Vampir ali volkodlak? Obe izbiri sta slabi, so prepričani podeljevalci malin. Foto: Blitz
Vampir ali volkodlak? Obe izbiri sta slabi, so prepričani podeljevalci malin. Foto: Blitz
Transformerji: Maščevanje padlih (Transformers: Revenge of the Fallen)
Težko se je odločiti, ali se pred kamero iskre bolj kilavo krešejo med Shio Leboufom in Megan Fox ali med njim in ogromnimi roboti ...
Land of the Lost
Že sinopsis filma Land of the Lost ne zveni preveč obetavno: raziskovalca Ricka Marshalla in njegovega pomočnika nekakšen časovno-prostorski vrtinec posrka v vzporedno vesolje; v svetu, natrpanem z dinozavri in domišljijskimi bitji se Rick med drugim spoprijatelji s primatom Chako.
G.I. Joe: The Rise of Cobra
'Ne vem, kaj naj rečem o igri, scenariju in režiji, ker jih nisem zasledil,' je o filmu G. I. Joe lani zapisal recenzent Rolling Stona. 'Lahko bi vam razložil zaplet, ampak ta neusmiljeno nekoherenten, galaktično neumen film me je pustil preveč bebavega, da bi tipkal. Lahko pa vam povem, da G. I. Joe ni tako gnil kot Transformerji 2. Zakaj? Ljudje, ki so ga naredili, z režiserjem Stephenom Sommersom, ki je svoj pečat nesposobnosti pustil na Mumiji in Van Helsingu, na čelu so videti, kot da se resnično zabavajo, ko se prostituirajo za tisti ček. Na drugi strani pa je Michael Bay, režiser Transformerjev, ki je očitno cinik, prepričan, da si publika zasluži smeti, s katerimi jih zasipava.'
Mariah Carey
Mariah: na njene igralske (ne)sposobnosti se lahko zanesemo vsaj toliko kot na to, da se bo spravila v pretesno in/ali prekratko obleko. Si bomo pa premislili, trdijo nekateri kritiki, ko jo bomo videli v drami Precious. Foto: EPA
Madonna
Nauk, ki ga lahko iz nominacij za najslabše igralke desetletja potegnejo pevke (in Paris Hilton), je, naj se držijo čim dlje od filma. Foto: EPA
bratje Jonas
Še če 'igrajo' samo v svojem koncertnem filmu, je to menda dovolj zanič za nominacijo ... Foto: Reuters
Norbit
Eddie Murphy je bil leta 2007 (Norbit) nominiran za najslabšo glavno moško vlogo, zaradi računalniške animacije pa še za najslabšo stransko žensko vlogo (igra svojo lastno ženo), stransko moško vlogo (prelevi se celo v Azijca) in za obe polovici najslabšega para na velikem platnu. Da nominacije filma za najslabši izdelek leta niti ne omenjamo. 'Sklenili smo, da je vsak od njegovih likov v tem filmu tako žaljivo zanič, da si zasluži nominacijo,' je takrat razložil ustanovitelj nagrade John Wilson.
Billy Ray in Miley Cyrus
Billy Ray in Miley Cyrus: ne družijo ju le geni, ampak tudi pomanjkanje igralskega daru ... Foto: EPA

Najslabša med slabimi v zadnjem letu sta s po sedmimi nominacijami znanstvenofantastična komedija Land of the Lost z Willom Ferrellom v glavni vlogi (pri nas je nismo videli) in, ne ravno presenetljivo, poletni akcijski spektakel Transformerji 2: Maščevanje padlih.

Transformerji so po oceni žirije šepali na prav vseh ključnih področjih (razen komercialnem): film, ki je samo prvi konec tedna v ameriških kinematografih prislužil kar 109 milijonov dolarjev, je med drugim nominiran v kategorijah za najslabšo igralko (Megan Fox), najslabšega režiserja (Michael Bay) in najslabši film v celoti.

