Heath Ledger je slovel po tem, da je svoje delo jemal (pre)resno. Na vlogo Jokerja naj bi se pripravljal tudi tako, da se je za več tednov zaprl v osamo, saj je upal, da bo na ta način nekako prodrl v um psihopata. Posledice: psihološke težave, huda nespečnost in (ne)nazadnje celo tragična smrt. Foto: Reuters
Heath Ledger je slovel po tem, da je svoje delo jemal (pre)resno. Na vlogo Jokerja naj bi se pripravljal tudi tako, da se je za več tednov zaprl v osamo, saj je upal, da bo na ta način nekako prodrl v um psihopata. Posledice: psihološke težave, huda nespečnost in (ne)nazadnje celo tragična smrt. Foto: Reuters
Christian Bale kot Batman
Jack Nicholson kot Joker

Lastnikom ameriških kinematografov so na konvenciji ShoWest predvajali uvodni prizor iz novega Batmana (film nosi naslov Temni vitez, naslovnega junaka spet upodablja Christian Bale), ki v ameriška kinodvorane prihaja 18. julija. Predfilm za Temnega viteza (oglejte si ga spodaj desno) na spletu sicer kroži že nekaj časa in je po smrti Heatha Ledgerja, ki je v zadnjem nadaljevanju serije o netopirskem superjunaku prevzel temačno vlogo Jokerja, postal prava uspešnica.

"Kar te ne ubije, te naredi bolj čudnega"
A v nasprotju z Batmanom iz leta 1989, v katerem je blaznost in iznakaženost klovna, ki ga je takrat (mojstrsko) upodobil Jack Nicholson, pojasnjena s "kopeljo" v kemikalijah, se v novem filmu ne ukvarjajo s tem, ZAKAJ je hudobnež postal psihopat, ampak se osredotočajo na to, da JE psihopat, in na njegova blazna dejanja. "Kar te ne ubije, te naredi bolj čudnega," Ledgerjev izprijeni Joker reče sodelavcu v začetnem prizoru, v katerem izpelje drzen bančni rop. (V angleščini se izrek bolje sliši, saj gre za besedno igro pri besedah "stronger/stranger": "I believe whatever doesn't kill you simply makes you stranger.")
Soočenje psihopatskega klovna in plemenitega netopirja
Režiser filma Christopher Nolan je v intervjuju na prej omenjenem ShoWestu, na katerem je distributer Warner Bros. prikazal odlomek iz Temnega viteza in njihovih drugih poletnih novosti, povedal, da je bilo soočenje Batmana (Christian Bale) in Jokerja v novem nadaljevanju neizogibno. "Psihopatski klovn, to je ikona, ki stoji nasproti tipu z ušesi in pregrinjalom. To je čudovito vizualno razmerje in strašljiva podoba," pravi Nolan.

Že dolgo pred Ledgerjevo (naključno?) smrtjo zaradi prevelikega mamil v januarju so se tržniki filma osredotočili ravno na vzpon tega hudobca in njegovo strašljivo podobo. Kritiki in oboževalci so po Ledgerjevi smrti ugibali, če se bodo studio in filmarji poslej odločili za drugačen pristop prodaje filma, a tržna strategija ostaja taka, kot so jo načrtovali.

Heath s svojim (iz)del(k)om zelo zadovoljen
Nolan pravi: "Mislim, da bi bil (Heath, op. p.) zelo zadovoljen, če bi videl, da gremo naprej tako, kot je bilo načrtovano. Če želiš počastiti nekoga, ga počastiš s spoštovanjem njihovega dela - tako, da ga pokažeš čim več ljudem. Bil je neizmerno ponosen na svoje delo pri tem filmu. Čutim se odgovornega, da to prikažem v nepopačeni vlogi."

Producent Charles Roven je Heatha Ledgerja zadnjič videl ravno, ko je mlademu igralcu pokazal točno odlomek iz filma, ki so ga predvajali na ShoWestu. Oboževalci so bili sicer navdušeni nad arhaičnim pridihom, ki ga je Ledger dodal vlogi, igralec sam pa naj bi bil presunjen nad tem, kar je na ekranu videl v sebi. "Rekel je (Heath, op. p.): Lahko to še enkrat vidim? Bil je resnično, resnično navdušen," je povedal Roven.

Joker kot Ledgerjeva poklicna oporoka
Bale, ki se je tokrat na platnu že drugič prelevil v bogataša Brucea Wayna, ki je v "prostem času" čustveno razrvani borec proti kriminalu, si je le stežka ogledal omenjeni odlomek, saj se je ob njem spomnil na Ledgerja. A Bale upa, da bo film služil kot nekakšna Heathova oporoka. "Upam, da bodo to gledalci videli kot počastitev njegovega dela. Izvrstno se je odrezal. Delati z njim je bil pravi užitek. Pravi užitek ga je bilo tudi poznati. Zelo mi je bil všeč in všeč mi je bilo tudi, kako resno je jemal svoje delo", je povedal Bale.

A najverjetneje je Ledgerja "ubila" prav ta predanost delu, saj naj bi ga v času snemanja Batmana začela mučiti huda nespečnost, zaradi katere je začel posegati po uspavalnih tabletah ... In nato je 22. januarja le zaspal. Za vedno. Star je bil 28 let.

A. K.