Danu Haggertyju je svetovno slavo prinesla vloga v filmu in nato še nadaljevanki Življenje Grizlija Adamsa. Foto: YouTube
Danu Haggertyju je svetovno slavo prinesla vloga v filmu in nato še nadaljevanki Življenje Grizlija Adamsa. Foto: YouTube
Grizzly Adams
Plakat za film Life and Times of Grizzly Adams iz leta 1974. Foto: Wikipedia

Svetovno slavo mu je prinesla vloga v dotičnem filmu iz leta 1974, ki je nepričakovano postal velika uspešnica, kar je vodilo v nastanek istoimenske nadaljevanke, ki so jo snemali med letoma 1977 in 1978. Pozneje je v tej vlogi nastopil v še dveh filmih, ki so ju posneli v letih 1981 in 1982.

Prijateljstvo človeka in kosmatinca
Film Življenje Grizlija Adamsa je nastal na podlagi istoimenskega zgodovinskega fikcijskega romana, ki ga je leta 1972 napisal Charles E. Sellier Jr. Navdih za naslovni lik je bil James "Grizzly" Adams (1812-1860), ki je živel v kalifornijski divjini, čigar pravo ime je bilo John Capen Adams, pred življenjem v divjini pa je delal kot čevljar v Bostonu.

V filmu in NBC-jevi televizijski seriji spremljamo Adamsa, ki živi v gozdu, kamor se je zatekel po tem, ko so ga po krivem obtožili umora. V divjini naleti na osirotelega mladiča grizlija, ki mu pomaga in poimenuje Ben, med njima pa se razvije pristen prijateljski odnos.

Haggerty je odigral tudi več manjših vlog v televizijskih serijah, med njimi v Čarlijevih angelčkih (Charlie’s Angels) in The Love Boat. Nazadnje je nastopil v filmih Axe Giant: The Wrath of Paul Bunyan in Dead in 5 Heartbeats leta 2013.

Mišice, motorji in divjina
Med njegove igralske začetke sodita majhni vlogi mišičnjakov v filmih Muscle Beach Party leta 1964 in leto pozneje še Party Girl, v katerem je v glavni vlogi nastopil Elvis Presley. Tema so sledile vloge v filmih, ki so se posvečali ali življenju motoristov ali življenju v divjini, med njimi lahko izpostavimo filme Easy Rider, Angels Die Hard, The Adventures of Frontier Fremont in Terror Out of the Sky. Izkušnje z živalmi so mu prinesle delo živalskega trenerja pri produkcijah studiev Walt Disney, nastopal pa je tudi kot kaskader v televizijski seriji Tarzan.

V glavni vlogi ga je mogoče videti še v filmih Repo Jake (1990), Elves (1990), Grizzly Mountain (1995) in Escape to Grizzly Mountain (2000).

Haggertyjeva hči Megan je pred časom začela prek spletne platforme za množično financiranje zbirati sredstva za očetovo zdravljenje raka in ji je od zadanih 100 tisoč uspelo zbrati 10.500 dolarjev. Poleg Megan je za seboj pustil otroke Dylana, Codyja, Tracey in Dona.

Dan Haggerty, z rojstnim imenom Gene Jajonski, je umrl 15. januarja zjutraj v Kaliforniji. Novico je potrdil njegov menedžer Terry Bomar.