angleška podeželska hiša iz 18. stoletja
Studie Bray sestavlja pet zvočnih odrov, delavnice, zaklonišče, pisarne in parkirišče. "Prevzem vključuje približno 5000 kvadratnih metrov zvočnega prostora na petih odrih, 7200 kvadratnih metrov delavnic, 3660 kvadratnih metrov pisarn, 17.000 kvadratnih metrov dvorišča in 14.500 kvadratnih metrov parkirišč," so v izjavi zapisali v Amazonu. Če prištejemo zraven še podobno prostornino britanskih studiev Shepperton, kjer ima Amazon sklenjeno dolgoročno pogodbo za ekskluzivno uporabo devetih najsodobnejših zvočnih odrov, delavnic in pisarn, Amazon trenutno uporablja dobrih 9 hektarov studijskih prostorov na otoku.

Kako je videti filmski studio? Obisk prostorov Viba Filma v Firbcologih

V prvih dveh desetletjih so v njem posneli več kot 100 fantazijskih filmov in grozljivk
Studio Bray, ustanovljen leta 1951, je kmalu postal sinonim za britanske grozljivke in je v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja ustvaril nekatere priljubljene filme, kot so Drakula, Frankensteinovo prekletstvo in Mumija, ki niso opredelili le žanra grozljivke v Veliki Britaniji, temveč so vplivali tudi na svetovno kinematografijo in studio, ustanovitelj, podjetje Hammer, pa se je uveljavil kot pionir filmske grozljivke.

Leta 1970 je prostore kupilo podjetje Redspring, ki je najprej studio nameravalo porušiti, a si je kasneje premislilo in ga temeljito prenovilo. V naslednjem desetletju sta studio Bray zaznamovala Ridley Scott, ki je v njegovih prostorih leta 1978 izdelal in posnel miniature za svoj znanstvenofantastični triler Osmi potnik, že pred njim pa je leta 1974 v njem nastala kultna klasika The Rocky Horror Picture Show Jima Sharmana.

Studio je ostal v lasti podjetja Redspring do leta 2014, ko so ga prodali investitorju, ki je na tem območju načrtoval gradnjo stanovanj, a so spremenili svoje načrte zaradi "kombinacije tržnih razmer in vse večjega povpraševanja po studijskih prostorih".

Sorodna novica Vizija za hrvaško filmsko industrijo: gradili bodo velik filmski studio

Amazon je studio kupil za doslej neznano vsoto
Nakup studia po oceni Lesley-Anne Macfarlane, vodje produkcije pri Resource Productions, ki je zadolžena za filmski urad v Berkshiru, "prinaša veliko več priložnosti in razburljivih stvari na to območje". Nakup po njenih besedah kaže na to, da se bo v prihodnosti vlagalo v ljudi, skupnost in območje. Njena neprofitna organizacija pomaga ustvarjati produkcije na tem območju, Macfarlane pa verjame, da se bo Amazonova prisotnost v regiji v naslednjih nekaj letih še povečala in razširila.

Druga pomembnejša pridobitev Amazon Prime Videa po prevzemu MGM Studios
"Z Brayem kot našim ustvarjalnim domom v Združenem kraljestvu smo zavezani, da poglobimo odnose z ustvarjalno skupnostjo Združenega kraljestva, ki je bogata z vrhunskimi pripovedovalci zgodb in ustvarjalnimi talenti vseh vrst," je povedal vodja Prime Video in Amazon MGM Studios Mike Hopkins. Kot je dodal, jim pridobitev studia s tako znamenito dediščino ne le vliva moči za več filmske in televizijske produkcije v Združenem kraljestvu, ampak razkriva tudi obilico priložnosti v lokalni skupnosti glede delovnih mest in usposabljanja na vseh ravneh produkcije.

Amazon je že maja 2021 za približno 8,45 milijarde dolarjev kupil družbo MGM Studios, ki je znatno povečal Amazonovo knjižnico vsebin za platformo Prime Video in omogočil dostop do velikega števila filmov in televizijskih oddaj, vključno z ikonično franšizo James Bond.