Trenutno zelo razvpit film, posnet po romanu Gomorra Roberta Saviana, ki razkrinka italijansko mafijo, si je priboril celo kopico nominacij za evropske filmske nagrade. Foto: EPA
Trenutno zelo razvpit film, posnet po romanu Gomorra Roberta Saviana, ki razkrinka italijansko mafijo, si je priboril celo kopico nominacij za evropske filmske nagrade. Foto: EPA
Harry Potter in Feniksov red
Evropski gledalci so lahko za svoj najljubši film izbrali tudi zadnji film o Harryju Potterju. Foto: EPA

O dobitnikih nagrad bodo odločali člani Evropske filmske akademije - kar 1.850 jih je -, ki bodo najboljši celovečerec starega kontinenta izbrali med zmagovalcem Cannesa, francoskim filmom Razred režiserja Laurenta Canteta, trenutno zelo aktualnim italijanskim mafijskim trilerjem Gomora (Matteo Garrone), Mogočnežem Paola Sorrentina, filmom Kar brez skrbi slovitega britanskega režiserja Mika Leigha, španskim filmom Sirotišnica Juana Antonia Bayone ter izraelsko-francosko-nemško koprodukcijo Valček z Baširjem režiserja Arija Folmana.

Laurent Cantet, Paolo Sorrentino, Matteo Garrone in Ari Forman, v njihovi družbi pa sta se znašla še Andreas Dresen za film Oblak 9 in Steve McQueen za Lakoto.

En igralec nominiran za dve vlogi
Zanimivo je, da je igralec Toni Servillo za nagrado za najboljšega igralca v glavni vlogi nominiran kar dvakrat, in sicer za nastopa v obeh italijanskih uspešnicah, torej v Gomorri in Mogočnežu. Dvojna nominacija seveda ne pomeni boljših možnosti za zmago, ki mu jo bodo skušali preprečiti Michael Fassbender (Lakota), Thure Lindhardt in Mads Mikkelsen (Flammen & citronen), James McAvoy (Pokora), Jürgen Vogel (Val) in Elmar Wepper (Češnjevi cvetovi - Hanami). Seznam nominiranih igralk pa je naslednji: Hiam Abbass (Limonovec), Arta Dobroshi (Lornin molk), Sally Hawkins (Kar brez skrbi), Kristin Scott Thomas (Tako dolgo sem te ljubila) in Ursula Werner (Oblak 9).

Največ nominacij je v kategoriji, o kateri ne odločajo žiranti. Gre za vseevropsko glasovanje za film po izboru občinstva. Glasovanje se je končalo 31. oktobra, gledalci pa so lahko med drugim glasovali celo za zadnji film o Harryju Potterju. Na podelitvi v danski prestolnici bodo podelili tudi častno nagrado Evropske filmske akademije, ki je šla lani v roke portugalskega režiserja Manoela de Oliveire.