Ang Lee je eden izmed samo dveh režiserjev, ki sta v zgodovini beneškega filmskega festivala dvakrat osvojila zlatega leva za najboljši celovečerec. Foto: EPA
Ang Lee je eden izmed samo dveh režiserjev, ki sta v zgodovini beneškega filmskega festivala dvakrat osvojila zlatega leva za najboljši celovečerec. Foto: EPA
Naslednji film Anga Leeja bo komična drama o organizaciji festivala v Woodstocku.

Na Tajvanu rojeni režiser se je v Benetkah prvič proslavil leta 2005, ko je najvišjo nagrado beneškega filmskega festivala osvojil z absolutno uspešnico tistega leta, dramo Gora Brokeback. Znova se je veselil dve leti pozneje, ko se mu je isti podvig posrečil z vohunskim trilerjem Poželenje. Tako je postal šele drugi režiser v zgodovini Mostre, ki ima v lasti kar dva zlata leva (drugi 'veliki' beneški nagrajenec prav tako prihaja iz Azije - to je kitajski režiser Žang Jimou) in prav zato njegova izbira za vodilnega moža 66. izdaje festivala ni presenetljiva.

Režiser, ki povezuje Vzhod in Zahod
Vodstvo beneškega bienala (direktor filmskega festivala ostaja Marco Müller, vodja upravnega odbora beneškega bienala pa Paolo Baratta) je v utemeljitvi izbire Anga Leeja za vodjo žirantov med drugim zapisalo: "Ang Lee je eden tistih režiserjev, ki jim najbolje uspeva ustvarjati dialog med filmsko kulturo Vzhoda in Zahoda; obenem je Lee eden najpogosteje nagrajenih režiserjev zadnjih let. /.../ Ang Lee je za enajst celovečernih igranih filmov, ki jih je ustvaril do tega dne, prejel mnogo nagrad po celem svetu."

Film o festivalu Woodstock
Število enajst sicer kmalu ne bo več aktualno, saj bo Lee svoj opus kmalu dopolnil z novim celovečercem. Zdaj namreč dokončuje svoj novi film, komično dramo o legendarnem festivalu Woodstock. Film z naslovom Taking Woodstock namerava Lee javnosti prvič predstaviti 14. avgusta. Pri filmu gre za resnično zgodbo o Elliotu Tiberju, ambicioznemu notranjemu oblikovalcu iz bohemskega Greenwich Villaga, čigar starši so bili edini lastniki dovoljenja za organizacijo glasbenega festivala v okrožju mesta Bethel v ameriški zvezni državi New York. In to dovoljenje je Tibor predal organizatorjem Woodstocka. Film pa ni le zgodba o festivalu, ampak gre tudi za zgodbo o Tiborju, ki ga je pestila njegova homoseksualnost, ki je ni želel razkriti niti najbližjim.

P. B.