Woody Allen, ki se je nazadnje že s Polnočjo v Parizu na Cannesu predstavljal zunaj tekmovalnega programa, tudi letos ni želel vključitve na prestižni seznam. Foto: EPA
Woody Allen, ki se je nazadnje že s Polnočjo v Parizu na Cannesu predstavljal zunaj tekmovalnega programa, tudi letos ni želel vključitve na prestižni seznam. Foto: EPA
Zvizdan
Po osamosvojitvi je Zenit prvi hrvaški celovečerni film, ki se mu je uspelo uvrstiti v uradni program festivala v Cannesu. Nastal je v produkciji zagrebške Kinorame (Ankica Jurič Tilić), Gustav filma in SEE Film Pro iz Srbije. Film so podprli Hrvaški avdiovizualni center, Slovenski filmski center, Viba Film Ljubljana in evropski sklad Eurimages. Foto: Kinorama
Direktor festivala Thierry Fremaux
Selfijev na rdeči preprogi ne bodo prepovedovali, čeprav so izredno trapasti in groteskni, pravi direktor festivala Thierry Fremaux. Foto: Reuters
Avstralski režiser Justin Kurzel bo predstavil filmsko različico Shakespearovega Macbetha, v kateri nastopata Michael Fassbender in Marion Cotillard.
Avstralski režiser Justin Kurzel bo predstavil filmsko različico Shakespearovega Macbetha, v kateri nastopata Michael Fassbender in Marion Cotillard.
Isabella Rossellini
V Cannesu se bodo letos med drugim poklonili zvezdnici Casablance Ingrid Bergman, njena hči Isabella Rossellini pa bo ob tej priložnosti predstavila materi povečeno dramsko besedilo. Foto: EPA
Mad Max
Kot je že znano, bo mednarodno premiero v Cannesu ugledalo še eno poglavje postapokaliptične realnosti Mad Max s Tomom Hardyjem v vlogi, ki je med zvezde izstrelila Mela Gibsona.
Catherine Deneuve je Cannes obiskala ničkolikokrat, tokrat jo pričakujejo kot igralko uvodnega filma La tete haute v režiji Emmanuelle Bercot.
Catherine Deneuve je Cannes obiskala ničkolikokrat, tokrat jo pričakujejo kot igralko uvodnega filma La tete haute v režiji Emmanuelle Bercot. Foto: EPA

V program festivala (natančneje sekcijo Un certain regard) se je uvrstila tudi hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Zenit (Zvizdan), v celoti posneta na Hrvaškem v okolici Knina.
Prva rdeča preproga bo razgrnjena 13. maja, ko bo kolute 68. festivala zagnala francoska dama La tete haute. Režiserka Emmanuelle Bercot je posnela zgodbo o problematičnem najstniku Malonyju, ki ga spremlja od šestega do 18. leta. Zanj se zavzameta socialna delavka in otroška sodnica, v vlogi druge igra prva dama francoskega filma Catherine Deneuve.

