Chloé Zhao je trenutno favoritka za vsa režijska priznanja v sezoni nagrad. Foto: Reuters
Chloé Zhao je trenutno favoritka za vsa režijska priznanja v sezoni nagrad. Foto: Reuters
Sorodna novica Dežela nomadov: vestern za 21. stoletje

Drama o novodobnem nomadstvu v Ameriki je osvojila štiri kritiške nagrade, vključno s kipcema za najboljši film in najboljšo režijo. Režiserka Chloé Zhao se je v svojem zahvalnem govoru poklonila mešalcu zvoka, 35-letnemu Michaelu Wolfu Snyderju, ki je pred nekaj dnevi umrl. "Najboljši trenutki na snemanju so bili tisti, ko je cela ekipa gledala Wolfa, on pa je rekel: 'Pripravite se, da boste našli svoj prostor zena'. In res smo ga. Hvala, Wolf, poklanjamo se ti in še se bomo videli na poti," so bile njene besede slovesa.

Odličji za najboljšo vlogo v filmskih kategorijah sta dobila Carey Mulligan za Obetavno mladenko in pokojni Chadwick Boseman za film Ma Rainey's Black Bottom. Nagrado je v njegovem imenu sprejela vdova Simone Ledward Boseman. Ma Rainey's Black Bottom je bil s tremi kipci drugi najbolj nagrajeni film večera. Po dve nagradi so dobili priseljenska zgodba Minari, zgodovinska drama Sojenje čikaški sedmerici in drama maščevanja Obetavna mladenka.

Sorodna novica Minari: ameriški film v korejščini kot favorit za oskarja

Morda najbolj simpatičen trentek podelitve so bile solze sreče 8-letnega Alana Kima, ki je za svojo vlogo v filmu Minari osvojil nagrado za najboljšega mladega igralca. "Ni čisto vedel, zakaj joče," kot je povedal, a nagrada mu veliko pomeni, saj je eno njegovih prvih priznanj za ta fim. Najboljši del snemanja v Arkansasu je bilo "vse skupaj", češ da je bilo delo pri filmu "zabavno, ampak vroče". Minari je postal tudi najboljši tujejezični film.

Sacha Baron Cohen je v imenu ekipe filma Sojenje čikaški sedmerici sprejel nagrado za najboljšo igralsko zasedbo ter se zahvalil resnični sedmerici, ki so jo on in kolegi upodobili v filmu. Poudaril je, da se zgodovina ponavlja, če se od nje ničesar ne naučimo. "Ključen del demokracije je pravica do miroljubnih protestov. Dokler bo obstajala demokracija, bo obstajala potreba ljudi, da na miroljuben način pokažejo svoje nestrinjanje z oblastjo."

Alana Kima so ob razglasitvi nagrade za najboljšega mladega igralca oblile solze. Foto: Reuters
Alana Kima so ob razglasitvi nagrade za najboljšega mladega igralca oblile solze. Foto: Reuters
Sorodna novica Borat: Naknadni film

Prvo nagrado večera je prejel Daniel Kaluuya za stransko vlogo v filmu Judas and the Black Messiah; med drugim se je zahvalil kritikom, da so z nagrado podprli sporočilo in izročilo Freda Hamptona, vodje Črnih panterjev. Nagrado za najboljšo igralko je sprejela vidno ganjena Maria Bakalova za komedijo Borat 2. Priznala je, da "ne more verjeti, da je to uspelo nekomu, ki je odraščal v Bolgariji" ter nagrado posvetila otrokom, ki bi radi sledili svojim sanjam".

Andy Samberg je bil videti rahlo presenečen, ko je za Palm Springs sprejel nagrado za najboljšo komedijo, češ da je bila konkurenca letos še posebej močna.

Drama Mank je ponovila scenarij z zlatih globusov: čeprav je večer začela kot najbolj nominiran film Iz 12 nominacijami), je na koncu osvojila samo nagrado za scenografijo.

