Bafte na svoj seznam dodajajo novo nagrado. Foto:
Bafte na svoj seznam dodajajo novo nagrado. Foto:
Duncan Kenworthy
Predsednik Bafte Duncan Kenworthy je prepričan, da je nagrada vzhajajoče zvezde pomembna zato, ker ljudem prepušča presojo o sicer zmuzljivem pojmu zvezdništva. Foto: British Council

Najuglednejše britanske filmske nagrade, bafte, bodo podelili 19. februarja v Londonu, natančno en mesec prej pa bo žirija razglasila tudi končni seznam nominirancev. Že zdaj so znana imena nominirancev za nagrado Orange Rising Star (vzhajajoča oranžna zvezda). Namenjena bo mladim igralcem, ki so se že s svojim prvim večjim filmom vtisnili v spomin filmskemu občinstvu. Končna odločitev o tem, kateri novi obraz je najbolj zaznamoval filmsko leto 2005, bo v rokah gledalcev - o zmagovalcu namreč odloča glasovanje.

Pet nominirancev je izbrala žirija, sestavljena iz njihovih cehovskih kolegov, ki sta ji načelovala Alan Parker in Cate Blanchett. Peterico mladih upov filmske industrije sestavljajo James McAvoy, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Michelle Williams in Gael Garcia Bernal. Čeprav sta zvezdniški status dosegla le Bernal in Williamsova, smo imeli že kar nekaj priložnosti vseh pet srečati na filmskem platnu.

Od kod nam je že znan/a?
Michelle Williams, ki je pred leti mešala štrene junakom v nanizanki Simpatiije, te dni s svojim nastopom v filmu Brokeback Mountain iz kritikov izvablja skoraj same hvalnice, obtežene s presežniki. Rachel McAdams je bila take hvale deležna lani - za svojo vlogo v komediji Zlobna dekleta je iz Los Angelesa domov odnesla MTV-jevi nagradi za najboljšo novo igralko in za najboljši filmski poljub.

Londončan z eksotičnim imenom Chiwetel Ejiofor je svoj filmski krst doživel v Spielbergovi drami o suženjstvu Amistad, nazadnje pa smo ga lahko videli v komediji Woodyja Allena Melinda in Melinda. Mehičan Gael Garcia Bernal je v Motoristovem dnevniku več kot prepričljivo upodobil karizmatičnega revolucionarja Cheja Guevaro.

Peterico kandidatov za bafto zaključi James McAvoy, ki je nastopil v televizijski komediji Shameless (Brez sramu), njegov veliki trenutek pa je napočil z vlogo v fantazijskem filmu Lev, čarovnica in omara .