R. Kelly. Foto: Reuters
R. Kelly. Foto: Reuters

Podrobnosti opisujejo v zadnjem delu serije Surviving R. Kelly, ki je bila predvajana na začetku januarja. Dokumentarne epizode se osredotočajo na zvezno sojenje R. Kellyju leta 2022, pri čemer je bila v sodni dvorani klavzula predstavljena med sodnimi dokazi. Pokojna Aaliyah je bila anonimna referenca v sojenju, poroča Variety.

Sorodna novica Sodba: R. Kelly je kriv spolnih zlorab in izkoriščanja mladoletnih ljudi

Aaliyahin debitantski album iz leta 1994 je bil naslovljen Age Ain't Nothing but a Number (Starost je samo številka) in je nastal, ko je bila stara 14 let. R. Kelly je bil njen mentor, spoznala pa sta se, ker je bil njen stric, glasbeni direktor in menedžer Barry Hankerson, tudi glavni tekstopisec in producent albuma.

V poročnem listu ponaredili, da je stara osemnajst let
V času izida albuma so zakrožile govorice, da obstaja razmerje med 15-letno Aaliyah in 27-letnim R. Kellyjem. V seriji zdaj namigujejo, da naj bi začela razmerje že pri njenih dvanajstih letih.

Par se je na skrivaj poročil avgusta 1994. Aaliyah je bila takrat stara 15 let, vendar so v poročnem listu ponaredili, da je stara osemnajst let. Njeni starši so nato februarja prihodnje leto poroko preklicali.

V seriji spregovorijo posamezniki iz Kellyjeve ekipe, ki so bili v sobi, ko se je dvojec poročil, in izražajo svoje obžalovanje zaradi poroke. Obenem delijo nove podrobnosti o pravnem dogovoru, ki naj bi bil sklenjen med R. Kellyjem in Aaliyahino družino.

Z grammyjem nagrajena pevka in igralka Aaliyah je umrla 25. avgusta 2001. Foto: Reuters
Z grammyjem nagrajena pevka in igralka Aaliyah je umrla 25. avgusta 2001. Foto: Reuters

Gem Pratt, nekdanji varnostnik, trdi, da je imela Aaliyahina družina pogodbeni dogovor z R. Kellyjem, ki je določal, da proti njemu ne bodo vložili tožbe zaradi nezakonite poroke, potem ko je bila ta razveljavljena. V zameno je R. Kelly prodal pravice za svoje prve tri albume Aaliyahini družini in jim tako omogočil finančno podporo.

"Njen oče je ni želel blizu sebe," pravi Pratt v dokumentarnih serijah. Družina trditev ni želela komentirati. Različni gostje pred kamero v seriji so opisali poroko kot način, da se R. Kelly izogne ​​zaporu zaradi zakonskega posilstva mladoletnice.

Sorodna novica Pregled leta: Najboljše TV-serije v letu 2022
Sorodna novica Nikdar pozabljena Aaliyah, nesojena kraljica r'n'b-ja

Tri desetletja dolgo mižanje pred zlorabami
Zadnje epizode tudi sicer namenjajo pozornost vsem tistim, ki so v številnih situacijah v treh desetletjih mižali pred zlorabami in obsojenemu glasbeniku pomagali urediti srečanja z žrtvami, vključno z rezervacijo poletov in urejanjem prečkanj državnih meja za zasebna srečanja.

Eden od tožilcev, ki je v dokumentih nastopal kot pravni strokovnjak, je R. Kellyja opisal kot "vodjo kriminalnega podjetja". Drugi strokovnjak je dejal, da je "vsakdo dobil finančno spodbudo, da pogleda stran".

Uporaba klavzul o molčečnosti je postala pereča tema v primerih spolnega nadlegovanja, zlasti na delovnem mestu, kar poudarja neravnovesje moči s storilcem ali korporacijami, ki žrtve utišajo z vsiljenimi pravnimi dokumenti.