Festival je načrtovan v obdobju od 10. do 20. februarja.

Evropska filmska tržnica bo kot spletni dogodek potekala že drugo leto zapored. Foto: EPA
Evropska filmska tržnica bo kot spletni dogodek potekala že drugo leto zapored. Foto: EPA
Sorodna novica Covid še vedno ogroža festivale: v Palm Springsu filmski praznik odpovedali

Naraščanje števila okužb z novim koronavirusom predstavlja za vodstvo Berlinala velik izziv. "Zelo pozorno spremljamo razvoj pandemije covida-19. Naša prednostna naloga ostaja varnost naših gostov, občinstva in osebja," je vodstvo festivala sporočilo v petek.

"Festivalsko vodstvo si v tesnem sodelovanju z oblastmi še naprej prizadeva za izvedbo festivala v živo z občinstvom," so zapisali v izjavi. Dodali so, da podrobno preučujejo, kakšne prilagoditve bodo potrebne v skladu z novimi ukrepi nemških zveznih držav. Končno odločitev bodo sprejeli šele na začetku naslednjega tedna.

Ključen zaznamek na filmskem koledarju
Kot so še sporočili, pa so že sprejeli odločitev o spletnem formatu Evropske filmske tržnice. Berlinalova tržnica je za canskim Marché du Film druga največja tovrstna prireditev na svetu.

Sorodna novica Častni zlati medved za "brezkompromisno umetnico" Isabelle Huppert

Berlinale poleg filmskih festivalov v Cannesu in Benetkah velja za enega najpomembnejših filmskih festivalov na svetu. Pred pandemijo so na festivalu običajno prodali več kot 300.000 vstopnic, lani pa je festival zaradi pandemije potekal kot hibridni dogodek v dveh delih: februarja ne spletu in kot malo manjša prireditev v juniju.

Obvezni tretji odmerek?
Letošnja izdaja je za zdaj načrtovana v živo, a z omejitvami: eden od scenarijev je, da bodo od obiskovalcev zahtevali bodisi potrdilo o treh odmerkih cepiva bodisi dva odmerka in PCR-test, poroča revija Variety. Direktorica festivala Mariette Rissenbeek in programski vodja Carlo Chatrian sta sicer še decembra napovedala, da računajo na polno zasedenost kinodvoran in enako število filmov kot v predpandemičnih časih.

Sundance že klonil
Oči mednarodne filmske srenje so v Berlin uprte že od sredine tega tedna, ko so organizatorji pičla dva tedna pred začetkom odpovedali letošnji festival Sundance v živo: festival, ki domuje v zvezni državi Utah, bo potekal izključno v spletni obliki. Številni v filmski industriji so to razumeli kot svarilo, da se njihovi panogi tudi v letu 2022 še ne obetajo boljši časi.