Cannes ne bo pogrešal tudi še ene ljubljenke francoskega velikega platna, Marion Cotillard, ki ob Michaelu Fassbenderju igra v filmski različici Shakespearovega Macbetha avstralskega režiserja Justina Kurzela. Med zvenečimi igralkami velja omeniti Cate Blanchett, ki bo ob boku mlade igralke Rooney Mara nastopila v filmu Carol v režiji Todda Haynesa. Gre za lezbično ljubezensko zgodbo, ki se dogaja v New Yorku.
Poleg Carol in Macbetha tekmovalni program za zdaj obsega še 15 filmov, celoten seznam pa bodo organizatorji razkrili v naslednjih tednih. Dopolnijo ga lahko z dvema do štirimi filmi.
Gus Van Sant, ki je v Cannesu dragoceno zlato palmo za najboljši film osvojil leta 2003 za Slona, predstavlja film The Sea of Trees, skrivnostno pravljico, v kateri igrata Matthew McConaughey in Naomi Watts. V družbi, ki se poteguje za letošnje nagrade, se je znašel tudi grški režiser Jorgos Lanthimos, ki tekmuje z znanstvenofantastično komedijo The Lobster, v kateri igrata Colin Farrel in Rachel Weisz. Cansko občinstvo bo igralko videlo še v italijanskem filmu zunaj tekmovalnega programa La Giovinezza v režiji Paola Sorrentina, skupaj z Michaelom Cainom in Jane Fonda.
Za zlato palmo se med drugim potegujejo tudi film Sicario v režiji Denisa Villeneuvea. V filmu o operaciji CIA, osredotočeni na uničenje mehiškega kartela, igrajo Emily Blunt, Josh Brolin in Benicio Del Toro. Na seznamu je italijanski film Il racconto dei racconti v režiji Mattea Garroneja s Salmo Hayek.
Nanni Moretti pa se v Cannes vrača s filmom Mia madre, Woody Allen pa s filmom An Irrational Man, ki bo na francosko obalo pripeljal zvezdnika Joaquina Phoenixa in Emmo Stone. Kot običajno je tudi letos Allen zavrnil umestitev v tekmovalni program. Že s Polnočjo v Parizu se je leta 2011 predstavljal zunaj konkurence.
V Cannes prihaja tudi eden najbolj cenjenih režiserjev devetdesetih let, tajvanski filmar Hou Hsiao-Hsien, ki predstavlja film The Assassin. Med azijskimi produkcijami v tekmovalnem programu so še Our little Sister (režija Hirokazu Kore-Eda) iz Japonske in Mountains May Depart vodilnega kitajskega režiserja ta hip Dzje Džangkeja.
Nova imena se predstavijo
Ob bok filmom velikih svetovnih režiserjev so letos postavili tudi manj znane ustvarjalce. Po besedah direktorja festivala Thierryja Fremauxa so si kot cilj zastavili na svetovni filmski zemljevid postaviti nova imena. Med takšnimi je madžarski režiser Laszlo Nemes, ki se bo v Cannesu predstavil s filmom Saul fia (Saulov sin). Norvežan Joachim Trier bo v tekmovalnem programu debitiral s tretjim celovečercem z angleškim naslovom Louder Than Bombs, v katerem igrajo Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne in Isabelle Huppert.
S slovenskim pečatom
V uradni program Un certain regard se je uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Zenit (Zvizdan) režiserja Dalibora Matanića. Celovečerec v časovnem obdobju treh desetletij sledi življenju v dveh sosednjih vaseh, obremenjenih z zgodovinskim nasledstvom. Prav tako pripoveduje tri ljubezenske zgodbe, vezane s klasično zgodbo o prepovedani ljubezni. "To je ljubezenski film, ki govori o moči, ki jo potrebuje ljubezen, da se v svoji čistosti dvigne nad muljem, s katerim se vsak dan soočamo. Cela ekipa je uživala v ustvarjanju filma. Ob ljudeh s katerim redno sodelujem, sem tokrat sodeloval z direktorjem fotografije Markom Brdarjem, ki sem ga spremljal pri študentskih filmih. Ima sijajno notranjo intuicijo, tako da sva pri filmu sodelovala brez besed," je o filmu povedal režiser. V glavnih vlogah nastopata Tihana Lazović in Goran Marković, v filmu pa nastopajo še Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić in Ksenija Marinković.

Natalie Portman na drugi strani kamere
V družbi režiserjev se bo prvič predstavila Natalie Portman, ki je posnela režijski prvenec Sipur Al Ahava Ve Chosheh. Med polnočnimi projekcijami je treba omeniti dokumentarni film o prezgodaj umrli pevki Amy Winehouse v režiji Asifa Kapadia. Med mednarodnimi premierami bo gotovo največ pozornosti pritegnilo nadaljevanje kulturne znanstvenofantastične franšize Mad Max: Fury Road v režiji Georgea Millerja.
Pod budnim očesom bratov Coen
Žirij, ki bo izbirala letošnje zmagovalce, bosta predsedovala brata Joel in Ethan Coen, z oskarjem nagrajena ameriška režiserja za filme Ni prostora za starce, Fargo in Veliki Lebowski. Žiriji posebne nagrade, ki jo na filmskem festivalu v Cannesu podeljujejo za filme v sekciji Un certain regard, pa bo predsedovala igralka Isabella Rossellini. V Cannesu se bodo letos med drugim poklonili tudi njeni materi, zvezdnici Casablance Ingrid Bergman, ki je umrla leta 1982. Med drugim bodo predvajali dokumentarec o njenem življenju. Rossellinijeva pa bo v sklopu festivala predstavila svoje dramsko besedilo, ki ga je posvetila materi.
Bojazni, da bodo letos na rdeči preprogi prepovedali selfije, so bile očitno odveč. Kot je na predstavitvi programa dejal Thierry Fremeaux, trenda ne bodo preprečevali, čeprav se mu zdi trapast in grotesken.