Kristusov pasijon je držal svetovni rekord za največ v predprodaji prodanih vstopnic v zgodovini vse do lani, ko ga je podrl sedmi del Vojne zvezd. Foto: IMDb
Kristusov pasijon je držal svetovni rekord za največ v predprodaji prodanih vstopnic v zgodovini vse do lani, ko ga je podrl sedmi del Vojne zvezd. Foto: IMDb
Kristusov pasijon
Kristusov pasijon je bil tudi najdonosnejši film s cenzorsko oznako R - dokler ga ni letos izpodrinil Deadpool. Foto: IMDb
Mel Gibson
Trenutno je 60-letni Gibson v zvezi s 24-letno Rosalind Ross, ki jo je pripeljal tudi na festival v Cannes. Foto: Reuters

Randall Wallace, ki je napisal tudi za oskarja nominiran scenarij za Pogumno srce, je za The Hollywood Reporter potrdil, da 12 let po nepričakovanem uspehu Gibsonove krvave interpretacije Kristusovih poslednjih ur na Zemlji nastaja njeno nadaljevanje. Film, ki naslova sicer še nima, bo v ospredje postavil Jezusovo vstajenje od mrtvih.

Tržišče je veliko
Govorice o morebitnem nadaljevanju so se začele prejšnji mesec, ko je Gibson nanj namignil med udeležbo na neki univerzitetni slovesnosti diplomantov. Wallace je vest potrdil, češ da bodo film posneli predvsem "zaradi silnega povpraševanja vernikov." "Evangeličanska skupnost ima Kristusov pasijon za največji film, kar jih je bilo v Hollywoodu kdaj posnetih," pravi Wallace, "in kar naprej so govorili, da bo nadaljevanje še uspešnejše".

Nobeno pretiravanje ni, da si (ameriška) krščanska skupnost na velikih platnih želi več filmov, povezanih z vero. Lanski versko obarvani Heaven Is Real, za katerega je scenarij prav tako napisal Wallace, je bil finančno silno uspešen. Podobnih zgodb je bilo v zadnjih letih še več; letos se je v ZDA solidno odrezal biblični film Risen, lani pa Last Days in the Desert, prav tako z Jezusom v glavni vlogi.

Veliko povpraševanje sicer ne pomeni, da so vsi filmi s svetopisemskega tekočega traku ravno visoke kakovosti. Čeprav je Kristusov pasijon požel mešane odzive kritikov, je jasno, da za njim stoji režiser sposobnosti in vizije, kakršnih v versko obarvanih filmih pogosto ni videti. Film je bil nominiran za tri oskarje, in čeprav je bil tarča številnih kritik (predvsem na račun eksplicitnih prizorov nasilja), pa se ni nihče spotikal ob Gibsonovo režijo.

Aretacija, ki je spremenila vse
To so bili namreč še časi, ko Avstralčevo osebno življenje še ni bilo pod drobnogledom. Žaljive seksistične in antisemitske pripombe, zaradi katerih je aretacija pijanega Gibsona leta 2006 postala ogromen škandal, so pomenile tudi začetek konca njegove kariere. Večina mogulov v Hollywoodu je nad njim dvignila roke in številni - tudi na primer šefica studia Sony Amy Pascal - so pozvali k bojkotu Gibsona. Po petletnem premoru (in dodatnih osebnih težavah, tokrat z nasiljem nad partnerico Oksano Grigorievo) se je Gibson nekajkrat skušal vrniti v igro; za zdaj še ni imel pretiranega uspeha.

Pa je res primerno, se retorično sprašujejo v novi številki Vanity Faira, da se bo človek, čigar najodmevnejša škandala sta povezana ravno z Judi in nasiljem, vrnil prav k temu poglavju svoje kariere? Wallaceu - ki pri Kristusovem pasijonu ni sodeloval kot scenarist - se projekt ne zdi problematičen. "Vedno sem hotel povedati to zgodbo. Kristusov pasijon je bil šele začetek zgodbe in veliko je še treba povedati ... To je ogromna in sveta tema."

Tudi finančni obeti seveda niso slabi: Kristusov pasijon je zaslužil 600 milijonov dolarjev in Gibsona uvrstil na Forbesov seznam stotih najvplivnejših zvezdnikov.