Filmski cikel otvarjajo nocoj, ko bodo predvajali filme iz zapuščine prvih snemalcev na Balkanu – bratov Janakija in Miltona Manaki. Ti predstavljajo najpomembnejšo zbirko v zakladnici Kinoteke Severne Makedonije, opisujejo v Slovenski kinoteki.

Iz filmske zapuščine bratov Janakija in Miltona Manaki. Foto: Slovenska kinoteka
Iz filmske zapuščine bratov Janakija in Miltona Manaki. Foto: Slovenska kinoteka

Filmi so bili restavrirani v madžarskem filmskem laboratoriju, analogno leta 1996 in digitalno leta 2003. Dela po pisanju Slovenske kinoteke predstavljajo vizualne zapise raznih vsakdanjih dejavnosti, kot so ljudski plesi, tržnice, sejmi in običaji, obenem pa prikazujejo tudi številne znane osebe in dogodke iz kulturnega in političnega življenja tistega časa, kot sta obisk turškega sultana Mehmeda V. Reşada in srbskega kralja Aleksandra Karađorđevića v Bitoli.

Kinoteka Republike Severne Makedonije je nacionalni filmski arhiv, ki je bil z zakonom ustanovljen leta 1974 pod imenom Kinoteka Makedonije, ukvarja pa se z zbiranjem, hranjenjem, zaščito, obdelavo, raziskovanjem in predstavljanjem filmov in filmskih materialov posebne umetniške, kulturne, znanstvene, zgodovinske in druge vrednosti, še posebej nacionalne filmske dediščine.

Med sklopi programa je izbor makedonskih etnografskih filmov, in sicer osmih dokumentarcev, ki prikazujejo različne običaje in etnografske elemente iz Makedonije, dva filma sta posneta tudi na Kosovu, ter etnične oz. verske skupnosti, ki so živele v nedavni preteklosti.

V tem sklopu bo med drugim prikazan film Derviši režiserja Aca Petrovskega, v katerem so predstavljeni verski obredi dervišev iz muslimanske sekte rifai.

Ribištvo na jezeru Katlanovo je prvi film režiserke Vere Kličkove in hkrati tudi prvi makedonski film, ki ga je režirala ženska. Prikazuje načine ribolova na jezeru Katlanovo, ki je bilo takoj po snemanju izsušeno. Prikazan bo v sklopi etnografskih filmov, kjer bodo prikazani še kratki dokumentarec Dae režiserja Stoleta Popova, prvi makedonski film, nominiran za oskarja, Svatba v Galičniku režiserja Aca Petrovskega in Pozdrav pomladi režiserja Trajčeta Popova.

Iz filma Čas brez vojne režiserja Branka Gapa. Foto: Slovenska kinoteka
Iz filma Čas brez vojne režiserja Branka Gapa. Foto: Slovenska kinoteka

Prikazali bodo tudi izbor makedonskih animiranih filmov od začetka makedonske animacije do danes. Prikazana bosta denimo dva filma novejše makedonske animacije, to sta Povratno potovanje Marija Žarka Ivanova in Gotlib režiserja Krste Gospodinovskega.

Makedonski igrani film bo predstavljen z dvema celovečercema. Dolgometražni igrani film Privid režiserja Svetozarja Ristovskega je prvenec tega avtorja, ki bo s tematiko odnosa med družbo in posameznikom nagovoril tudi mlado občinstvo, poudarjajo v Kinoteki. Drugi igrani film je Čas brez vojne režiserja Branka Gapa, makedonskega predstavnika t. i. črnega vala jugoslovanskega filma. Gre za film enega najuglednejših makedonskih filmskih ustvarjalcev, ki se je takrat kritično ukvarjal s kolektivizacijo, ob tem pa prikaže tudi intimno človeško dramo.

Pregled bo zaokrožil najuspešnejši makedonski dokumentarni film in nominiranec za dva oskarja Medena dežela Tamare Kotevske in Ljuba Stefanova.

Ob tem bo v dvorani Silvana Furlana do 6. oktobra razstava izbranih filmskih plakatov makedonskih celovečernih filmov, ki jih hranijo v zbirki plakatov. Segajo v obdobje od začetka organizirane filmske proizvodnje v Makedoniji po drugi svetovni vojni do danes.