66-letnega filmskega producenta Harveyja Weinsteina je spolnih napadov in nadlegovanja do zdaj obtožilo več kot 70 žensk. Začetek sojenja bo pričakal na prostosti. Foto: Reuters
66-letnega filmskega producenta Harveyja Weinsteina je spolnih napadov in nadlegovanja do zdaj obtožilo več kot 70 žensk. Začetek sojenja bo pričakal na prostosti. Foto: Reuters
Brian de Palma je bil v sedemdesetih letih po zaslugi svojih hipernasilnih, pogosto kontroverznih filmov na čelu novega vala hollywoodskih ustvarjalcev. Foto: AP

De Palma, ki se je v preteklosti žanra grozljivke loteval bolj dobesedno (spomnimo se samo njegove filmske upodobitve romana Carrie), je za tiskovno agencijo AFP pripomnil, da je javni razkroj Weinsteinove kariere in razkritje njegovih zločinov "spremljal zelo pozorno".

Weinstein se je po dogovoru z oblastmi prejšnji teden prostovoljno predal newyorški policiji, proti njemu pa je vložena obtožnica zaradi posilstva in drugih oblik spolnih zlorab. Policija za zdaj raziskuje primer dveh žensk: ena je nekdanja igralka Lucia Evans, druga pa ostaja neimenovana. Weinstein se sicer prek odvetnika izreka za nedolžnega v zvezi s temi obtožbami.

"Poznam veliko od ljudi, ki so bili vpleteni," komentira 77-letni režiser Brazgotinca, "in v preteklosti sem seveda slišal zgodbe." Sam je sicer prepričan, da je režiserjeva naloga predvsem to, da si pridobi "zaupanje in ljubezen" igralcev ter da je "zloraba tega skoraj najhujše, kar lahko narediš, in to samo zaradi lastne požrešnosti ali pohote".

Imena bodo spremenjena
De Palma pravi, da njegov novi scenarij – o realizaciji se že pogovarja s francoskim producentom – tematizira spolne zlorabe v filmski industriji. Svojega protagonista sicer ne bo poimenoval Harvey Weinstein. "Gre pa za grozljivko, protagonist je spolni napadalec, kontekst pa filmska industrija," je potrdil za časnik Le Parisien.

Konec prevlade moškega pogleda?
Režiser napoveduje tudi, da bi kampanja #MeToo, gibanje proti spolnemu nadlegovanju in zlorabam, lahko korenito spremenila filmsko industrijo – predvsem naravo filmov, ki se snemajo, in način, kako se producirajo. "Zanimivo bo videti, kaj se bo zgodilo, ko bodo ženske začele diktirati estetiko. Zanimivo bo videti, ali je njihov pogled korenito drugačen od našega. Ogromno filmov predstavlja moški pogled, svet skozi oči moškega."

Če bo sodišče odločilo, da je Weinstein kriv, mu grozi do 25 let za zapahi. Na fotografije aretacije, ki so zakrožile po medijih, so se odzvali številni slavni, tudi ženske, ki so v zadnjem letu razkrile svoje izkušnje s slavnim producentom. Aktivistka Rose McGowan je prizor označila za "pomemben trenutek". Weinstein je sicer že na prostosti, ker je poravnal milijonsko varščino.