Brigitte Bardot se je rodila leta 1934 v Parizu v premožni družini industrialca in je kariero začela kot fotomodel. Foto: EPA
Brigitte Bardot se je rodila leta 1934 v Parizu v premožni družini industrialca in je kariero začela kot fotomodel. Foto: EPA

Brigitte Bardot je marca 2019 ustanovila fundacijo, ki nosi njeno ime in se zavzema za zaščito živali. V tem času je v odprtem pismu, naslovljenem na takratnega vodjo policije na otoku Reunion Amauryju de Saint-Quentinu tamkajšnje prebivalce opisala kot "degenerirane divjake". Pismo je nastalo kot odziv na to, kar je zaznala kot slabo ravnanje otočanov z živalmi, poroča portal francoskega javnega radia RFI.

Sužnjelastniški sistem vse do sredine 19. stoletja
Medtem ko se otok Reunion ponaša z idilično naravo, je njegova zgodovina bistveno manj idilična. Francoski zavojevalci so sužnjelastniški sistem vzdrževali vse do srede 19. stoletja, a je tudi po odpravi suženjstva prisilno delo še nekaj časa obstajalo v drugačnih oblikah. Vulkanski otok, kjer danes živi nekaj manj kot 900 tisoč ljudi, ima status francoskega departmaja od leta 1946.

Prebivalci otoka Reunion so potomci afriških, kitajskih, indijskih in francoskih prednikov. Foto: Reuters
Prebivalci otoka Reunion so potomci afriških, kitajskih, indijskih in francoskih prednikov. Foto: Reuters

"Domorodci so ohranili svoje divje gene," je še zapisala borka za pravice živali. Ostre besede kritike je namerila v hindujsko-tamilsko prebivalstvo Reuniona in njihovo žrtvovanje koz, pri čemer je priklicala v spomin "kanibalizem preteklih stoletij" in kritično udarila po "degeneriranem prebivalstvu, ki je še zmeraj prepojeno z barbarskimi tradicijami prednikov". V Fundaciji Brigitte Bardot so se takrat ogradili od njenih besed, saj naj bi pismo napisala na lastno pobudo in njihova ustanova nima s tem nič.

"Rasizem ni mnenje, temveč kaznivo dejanje"
Poslanec Narodne skupščine Francije na Reunionu Jean-Hugues Ratenon, več francoskih protirasističnih združenj ter hindujskih verskih združenj in skupin je po objavi pisma vložilo pritožbo zoper Brigitte Bardot. Takratna francoska ministrica za čezmorska ozemlja Annick Girardin je nato v pismu, naslovljenem na nekdanjo filmsko zvezdo, zapisala, da "rasizem ni mnenje, temveč kaznivo dejanje".

Sorodna novica Foto: 80. rojstni dan BB, "sekssimbola cele generacije žensk"

Danes 87-letna Bardot se je kasneje opravičila za izjave in svojo jezo utemeljila s "tragično usodo" živali na otoku. Sodišče v prestolnici otoka Saint-Denis de la Reunion je plačilo kazni v višini 4000 evrov naložilo tudi njenemu tiskovnemu predstavniku Brunu Jacquelinu zaradi njegove vloge pri pošiljanju izjave več medijem na njeno zahtevo, še navaja RFI.

Brigitte Bardot je zaslovela konec 50. let preteklega stoletja ‒ najprej kot muza Rogerja Vadima, v čigar filmu In Bog je ustvaril žensko je nastopila leta 1956, z režiserjem pa se je pozneje tudi poročila. Kmalu je postala mednarodni sekssimbol, nastopila v številnih filmih, uspešna je bila tudi kot pevka in manekenka. V zadnjih desetletjih je znana predvsem kot glasna borka za pravice živali, ki pa je precej nestrpna do soljudi in si je s svojimi izjavami z leti nakopala že nemalo pritožb in tožb.