Danes je slavna tudi anekdota o tem, kako je Christian Bale oblikoval lik Patricka Batemana. Na televiziji je menda ujel gostovanje Toma Cruisa v nekem večernem pogovornem šovu; zdelo se mu je, da igralec izžareva
Danes je slavna tudi anekdota o tem, kako je Christian Bale oblikoval lik Patricka Batemana. Na televiziji je menda ujel gostovanje Toma Cruisa v nekem večernem pogovornem šovu; zdelo se mu je, da igralec izžareva "zelo intenzivno prijaznost, za očmi ni pa ničesar". (Zanimivo je, da se Tom Cruise pojavi kot lik v romanu: Bateman ga nekega dne sreča v dvigalu, ker živita v isti stanovanjski stolpnici.) Foto: IMDb
Sorodna novica Izzivalci

Filmski blog Deadline poroča, da bo priznani italijanski cineast, ki je znan predvsem po uspešnici Pokliči me po svojem imenu in letošnji teniški romanci Izzivalci, sodeloval s scenaristom Scottom Z. Burnsom; skupaj bosta skušala najti nov pristop k vsem znani zgodbi. Burns je sicer znan po več sodelovanjih z režiserjem Stevenom Soderberghom, kot so filmi Kužna nevarnost, Stranski učinki in Špicelj.

"Luca je genialen umetnik, točno pravi vizionar, ki bo lahko ustvaril čisto novo interpretacijo tega močnega in klasičnega lika," je v izjavi za javnost zapisal vodja studia Lionsgate Adam Fogelson.

Roman je ob izidu leta 1991 veljal za izjemno kontroverzno delo; številnim se je zdelo, da zgodba o ultranasilnem, z imidžem obsedenem bančniku, ki je v prostem času tudi serijski morilec, poveličuje nasilje.

Založniki so se knjige sprva otepali; prvi založnik, hiša Simon & Schuster, si je marca leta 1991 zaradi vsebine premislil in zavrnil objavo. Pravice za knjigo so nato kupili pri Vintage Books, kjer so objavili nekoliko okrnjeno izvirno Ellisovo besedilo. Poglavja, v katerih Patrick Bateman brutalno muči, umori in se nato izživlja nad trupli svojih žrtev, so naslovljena le z besedami 'dekle' ali 'dekleta', s čimer avtor knjige še dodatno poudarja brutalno in hladnokrvno naravo Batemanovih umorov.

Po izdaji knjige je bil Bret Easton Ellis deležen številnih sovražnih sporočil in smrtnih groženj. Knjigi je zaradi opisa nasilja nad ženskami močno nasprotovala tudi feministična aktivistka Gloria Steinem, ki je bila, mimogrede, poročena z očetom Christiana Bala.

Luca Guadagnino, filmski režiser italijansko-alžirskih korenin, je bil za oskarja nominiran za kvirovsko romanco Pokliči me po svojem imenu. Foto: EPA
Luca Guadagnino, filmski režiser italijansko-alžirskih korenin, je bil za oskarja nominiran za kvirovsko romanco Pokliči me po svojem imenu. Foto: EPA
Sorodna novica Ko Ameriški psiho prešerno zapoje in zapleše na Broadwayu

Roman je leta 2000 kot črno satiro ekranizirala režiserka Mary Harron; vloga Patricka Batemana je še danes ena najmarkantnejših v karieri Christiana Bala.

Prva filmska adaptacija je bila v primerjavi s knjigo precej omiljena, saj se je režiserka izognila najnazornejšim prizorom nasilja. Tako kot knjiga je bil tudi film še pred začetkom snemanja deležen precej pozornosti medijev, čeprav so ga po sami premieri v ZDA in Kanadi predvajali po manjših kinodvoranah in je zaslužil le 15 milijonov dolarjev.

Pozneje je zgodba zaživela še kot muzikal z Mattom Smithom v glavni vlogi. Leta 2021 so mediji poročali, da studio Lionsgate razvija serijo o Ameriškem psihu. Lani je veljalo tudi, da bo Guadagnino za HBO režiral serijo po predlogi Ellisovega romana The Shards, a je pozneje od projekta odstopil.

Mojster prirejanja kvirovskih literarnih klasik
Luca Guadagnino je oskarjevsko nominacijo prejel za knjižno adaptacijo, gejevsko romanco Pokliči me po svojem imenu (2017). Trenutno promovira še eno knjižno priredbo, Queer po istoimenski knjigi Williama S. Burroughsa; v filmu ima glavno vlogo Daniel Craig.

Guadagninova največja finančna uspešnica je sicer letošnji film Izzivalci, ki je zaslužil skoraj sto milijonov dolarjev. V kratkem bomo videli njegovo srhljivko After the Hunt, režiral pa bo tudi ekranizacijo italijanskega romana V ločenih spalnicah; njegov avtor, Pier Vittorio Tondelli, je leta 1991 umrl za posledicami aidsa.