Umet(el)no postarani Bradley Cooper v vlogi slavnega ameriškega dirigenta. Foto: Netflix
Umet(el)no postarani Bradley Cooper v vlogi slavnega ameriškega dirigenta. Foto: Netflix
Sorodna novica Filmska recenzija: Zvezda je rojena

Pod okriljem Netflixa se je v maju začelo snemanje biografskega filma o Leonardu Bernsteinu. Ameriškega dirigenta in skladatelja igra Bradley Cooper, ki je tudi režiser filma, podpisuje pa se še kot producent filma in z Joshem Singerjem soavtor scenarija.

Za Coopra bo to druga filmska režija po uspešnem prvencu Zvezda je rojena. Prvotno je bil za režijo filma predviden Steven Spielberg, ki je za naslovno vlogo najel Coopra. Ta je v tistem času ravno zaključeval snemanje filma Zvezda je rojena "in ga je bolj zanimalo pisanje in režiranje filmov, kot pa prevzemanje igralske vloge za koga drugega, pa čeprav za samega Spielberga", piše filmska revija Variety.

Spielberg viteško "odstopil" projekt
"Vedno sem čutil, da bi lahko igral dirigenta. Toda ali lahko raziščem tudi material in vidim, ali lahko sam napišem in režiram film? Bi mi to dovolili?"
je Cooper po pisanju Variety vprašal Spielberga. "Stevena zanima veliko stvari – izbere si en projekt in vsi ostali so takrat na čakanju. Mislim, da je vedel, da se tega filma še dolgo ne bi lotil. Bil je tako prijazen, da mi ga je prepustil, in to sem počel zadnja štiri leta in pol." Spielberg sicer ostaja eden od producentov filma, med katerimi je tudi Martin Scorsese.

Film v Netflixov katalog ne bo prišel pred letom 2023. Foto: Netflix
Film v Netflixov katalog ne bo prišel pred letom 2023. Foto: Netflix
Carey Mulligan in Bradley Cooper kot zakonca v mlajših letih. Foto: Netflix
Carey Mulligan in Bradley Cooper kot zakonca v mlajših letih. Foto: Netflix

Film bo zajel 30-letno Bernsteinovo obdobje, v katerem bodo predstavljeni tudi zapleteni odnosi z njegovo ženo, čilsko igralko Felicio Montealegre; leta 1946 sta se spoznala na neki zabavi. Sledili so dve zaroki, 25 let zakona in trije otroci: Jamie Bernstein, Alexander Bernstein in Nina Bernstein Simmons. V vlogi Bernsteinove soproge Felicie igra Carey Mulligan. V stranskih vlogah nastopijo še Maya Hawke, Matt Bomer in Jeremy Strong.

Za praktične učinke, s katerimi so postarali Coopra, je poskrbel Kazu Hiro, ki se je proslavil s podobnim delom pri filmu Nenavadni primer Benjamina Buttona.

Film je bil sicer tudi tarča kritik, ker v vlogo judovskega umetnika postavlja igralca, ki ni judovskega rodu.

Mojster, ki je klasično glasbo pripeljal na televizijo
Leonard Bernstein
(1918–1990) je bil eden najslavnejših ameriških dirigentov in skladateljev. Dirigiral je skoraj vsem večjim ameriškim orkestrom, od leta 1958 do leta 1969 pa je bil glasbeni direktor Newyorške filharmonije. Nastopal je tudi kot operni dirigent in koncertni pianist. Svetovno slavo si je pridobil z muzikali, med katerimi je najbolj znan Zgodba z zahodne strani, ki je pravkar dobil že drugo filmsko ekranizacijo. Bernstein je pogosto dirigiral kar izza klavirja, zaslužen pa je tudi za popularizacijo klasične glasbe v televizijskih oddajah.