Britanci zagotovo držijo pesti za domačega junaka Ralpha Fiennesa. Foto: EPA
Britanci zagotovo držijo pesti za domačega junaka Ralpha Fiennesa. Foto: EPA
George Clooney
Kariera Georgea Clooneyja je očitno na vrhuncu. Foto: EPA
Fernando Meirelles
Fernando Meirelles se prebija med največje sodobne režiserje. Foto: EPA
Matt Dillon
Matt Dillon se skuša vrniti med najbolj zaželene igralce. Foto: EPA

Steven Spielberg bo tako na morebitno "žetev" moral počakati do podelitve oskarjev, medtem ko podelitev baft 19. februarja najbolj težko pričakuje ekipa filma Zvesti vrtnar. Film je prejel kar 10 nominacij, med katerimi najdemo nominacije v prav vseh najpomembnejših kategorijah. Zvesti vrtnar utegne postati najboljši film, Fernando Meirelles upa na naziv najboljšega režiserja, v konkurenci za najboljšega igralca in igralko pa sta Ralph Fiennes in Rachel Weisz.

Vedno ista imena
Fiennesu se bodo po robu skušali postaviti Joaquin Phoenix (Walk the Line), Heath Ledger (Gora Brokeback), David Strathairn (Good Night, and Good Luck) in Philip Seymour Hoffman (Capote). Rachel Weis pa bo tako z dobro igralsko vlogo kot tudi z ljubkim videzom skušala zasenčiti Charlize Theron (North Country), Judi Dench (Mrs Henderson Presents), Reese Witherspoon (Walk the Line) in Ziji Žang (Spomini gejše).

Ne živijo od sanj
Simon Channing Williams, eden izmed producentov filma Zvesti vrtnar - zgodba je po romanu Johna Le Carra priredil Jeffrey Caine -, je dejal, da kljub izjemnemu veselju ekipe ob prejemu tako velikega števila nominacij ekipa ne "živi v oblakih". Prav dobro se zavedajo, da lahko v močni konkurenci ostanejo brez prav vsakega zlatega kipca. Če pa bo film slavil tudi čez mesec dni, bo to zares lepo poplačilo za igralce in druge sodelavce, saj so "vsi delali izredno predano, da bi strast iz romana uspeli prenesti na filmski trak," je povedal Channing Williams.

Največ možnosti v mnogoboju posameznikov
Slavljenec nedavne podelitve zlatih globusov, film Gora Brokeback, je očaral tudi člane Britanske akademije filmske in televizijske umetnosti. Filmski strokovnjaki so namreč filmu namenili 9 nominacij, enako število jih je prejel tudi film kriminalni triler Crash režiserja Paula Haggisa.

Če od filmov preskočimo k posameznikom, moramo omeniti Georgea Clooneyja, ki je nominiran za najboljšega režiserja, skupaj z Grantom Heslovom sta nominirana za najboljša scenarista (obe nominaciji za film Good Night and Good Luck). Clooney pa ima kar dve žezli za osvojitev naslova najboljšega stranskega igralca. Odlično igro je predstavil v filmih Good Night and Good Luck in v političnem trilerju Syriana.

Malo manj pomembne igralske nagrade
Čeprav ima Clooney teoretično kar 40 odstotkov za uspeh v kategoriji igralcev v stranski vlogi, pa boj ne bo lahek. Nominacije sta prejela še dva igralca iz filma Crash, Dom Cheadle in Matt Dillon, ter Jake Gyllenhaal iz filma Gora Brokeback. Na seznamu nominirank v ženski različici kategorije zasledimo imena Brenda Blethyn (Pride & Prejudice), Catherine Keener (Capote), Frances McDormand (North Country), Michelle Williams (Gora Brokeback) in Thandie Newton (Crash).

Največ pozornosti na "filmskih prvenstvih" vedno pritegnejo izbiranja najboljšega filma in najboljšega režiserja. Za "velik odmerek" slave se bodo med režiserji spoprijeli Ang Lee (Gora Brolkeback), Bennett Miller (Capote), Fernando Meirelles (Zvesti vrtnar), Paul Haggis (Crush) in George Clooney (Good Night and Good Luck). Prav iste filme, katerih režiserji so nominirani za najboljšega režiserja, najdemo tudi med kandidati za naziv najboljšega filma.

Sezona velikega lova na filmske nagrade, ki jo je odprla podelitev zlatih globusov, se z razglasitvijo nominacij za bafte približuje vrhuncu.