Jim Sturgess in David Schwimmer, protagonista nove AMC-jeve dramske serije. Ista kabelska televizija nam je pred kratkim pripeljala tudi serijo The Night Manager. Foto: AP
Jim Sturgess in David Schwimmer, protagonista nove AMC-jeve dramske serije. Ista kabelska televizija nam je pred kratkim pripeljala tudi serijo The Night Manager. Foto: AP
Feed The Beast
Prvi recenzenti kot najmočnejši adut nove serije izpostavijo kemijo med glavnima igralcema, ki sta prepričljiva kot najboljša prijatelja. Foto: Imdb
Feed The Beast
"Vsak obrok bi bil lahko njun zadnji," svari napovednik za serijo. Foto: AP
David Schwimmer
David Schwimmer je še pred kratkim blestel kot televizijski Robert Kardashian, odvetnik z vestjo, ki je pomagal braniti O. J.-ja Simpsona, a proti koncu procesa ni bil več prepričan o njegovi nedolžnosti. Foto: AP

Serija Feed the Beast, ki 5. junija prihaja na kabelsko televizijo AMC, je zgodba o dveh prijateljih, Tommyju (David Schwimmer) in Dionu (Jim Sturgess), ki sta se znašla na pomilovanja vrednih točkah v svojih življenjih. Sommelier Tommy je strt zaradi nenadne smrti žene, s katero imata majhnega otroka, in svojo žalost utaplja v alkoholu. Dion, tat s kokainsko odvisnostjo na grbi, pa je pravkar odslužil zaporno kazen zaradi požiga restavracije, takoj po prihodu na prostost pa ugotovi, da mu je za petami tamkajšnja mafija.

Nesrečneža skušata svojim težavam ubežati tako, da skupaj odpreta restavracijo v newyorški četrti Bronx (in jo poimenujeta po Tommyjevi umrli ženi). "Hrana simbolizira življenje, je kot nekakšna življenjska sila in premisa celotne prve sezone serije je v tem, da se mora Tommy izvleči iz stagnacije, v katero je zapadel," je o seriji na tiskovni konferenci povedal Schwimmer. Mimogrede, Feed The Beast je ameriška adaptacija danske serije Bankerot.

Emmyjevska nominacija za Schwimmerja?
Schwimmerja verjetno vsi še vedno najbolj poznamo kot paleontologa Rossa Gellerja iz NBC-jeve humoristične nanizanke Prijatelji, a njegova kariera tudi po letu 2004 ni bila čista puščava. Med drugim se je preizkusil kot režiser (Run Fatboy Run), letos pa je kritike navdušil s svojo upodobitvijo Roberta Kardashiana, enega izmed odvetnikov O. J. Simpsona, v miniseriji The People v. O. J. Simpson; nekateri mu napovedujejo celo nominacijo za emmyja.

Umetnost ležernega odpiranja steklenice
V okviru priprav na snemanje Feed The Beast je Schwimmer gledal predvsem dokumentarce na kulinarično temo, denimo Somm (2012), in se sestajal s sommelieri, da bi se naučil ključnih elementov dešifriranja not in arom vina. "Spretnost, s katero odpirajo steklenico vina, medtem ko o njej govorijo, je nekaj čudovitega. Vedel sem, da se moram to nekako naučiti posnemati," pravi Schwimmer.

"Kulski" Bronx
Serija na male zaslone prihaja v zanimivem prehodnem obdobju. Vsak mesec bolj razvejana in bohotnejša newyorška kulinarična scena je razdelila lokalno prebivalstvo, mladi, nadarjeni chefi pa so trenutno na čelu mestne gentrifikacije. "Bronx je čudovit, ampak ljudje tega ne vedo, ker ne hodijo v Bronx," pripomni Clyde Phillips, scenarist in izvršni producent serije Feed The Beast. "Gentrifikacija ima dobre in slabe plati. S seboj pripelje posel, denar in službe, a hkrati izrinja družine in šole, poruši ekosistem. V seriji skušamo prikazati obe plati medalje."

Mešani občutki
Prvi recenzenti nove serije imajo o njej mešane občutke. "Feed The Beast blesti, dokler se ukvarja s hrano, a jo iz tira mečejo številne zastranitve; rezultat je serija, ki se ne more odločiti, ali hoče biti The Wire, Chopped ali kombinacija obojega," piše kritik pri Colorado Springs Gazette. "Ker hoče zliti skupaj več različnih žanrov, bo nova drama gledalce pogosto popeljala žejne čez vodo. Kadar ji uspe zadeti pravi ton, pritegne in je zabavna. Upajmo, da bodo hitro dosegli svoj polni potencial, sicer bodo kmalu ostali brez posla."