50 izbrancev je postalo del zgodovine skupine BNeastie Boys. Foto: EPA
50 izbrancev je postalo del zgodovine skupine BNeastie Boys. Foto: EPA
Madison Square Garden
Koncert skupine Beastie Boys je bil v sloviti dvorani Madison Square Garden. Foto: RTV SLO

Skupina je kamero "potisnila" v roke 50 popolnim novincem v filmskem poslu, ki naj bi ustvarili pravi "ljudski" koncertni film. Pričakovanja kritikov so bila velika, a kaj, ko je skupina vse "pokvarila" v studiu, kjer so posnetke dodobra "prečistili" profesionalni filmski ustvarjalci. Filmski kritiki, ki so se "spravili nad domnevno izvirni projekt" Beastie Boysev, so se po ogledu "brezmadežnega izdelka amaterjev" ponorčevali iz studijskih delavcev, ki so morali odkriti in odstraniti prav vse napake, ki so jih zagrešili snemalci.

Najboljši posnetek: uriniranje
"Duha" amaterskega filma naj bi tako še najbolje poosebljal posnetek, ki ga je eden od četice 50 snemalcev posnel na moškem stranišču. Posnel je sebe pri opravljanju "male potrebe". Posnetek je sicer težko povezati z zgodbo, ki naj bi govorila o vzdušju na koncertu skupine Beastie Boys, a je začinil sicer dokaj jalov glasbeni dokumentarec.

Film, pod katerega se je kot režiser s psevdonimom Nathanial Hornblower podpisal član zasedbe Beastie Boys Adam Yauch, se tako prav v ničemer ne razlikuje od običajnih koncertnih filmov. Awesome; I F... Shot That! naj tako nikakor ne bi mogel zadovoljiti pravih filmskih sladokuscev. razveselil naj bi predvsem zveste oboževalce skupine, ki radi planejo po prav vsakem novem posnetku njihovih herojev.

Ne potrebujemo varnostnikov
Čeprav se jim je poskus z amaterskim dokumentarcem morda nekoliko ponesrečil, Beastie Boys še vedno veljajo za ene največjih glasbenih osebnosti zadnjih dveh desetletij. Tudi po skoraj dvajsetih letih slave skušajo Mike D (Michael Diamond), Ad-Rock (Adam Horowitz) in MCA (Adam Yauch) ohraniti stik z občinstvom. Tudi med koncertom v sloviti dvorani Madison Square Garden v New Yorku, kjer so 9. oktobra 2004 nastali filmski posnetki, so Beastie Boys stopili med občinstvo in kar med gledalci izvedli eno skladbo. Pri tem jih ni spremljala četa varnostnikov; očitno pa vedno verjamejo, da kdor posluša Beastie Boys, ta ima srce (in pamet) na pravem mestu.