Ahmir Thompson – Questlove (1971) na nedavni posebni projekciji dokumentarca v New Yorku. Foto: AP
Ahmir Thompson – Questlove (1971) na nedavni posebni projekciji dokumentarca v New Yorku. Foto: AP

Avtor filma The Summer of Soul (Poletje duše) je ameriški glasbenik Ahmir Thompson, najbolj znan kot bobnar zasedbe The Roots, ki ustvarja pod imenom Questlove. Sicer deluje tudi kot profesor na Univerzi v New Yorku, kjer je strokovnjak za zgodovino glasbe temnopoltih, The Roots pa so od leta 2014 hišna zasedba ameriške pogovorne oddaje, ki jo vodi Jimmy Fallon.

Sorodna novica Umrl je raper Malik B, eden od ustanovnih članov zasedbe The Roots

Dogajanje v Harlemu z več kot 300.000 obiskovalci
Dokumentarec oživlja izgubljene nastope glasbenikov na t. i. Woodstocku temnopoltih, ki ga je obiskalo več kot 300.000 ljudi. Questlove je povedal, da sta mu leta 2017 filmska producenta Robert Fyvolent in David Dinerstein predstavila 40 ur posnetkov s tega festivala, ki je potekal v šestih nedeljah od junija do avgusta 1969 v parku Mount Morris v New Yorku.

Tariq Trotter in Questlove sta The Roots ustanovila 1987. Foto: AP
Tariq Trotter in Questlove sta The Roots ustanovila 1987. Foto: AP

Medtem ko sta poletje leta 1969 zaznamovala sprehod Neila Armstronga po Luni in kultni Woodstock, so Stevie Wonder, Nina Simone, Mahalia Jackson in BB King tedaj nastopili pred ogromno množico na kulturnem festivalu v Harlemu. Če prva dva omenjena dogodka krasita platnice zgodovinskih knjig preteklega stoletja, je tretji skoraj potonil v pozabo.

Sveži dokumentarec želi po pisanju Guardiana popraviti "resno kulturno napako" – dejstvo, da je bilo tisto, kar bi lahko bil Woodstock temnopoltih, več kot pol stoletja večinoma prezrto. Questlove je dejal, da je pozaba kulturnega festivala v Harlemu del "vse pogostejšega izbrisa zgodovine temnopoltih". Po lastnih besedah je bil šokiran, da še nikoli ni slišal za ta dogodek, za katerega zdaj meni, da je zelo pomemben. Dokumentarec pa mu je na letošnjem festivalu Sundance prinesel veliko nagrado žirije za dokumentarni film.

"Harlemski kulturni festival sta priredila Tony Lawrence in Hal Tulchin," je povedal za BBC. Prvi se je dogovoril z nastopajočimi, drugi ga je posnel. Po njegovih besedah so na njem poleg že omenjenih med drugim sodelovali še Sly in Family Stone, Ray Barretto, Babatunde Olatunji, Hugh Masekela, Edwin Hawkins Singers, pa tudi komiki in politiki. Skratka "vsi so bili tam".

Dokumentarec, ki je oživil pol stoletja pozabljene posnetke
Dogajanje je profesionalno ohranjeno na traku, ni pa nobenega producenta zanimalo, da bi posnetke predstavil svetu. Zato je njegov film "50 let tičal v kleti". Medtem ko je bil Woodstock predstavljen v dokumentarnem filmu, ki so ga nagradili z oskarjem in je tudi zato postal znan po vsem svetu, je kulturni festival v Harlemu tedaj predvajala le lokalna newyorška televizija v dveh enournih oddajah, ki nista imeli ponovitev.