Martin Scorsese je v šali zahteval, da dvakrat preverijo, ali je zmagovalec res on. Foto: Reuters
Martin Scorsese je v šali zahteval, da dvakrat preverijo, ali je zmagovalec res on. Foto: Reuters
Forest Whitaker, Jennifer Hudson, Helen Mirren, Alan Arkin
Čeprav so mnogi napovedovali, da bodo šli letos igralski oskarji v roke treh temnopoltih igralcev, je bil na koncu cvet igralcev enakovredno rasno zastopan. Foto: Reuters
Forest Whitaker
Glavni igralski nagradi sta šli vladarjema: Helen Mirren kot kraljici Elizabeti in Forestu Whitakerju kot ugandskemu diktatorju. Foto: Reuters
Helen Mirren
Helen Mirren je večkrat pred podelitvijo oskarjev skromno izjavila, da je gledalce navdušila Elizabeta II., ne ona kot tako dobra igralka. Foto: Reuters
Florian Henckel von Donnersmarck
Nemški režiser je že s prvencem osvojil oskarja za najboljši tujejezični film. Foto: Reuters
Oskarji so podeljeni

Dvojna igra, ki bi že samo z oskarjem za najboljši film obveljala za zmagovalca 79. podelitve, je zmagala po vseh merilih, saj je iz gledališča Kodak tudi sicer odnesla največ najbolj zaželenih filmskih nagrad. Ob najpomembnejših dveh je prejela še kipec za prirejeni scenarij in montažo. Za najboljši film so bili sicer nominirani še drama Babilon, vojni film Pisma z Iwo Jime, britanska drama Kraljica in komedija Naša mala mis, za režiserja pa Alejandro Gonzalez Inarritu, Stephen Frears, Paul Greengrass in Clint Eastwood.

Igalski oskarji (skoraj) po pričakovanjih

Preberite si tudi blog Miše Molk o oskarjih.
V večini igralskih kategorij se je podelitev razpletla po pričakovanjih. Najboljša glavna igralka je postala Helen Mirren, ki je za vladanje na oskarjih trenirala z vladanjem Veliki Britaniji v filmu Kraljica, podobne izkušnje pa je Forestu Whitakerju, zmagovalcu med glavnimi igralci, prinesel film Zadnji škotski kralj, kjer je upodobil ugandskega diktatorja Idija Amina. Njuni konkurenti so bili Kate Winslet, Judi Dench, Penelope Cruz in Meryl Streep ter Ryan Gosling, Peter O'Toole, Leonardo DiCaprio in Will Smith.

Pričakovana je bila tudi zmaga Jennifer Hudson (za vlogo v filmu Sanjske punce) med stranskimi igralkami, medtem ko Alan Arkin, ki je nastopil v filmu Naša mala mis, ni veljal za favorita. Komediji, ki se je z nagradami v zadnjih tednih prebila med resne kandidate za oskarja, je tako prinesel drugega oskarja; enega je Michael Arndt prejel za najboljši izvirni scenarij.

Tri nagrade za Panov labirint
Po številu oskarjev Scorsesejevemu filmu, s katerim ob premieri ugledni režiser sploh ni računal na nagrade, sledi mehiški film Panov labirint. Guillermo Navarro je za njegovo režijo prejel oskarja za scenografijo, ekipa ustvarjalcev pa je odnesla še nagradi za masko in fotografijo.

Sanjske punce na oskarih malo manj sanjsko
Sanjske punce, ki so z osmimi nominacijami imele največ želez v ognju, so se morale tako kot Naša mala mis zadovoljiti z dvema zlatima kipcema - za stransko žensko vlogo, filmu pa je pripadel še eden od t. i. tehničnih oskarjev, za zvok.

Seveda so oskarji tudi modna revija. Več o kiksih in čudovitih toaletah tule.
Pomembnejši nagradi sta šli h Gorovi Neprijetni resnici, ki je Melissi Etheridge prinesla zlati kipec za najboljšo pesem, ustvarjalcem pa oskarja za najboljši dokumentarec. Vpliv Gorovega filma in drugih, ki opozarjajo na segrevanje Zemlje, je bil na podelitvi opazen tudi sicer, saj se je več zvezdnikov kot kdaj prej na rdečo preprogo pripeljalo v "do okolja prijaznih" limuzinah.

Aids še vedno aktualna tema
V spletnem klepetu s filmskim recenzentom Slavkom Jeričem smo seveda tudi govorili o oskarjih.
Oskarja je Ameriška akademija gibljivih slik in umetnosti podelila tudi za najboljši kratki dokumentarni film. Zmagovalni izdelek sta posnela Ruby Yang in Thomas Lennon, ki sta v filmu The Blood of Yingzhou District prikazala nasprotja med tradicionalnimi kitajskimi družinskimi vrednotami in strahom pred aidsom. Svojo kategorijo imajo tudi kratki akcijski filmi. V njej je letos slavil film West Bank Story, ki jo je posnel režiser Ari Sandel.

Življenje drugih prepričalo tudi akademijo
Čeprav je bilo med oskarjevskimi nominiranci letos nemalo Neameričanov, pa je svet napeto pričakoval kategorijo za najboljši tujejezični film. Zmaga je šla v roke nemškemu režiserju Florianu Hencklu von Donnersmarcku, ki je prej že tudi Evropo navdušil s filmom Življenje drugih.

Pingvinom se oskarji dobro podajo
Medtem ko v Sloveniji nemškega filma o delovanju Stasija še ni bilo mogoče videti, pa je bilo v kinematografih že mogoče spremljati najboljši animirani film. Oskarja so spet odnesli pingvini, tokrat ne za nastop v dokumentarnem filmu, ampak za iskanje srčne pesmi in opozarjanje na okolijske težave v Veselih nogicah. Akademija ceni tudi kratke animirane filme. Oskarja v tej kategoriji je prejel film The Danish Poet.

Čeprav so t. i. tehnični oskarji med občinstvom manj prepoznavni, pa jih ne gre spregledati. Pravo pašo za oči je z bogatimi kostumi ponudil filma Marija Antonietta, ki je prejel oskarja za najboljšo kostumografijo, Pirati s Karibov 2 pa se lahko pohvalijo z oskarjem za najboljše posebne učinke.

Kaj pa osmoljenci?
Lestvica bralcev spletnega portala RTV Slovenija, ki so napovedovali zmagovalce oskarjev.
Babilon mehiškega režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja je bil nominiran za sedem oskarjev, tudi za najboljši film in režijo, a je osvojil le enega - za najboljšo filmsko glasbo, ki jo je zložil Gustavo Santaolalla. Tako so bili glasbi letos pravzaprav namenjeni trije oskarji, saj je "tretjega" prejel Ennio Morricone - letošnji dobitnik častnega oskarja za življenjsko delo. Krvavemu diamantu je po nominacijah dobro kazalo, saj se je lahko triler Edwarda Zwicka pohvalil s petimi, a niti ena nominacija ni "meso postala". Pisma z Iwo Jime Clinta Eastwooda so po drugi strani dosegle 25-odstotni uspeh: film se odlikuje po montaži zvoka, so ocenili člani Ameriške akademije gibljivih slik in umetnosti.
Oskarji so podeljeni