Filmski večer iz pekla
Poleg Transformerjev se za dvomljivo lento najslabšega filma potegujejo še romantična komedija All About Steve, testosteronski G. I. Joe: Vzpon Kobre, že omenjeni Land of the Lost in Stara mačka, komedija o moškem (John Travolta), ki ne zna z otroki.

Saj so mladi, lahko se še poboljšajo ...
Kujavi britanski ljubljenec deklet Robert Pattinson najverjetneje še naprej nima razloga za smeh: nominiran je za najslabšega igralca v stranski vlogi. A očitno v svoji neprepričljivosti vsaj ni bil osamljen: vsi trije zvezdniki Mlade lune (torej še Kristen Stewart in Taylor Lautner) so nominirani za najmanj prepričljiv filmski par. Drugi del vampirske sage Somrak, ki je lani obnorel najstnice po vsem svetu, je nominiran še za najslabšo "priredbo, kopijo ali nadaljevanje" in najslabši scenarij - na pa tudi za najslabši film v celoti. Ta "čast" mu je menda ušla le za las, kajti bera bednih filmov v Hollywoodu je bila po besedah predsednika žirije in ustanovitelja malin Johna Wilsona tako bogata, da so resno razmišljali o razširitvi glavne sekcije na deset naslovov.

Nekonsistentna Sandra
Sandra Bullock
, ki je sicer medtem presedlala na resnejše filme (danes bomo izvedeli, ali bo za vlogo v The Blind Side nominirana za oskarja), svoje "stare" kariere očitno še ni povsem pustila za seboj: komedija All About Steve ji je prinesla nominacijo za najslabšo igralko. Če bi marca slučajno dobila tako oskarja kot malino, bo prva igralka v zgodovini, ki ji bo uspel takšen podvig. Za ovratnik ji sicer dihajo še Myley Cyrus, Megan Fox, Beyonce in Sarah Jessica Parker (njihova moška protiutež so Will Ferrell, Steve Martin, Eddie Murphy, John Travolta in vsi trije bratje Jonas).

Pojavi, ki sta uničili največ filmov v "ničtem" desetletju
In ker maline letos podeljujejo že 30., so sklenili razdeliti še "odličja" za najobupnejše igralce desetletja. Konkurenca je nedvomno huda: na ženski strani se za malino med drugim potegujejo Mariah Carey, Paris Hilton in Lindsay Lohan, na moški pa Eddie Murphy, John Travolta in Mike Myers. Če se spomnimo, kako neusmiljeno so "malinovci" raztrgali Norbita, lahko trikratni nagrajenec Murphy verjetno počasi kar začne sestavljati zahvalni govor ... Čeprav je na žalost tako, da ima le malo igralcev dovolj smisla za (samo)ironijo, da bi se na podelitvi pojavili. Častna izjema je bila pred leti Halle Berry, ki se je z duhovitim patetičnim govorom ("Hvala producentom, da so me stlačili v ta obupen film. Moji karieri je natančno to manjkalo - bila sem na vrhu in zdaj sem na dnu.") povsem odkupila za svojo "nagrajeno" vlogo v filmu Catwoman.

"Na nož" bo šlo očitno v kar nekaj kategorijah. Celotni seznam je takšen:

Najslabši film leta 2009:

All About Steve
G.I. Joe: Vzpon kobre
Land of the Lost
Stara mačka
Transformerji 2: Maščevanje padlih

Najslabši igralec

bratje Jonas
(Jonas Brothers: The 3-D Concert Experience)
Will Ferrell (Land of the Lost)
Steve Martin (Pink Panther 2)
Eddie Murphy (Imagine That)
John Travolta (Stara mačka)

Najslabša igralka
Beyonce (Obsessed)
Sandra Bullock (All About Steve)
Myley Cyrus (Hannah Montana: The Movie)
Megan Fox (Jennifer’s Body in Transformerji 2)
Sarah Jessica Parker (Kje sta Morganova?)

