Festival bo pod novim imenom Cinehill potekal med 24. in 28. julijem, poleg filmov bo ponudil tudi koncerte, bogat program za otroke, veliko druženja in šotorjenje.

Po besedah direktorja festivala Igorja Mirković želijo z novo lokacijo ponuditi umik v naravo, stran od mestnega življenja, visokih temperatur in predvsem množičnega turizma. Na sliki je planinsko središče Petehovac nad mestom Delnice na dobrih 1000 metrih nadmorske višine. Foto: Motovun Film Festival
Po besedah direktorja festivala Igorja Mirković želijo z novo lokacijo ponuditi umik v naravo, stran od mestnega življenja, visokih temperatur in predvsem množičnega turizma. Na sliki je planinsko središče Petehovac nad mestom Delnice na dobrih 1000 metrih nadmorske višine. Foto: Motovun Film Festival

"Ko smo prvič prišli v Motovun, je bilo to majhno, zaspano mestece, kjer ni bilo poleti nikogar razen domačinov. V zadnjih 25 letih festivala smo doživeli veliko prekrasnih projekcij, lepih dni in noči – na ta čas imam lepe spomine. V zadnjih letih pa je Motovun postajal vedno bolj turističen, domačini so se z dušo in srcem predali turizmu, tako da za naš festival tam ni bilo več prostora," je o odločitvi za selitev festivala pojasnil njegov direktor Igor Mirković.

Kot je še povedal Mirkovič: "Festival ne potrebuje veliko, potrebuje pa malo ljubezni, skrbi in volje. Prostore, ki smo jih prej uporabljali za festivalsko dogajanje, so namenili drugim dejavnostim, tako da smo ugotovili, da moramo poiskati drugo lokacijo, ideja festivala pa je ostala ista. Ideja je namreč ta, da filmski program združimo z neko spektakularno lokacijo, zato da k ogledom vrhunskih filmov pritegnemo ljudi, ki si morda v svojem vsakdanu ne uspejo najti časa za tovrstna dela. Mi ponudimo počitnikovanje ljudem, ki imajo radi film. 25 let je bil kraj tega počitnikovanja Motovun, zdaj pa bo to planinsko središče, ki se nam zdi prav tako lepo in ugodno mesto za to, da tja pridemo s svojimi filmi."

Mirković poudarja tudi pomen tega, da kulturno dogajanje ne obstaja samo v velikih mestih, ampak da je decentralizirano: "To je bilo že od samega začetka pomembno izhodišče tega festivala. Na Hrvaškem imamo več kot 60 filmskih festivalov – to je izjemna številka. Več kot polovica teh festivalov se odvija v večjih krajih. Mislimo, da kultura ne bi smela biti privilegij tistih, ki živijo v velikih mestih. Ko smo pred četrt stoletja prišli s svojim festivalom v osrednjo Istro, je bila tam ponudba kulture slaba. Zdaj smo se preselili na drug konec, v Gorski kotar, ki prav tako nima dobre kulturne ponudbe. Po eni strani si torej želimo decentralizacije kulture, po drugi strani želimo spodbuditi ljudi, ki živijo v velikih mestih, da pridejo in spoznajo še druge predele Hrvaške. V tem konkretnem primeru smo izbrali kraj, na katerem je treba zelo spoštljivo ravnati z naravo, to pa je tudi eno od ozadij filmskega programa, ki ga ustvarjamo."

Tudi programska selektorica festivala Milena Zajović vidi v novi lokaciji festivala velik potencial: "Kar počnemo v Gorskem kotarju, je zelo drugačno od tistega prej. Odšli smo iz mesta, kjer je poleti 40 stopinj in razžarjen kamen, na gozdno lokacijo, kjer praktično ni turizma, kjer se zvečer shladi tudi na 10 stopinj. Celoten festival gradimo na novo, kar je velika priložnost, poleg tega lahko zdaj uživamo tudi v naravi, tako da ljudje entuziastično pridejo kampirat, veliko je tudi družin z otroki, atmosfera je krasna. Imamo koncerte, spoznavamo naravo, delamo jogo. Lani, ko smo del festivala že izpeljali na novi lokaciji, so bili odzivi izjemni. Letos bomo v Gorskem kotarju prvič festival izpeljali v celoti – 5 dni plus ničti dan. Mislim, da gre lahko samo še na lepše in boljše."

Lanski festival se je odvil tako v Motovunu kot v planinskem središču Petehovac. Foto: BoBo
Lanski festival se je odvil tako v Motovunu kot v planinskem središču Petehovac. Foto: BoBo

V glavnem programu festivala Cinehill bo letos 12 filmov, poudarek bo na politično kontroverznih vsebinah, del programa bo posvečen brazilskemu filmu. Selektorica filmskega programa je povedala, da je letošnji program zelo raznolik. "Izbrali smo nekaj filmov s politično kontroverznimi temami, na primer Zeleno mejo Agnieszke Holland, ki govori o begunski krizi, ki se odvija na zunanjih mejah Evropske unije. Tak je tudi film o Edvardu Limonovu, ruskem pesniku, ki je živel v ZDA, pozneje pa se je preobrazil v Putinovega zagovornika vojne in vojnega zločinca. Imamo tudi nekaj humornih filmov, favoritov občinstva. Tak je film Humanistična vampirka išče soglasje samomorilske osebe – to je romantična komedija v slogu filma Pri Addamsovih z 20 nagradami z največjih filmskih festivalov. Ali film Pes na sojenju, za katerega je Kodi, pes, ki je odigral vlogo psa v filmu, v Cannesu prejel pasjo palmo. Država partnerka pa je letos Brazilija. Vsako leto se potrudimo pokazati filme neke dežele, ki pri nas v kinih ni zelo prisotna. Izbrali smo deset filmov, dva sta letos v glavnem programu festivala, Braziliji pa je posvečena tudi retrospektiva – med temi deli bi izpostavila humorno družinsko dramo Toll o materi samohranilki, ki želi svojega sina ozdraviti homoseksualnosti. Film na simpatično satiričen način govori o tem spopadu generacij in o tem, kako lahko včasih škodujemo svojim otrokom, čeprav jim želimo le najboljše."

Nagrado 50 godina – 50 let, ki jo podeljujejo na festivalu Cinehill za 50 preživetih let v hrvaški kinematografiji, so letos namenili Bogdanu Dikliću, enem najpomembnejših hrvaških igralcev, bil je tudi prvi gost Motovunskega festivala leta 1999. Nagrado maverick, ki jo podeljujejo tujim ustvarjalcem, ki so pustili pomemben odtis v filmski umetnosti, pa bo letos prejel Julien Temple, ki je od svojega najstništva do danes s kamero spremljal glasbo in glasbenike, Sex Pistolse, Rolling Stonese, snemal je tudi festival Glastonbury. Festival Cinehill torej v Gorskem kotarju lahko obiščete med prihodnjo sredo in nedeljo.

Iz oddaje Gremo v kino.

Med vrhunci letošnjega Puljskega filmskega festivala je film o etičnih vprašanjih, ki jih prinaša razvoj umetne inteligence