Pločnik pred Ledgerjevim stanovanjem se polni z rožami, fotografijami in svečami. Foto: EPA
Pločnik pred Ledgerjevim stanovanjem se polni z rožami, fotografijami in svečami. Foto: EPA
Ang Lee, Heath Ledger
Heath Ledger
Heath Ledger si je pred dvema letoma prisvojil svojo prvo nominacijo za oskarja. Navdušil je z vlogo homoseksualnega kavboja Ennisa Del Mara v Gori Brokeback. Foto: Reuters

Tam je bila nenadna smrt 28-letnega zvezdnika, ki naj bi v svojem stanovanju v New Yorku umrl zaradi prevelikega odmerka uspavalnih tablet (uradno bo vzrok smrti znan čez približno deset dni, ko bodo opravili dodatne raziskave), osrednja novica dneva. Mediji so morali zaradi posodabljanja podatkov, povezanih z novico, in zaradi množice komentarjev, ki so jih na straneh objavili bralci, preurediti svoje spletne strani.

Slovo oskarjevega nominiranca naj bi najbolj odmevalo prav v njegovem domačem kraju, Perth, kjer se je Ledger rodil leta 1979. Od tam je igralčev oče Kim, obdan z materjo Sally in mlajšo sestro Kate, nagovoril medije. "Heath se je v svojem kratkem življenju dotaknil veliko ljudi na najrazličnejših ravneh, vendar pa je bila redkim dana priložnost, da so ga resnično spoznali," je med drugim povedal oče. Sina je opisal kot prizemljenega, prijaznega, dobrosrčnega in nad življenjem navdušenega moža, ki je mnogim predstavljal poseben navdih.

Zadnja dva meseca preživel v rojstnem kraju
V rojstnem kraju je Heath preživel večino decembra in januarja, saj se je tako najlažje umaknil radovednim paparacijem in kot je povedal novinarju lokalnega časopisa The West Australian Marku Naglazasu, se je imel doma resnično lepo, saj je lahko ponovno preživel nekaj časa s prijatelji in družino.

Poleg družine, ki je Heathovo smrt označila za nesrečo, se igralca spominjajo tudi razna imena filma in oboževalci po vsem svetu. Režiser filma Gora Brokeback, ki je igralcu prinesla nominacijo za oskarja, Ang Lee je snemanje z Ledgerjem opisal kot enega najčistejših radosti v njegovem življenju.

Ranljivi igralec z željo po življenju
"Vlogi Ennisa je prinesel več kot si lahko predstavljamo - željo po življenju, ljubezni in resnici, hkrati pa ranljivost, zaradi katere so ga vsi vzljubili," se igralca spominja Lee in dodaja: "Njegova smrt je resnično boleča." Oboževalci prinašajo pred Ledgerjevo stanovanje rože in sveče. 41-letni broadwayjski režiser Khaled Ali se je po prižigu sveče spomni filma Gora Brokeback, ki se ga je močno dotaknil, saj pripoveduje zgodbo njegove okolice.


Celo ameriški predsednik George W. Bush je prestavil dogodek v okviru kampanje za preprečevanje zlorabe zdravil na recepte. Kot je povedala predstavnica za tisk Bele Hiše, Dana Perino bi se jim zdel takšen dogodek glede na okoliščine neprimeren.

M. K.