Pet mesecev je šele minilo, odkar je na oskarjevskem odru Rocku zaušnico prisolil igralski kolega Will Smith; povod za napad je bila Rockova neslana šala na račun gole glave Jade Pinkett-Smith.

Chris Rock. Foto: Reuters
Chris Rock. Foto: Reuters
Sorodna novica Will Smith po klofuti Chrisu Rocku deset let ne sme na Oskarje

Brez šal na račun žensk očitno ne zna
The Arizona Republic poroča, da je Rock v svojem nastopu "vrnitev na podelitev oskarjev primerjal z vrnitvijo na prizorišče zločina", ter se pri tem navezal na sojenje O. J. Simpsonu; na zadnji večer svojega življenja je Simpsonova nekdanja žena Nicole v italijanski restavraciji pozabila sončna očala. "Prositi njega, naj se vrne na podelitev, bi bilo kot prositi Nicole Brown Simpson, naj gre nazaj v restavracijo," je pripomnil po pisanju časopisa.

Rock je po lastnih besedah ponudbo zavrnil. Pravi tudi, da so mu na račun tega incidenta predlagali tudi snemanje oglasa, ki bi ga predvajali med SuperBowlom, kar je pa "na vulgaren način" prav tako zavrnil.

Očitno pa ne zavrača več debate o samem udarcu: ko ga je nekdo iz občinstva vprašal, je priznal, da ga je udarec zabolel. "Človek je večji od mene," je pripomnil o igralcu, ki je v biografskem filmu nekoč igral Mohammeda Alija. "Zvezna država Nevada ne bi odobrila dvoboja med menoj in Willom Smithom."

"Chris, opravičujem se, moje vedenje je bilo nesprejemljivo," se je julija javno posul s pepelom prejemnik letošnjega oskarja za najboljšega igralca v glavni vlogi (Kralj Richard). Dodal je, da se je že skušal pogovoriti z Rockom, vendar on na to še ni pripravljen: "Ko boš pripravljen, sem tukaj." Foto: EPA

Bo vse skupaj samo koristilo gledanosti?
Akademija Rockovih izjav kljub medijskim poizvedbam ni komentirala – je pa res, da organizacija praviloma nikoli ne komentira ugibanj okrog tega, kdo bo (ali ne bo) voditelj naslednje podelitve oskarjev, kaj šele tega, komu naj bi bila funkcija ponujena.

Je pa Craig Erwich, direktor mreže ABC, ki podelitev prenaša, marca letos komentiral, da je "dovzeten za idejo Chrisa Rocka kot voditelja leta 2023". Komik sicer tovrstne izkušnje že ima: prireditev je vodil že dvakrat, v letih 2005 in 2016. "Moja ocena podelitve je, da je bilo res uspešno leto za šov. Seveda je bil zelo kontroverzen, kar je zasenčilo številne pozitivne plati, ampak s programom sem bil res zadovoljen," je Erwich povedal za blog Deadline. "Pred tem nesrečnim dogodkom je bila to naša velikopotezna vrnitev."

V dnevih po dogodku je Will Smith izstopil iz Akademije, ki mu je nato prepovedala udeležbo na njihovih prireditvah za naslednjih deset let. Zvezdnik se je za več mesecev umaknil iz javnosti, v zadnjem času pa znova kaže znake življenja. Vrnil se je na družbena omrežja in se Rocku javno opravičil. "Niti z delcem možganov ne mislim, da je bilo to primerno obnašanje v tistem trenutku. Vem, da to ni bil optimalen način spopadanja z občutkom razžaljenosti in nespoštljivosti."

Ljudje, ki so blizu vsem vpletenim, ocenjujejo, da ni prav verjetno, da bosta zveznika prav kmalu sedla za skupno mizo in premostila razdor.