Najslabši filmski par

Katerakoli dva (ali več) brata Jonas (The Jonas Brothers 3-D Concert Experience)
Sandra Bullock in Bradley Cooper (All About Steve)
Will Ferrell in kateri koli soigralec, stvor ali "komični vložek" (Land of the Lost)
Shia Lebouf in Megan Fox ALI katerikoli Transformer (Transformerji 2: Maščevanje padlih)
Kristin Stewart in Robert Pattinson ALI Taylor Lautner (Somrak: Mlada luna)

Najslabša igralka v stranski vlogi
Candice Bergen (Vojna med nevestama)
Ali Larter (Obsessed)
Sienna Miller (G.I. Joe)
Kelly Preston (Stara mačka)
Julie White (Transformerji 2)

Najslabši igralec v stranski vlogi
Billy Ray Cyrus (Hannah Montana: The Movie)
Hugh Hefner (Miss March)
Robert Pattinson (Somrak: Mlada luna)
Jorma Taccone (Land of the Lost)
Marlon Wayans (G.I. Joe)

Najslabša priredba, kopija ali nadaljevanje
G.I. Joe: Vzpon kobre
Land of the Lost

Pink Panther 2 (kopija nadaljevanja priredbe)
Transformerji 2: Maščevanje padlih
Somrak: Mlada luna

Najslabši režiser

Michael Bay (Transformerji 2: Maščevanje padlih)
Walt Becker (Stara mačka)
Brad Silberling (Land of the Lost)
Stephen Sommers (G.I. Joe)
Phil Traill (All About Steve)

Najslabši film desetletja

Battlefield Earth (2000) -- nominiran za 10, dobitnik 8 malin (tudi za Najslabšo dramo naših prvih 25 let)
Freddy Got Fingered (2001) -- nominiran za 9, dobitnik 5 malin
Gigli (2003) -- nominiran za 10, dobitnik 7 malin (tudi za Najslabšo komedijo naših prvih 25 let)
I Know Who Killed Me (2007) -- nominiran za 9, dobitnik 8 malin
Swept Away (2002) -- nominiran za 9, dobitnik 5 malin

Najslabši igralec desetletja

Ben Affleck -- (nominiran za 9 "dosežkov": Daredevil, Gigli, Jersey Girl, Paycheck, Pearl Harbor, Surviving Christmas)
Eddie Murphy -- (nominiran za 9 "dosežkov", trikratni zmagovalec: Adventures of Pluto Nash, I Spy, Imagine That, Meet Dave, Norbit, Showtime)
Mike Myers -- (nominiran za 4 "dosežke", dvakratni zmagovalec: Cat in the Hat, The Love Guru)
Rob Schneider -- (nominiran za 6 "dosežkov", ena malina: The Animal, Benchwarmers, Deuce Bigalo: European Gigolo, Grandma's Boy, The Hot Chick, I Now Pronounce You Chuck & Larry, Little Man, Little Nicky)
John Travolta -- (nominiran za 6 "dosežkov", petkratni nagrajenec: Battlefield Earth, Domestic Disturbance, Lucky Numbers, Old Dogs, Swordfish)

Najslabša igralka desetletja
Mariah Carey (dobitnica največjega deleža glasov v enem letu: leta 2001 je za Glitter dobila 70 odstotkov VSEH glasov)
Paris Hilton (petkrat nominirana, štirikrat nagrajena: The Hottie & The Nottie, House of Wax, Repo: The Genetic Opera)
Lindsay Lohan -- (petkrat nominirana, trikrat nagrajena: Herbie Fully Loaded, I Know Who Killed Me, Just My Luck)
Jennifer Lopez -- (devetkrat nominirana, dvakrat nagrajena: Angel Eyes, Enough, Gigli, Jersey Girl, Maid in Manhattan, Monster-in-Law, The Wedding Planner)
Madonna -- (šestkrat nominirana, trikrat nagrajena: Die Another Day, The Next Best Thing, Swept Away)