Nagrade critics choice - filmske kategorije

Najboljši film: Dežela nomadov
Najboljša režija: Chloé Zhao, Dežela nomadov

Igralec v glavni vlogi: Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom
Igralka v glavni vlogi: Carey Mulligan, Promising Young Woman
Najboljši mladi igralec ali igralka: Alan Kim, Minari

Igralec v stranski vlogi: Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah
Igralka v stranski vlogi: Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm
Najboljša igralska zasedba: The Trial of the Chicago 7

Izvirni scenarij: Emerald Fennell, Obetavna mladenka
Prirejeni scenarij: Chloé Zhao, Dežela nomadov

Scenografija: Donald Graham Burt, Jan Pascale, Mank
Fotografija: Joshua James Richards, Dežela nomadov
Kostumografija: Ann Roth, Ma Rainey’s Black Bottom

Posebni učinki: Tenet
Tujejezični film: Minari
Najboljša komedija: Palm Springs

Sorodna novica Damin gambit: kako posneti napeto nadaljevanko o šahu?

V televizijskih kategorijah je v žanru drame s konkurenco pometla nadaljevanka Krona: igralske nagrade za svoje upodobitve ključnih akterjev britanske monarhije in politike so prejeli Gillian Anderson, Josh O'Connor in Emma Corrin. V komičnem žanru je bila s tremi nagradami najbolj priljubljena serija Ted Lasso (Jason Sudeikis se je po odmevni zmagi na zlatih globusih spet v prenos vklopil v zelo sproščeni opravi.) V svojem govoru se je med drugim zahvalil nekdanji ženi Olivi Wilde, ki mu je dala idejo za serijo.

Najboljša serija v omejenem obsegu je postala Damin gambit, Anya Taylor-Joy pa najboljša igralka v tej kategoriji. (Namignila je celo, da bi Damin gambit lahko dobil nadaljevanje: "Neverjeten kompliment je, da hočejo ljudje s temi liki preživljeti še več časa, ampak zamislili smo si jo kot miiserijo ... Nikoli ne reci nikoli.") Med moškimi je najboljšo vlogo v miniseriji ustvaril John Boyega v Majhni sekiri.

Podelitev nagrad je že tretje leto zapored vodil Taye Diggs. Voditelj je sicer dobil svoj oder, podeljevalci in nominiranci pa so se podelitve udeležili od doma, virtualno. Diggs se je zato pošalil, da je verjetno tisti večer edini, ki
Podelitev nagrad je že tretje leto zapored vodil Taye Diggs. Voditelj je sicer dobil svoj oder, podeljevalci in nominiranci pa so se podelitve udeležili od doma, virtualno. Diggs se je zato pošalil, da je verjetno tisti večer edini, ki "nima oblečenega spodnjega dela trenirke".Foto: Reuters

Najboljša pogovorna oddaja je postala Late Night With Seth Meyers, naslov najboljše enkratne komične oddaje pa sta si razdelili dve: 23 Hours to Kill Jerryja Seinfelda in Welcome to Buteaupia Michelle Buteau.

Drama Ozark je večer začela s šestimi nominacijami, enako kot Krona, a je na koncu ekipa domov odšla praznih rok. Enako usodo sta doživeli seriji What We Do in the Shadows (pet nominacij) and The Plot Against America (štiri nominacije).

Nagrade critics choice - televizijske kategorije

Najboljša dramska serija: Krona
Najboljši igralec v dramski seriji: Josh O’Connor, Krona
Najboljša igralka v dramski seriji: Emma Corrin, Krona
Najboljši igralec v dramski seriji, stranska vloga: Michael K. Williams, Lovecraft Country
Najboljša igralka v dramski seriji, stranska vloga: Gillian Anderson, Krona

Najboljša komična serija: Ted Lasso
Najboljši igralec v komični seriji: Jason Sudeikis, Ted Lasso
Najboljša igralka v komični seriji: Catherine O’Hara, Schitt’s Creek

Najboljši igralec v komični seriji, stranska vloga: Daniel Levy, Schitt’s Creek
Najboljša igralka v komični seriji, stranska vloga: Hannah Waddingham, Ted Lasso

Najboljša miniserija: Damin gambit
Najboljši televizijski film: Hamilton
Najboljši igralec v miniseriji ali TV-filmu: John Boyega, Majhna sekira
Najboljša igralka v miniseriji ali TV-filmu: Anya Taylor-Joy, Damin gambit

Najboljši igralec v miniseriji ali TV-filmu, stranska vloga: Donald Sutherland, Zlom
Najboljša igralka v miniseriji ali TV-filmu, stranska vloga: Uzo Aduba, Mrs. America