Ni veliko igralskih nagrad, ki jih Britanka Kate Winslet še ni osvojila. Tokrat se je priznanja veselila ob Guyu Pearceu, ki je bil nagrajen za stransko vlogo v miniseriji Mildred Pierce. Foto: EPA
Ni veliko igralskih nagrad, ki jih Britanka Kate Winslet še ni osvojila. Tokrat se je priznanja veselila ob Guyu Pearceu, ki je bil nagrajen za stransko vlogo v miniseriji Mildred Pierce. Foto: EPA
Emmyji
Velika srečna Sodobna družina. Ekipa serije, katere zmaga ni presenetila praktično nikogar, komediji o družinskem življenju pa napovedujejo, da bi lahko postala dolgoletna klasika. Foto: EPA
Emmyji
V kategoriji glasbenih in komičnih oddaj je vlogo favorita upravičil The Daily Show with Jon Stewart. Foto: EPA
Emmyji
Napeto pričakovanje zmagovalcev 63. podelitve emmyjev so skušali sprostiti člani komične skupine The Lonely Island in romantični Michael Bolton, zadnje čase navdušen nad piratom Jackom Sparrowom. Foto: Reuters
Podelitev nagrad emmy

Poleg nedvoumnega napovedanega slavja Sodobne družine (Modern Family) za emmyja za najboljšo humoristično serijo so se napovedi uresničile tudi pri dobitnici 'televizijskega oskarja' za najboljšo žensko vlogo v v miniseriji. Ta je šla tudi siceršnji oskarjevki Kate Winslet, ki je prepričala v vlogi v HBO-jevi Mildred Pierce o ženski, ki se ji uspe v času krize izvleči iz revščine.
A večer presenečenj, ki je v nedeljo potekal v Los Angelesu, je povezan z drugo serijo, priljubljenimi Oglaševalci. Čeprav glede že na predhodna ugotavljanja, da gre za eno najbolj izenačenih sezon do zdaj, slovesnosti ne moremo označiti za zares presenetljivo. Oglaševalci so torej bolj kot ne pričakovano že četrtič slavili v kategoriji najboljše dramske serije, vendar pa je drama o oglaševanju v šestdesetih letih, ki je bila nominirana v 19 kategorijah, producente razočarala zlasti v kategorijah igre, scenarija in režije. Pa vendar, glavni emmy je zadosten razlog za veselje. "Nisem si mislil, da se bo zgodilo," je ob prevzemu priznanja povedal ustvarjalec serije Matthew Weiner. "Bili smo utišani, ampak osvojili smo tudi to nagrado (za najboljšo dramsko serijo), ki je večer uravnotežila. Meni ta nagrada pomeni, da je ljudem všeč, kar počnemo," je še dodal Weiner.
Povsem drugačna je zgodba z ABC-jevo Sodobno družino o treh parih in njihovih otrocih, ki je poleg najboljše humoristične serije prejela še nagrado najboljša stranska igralca – seriji sta ju prinesla Julie Bowen in njen mož na malem zaslonu Ty Burrell -, pa tudi emmyja za režijo in scenarij.
Tudi Boardwalk Empire z enim samim emmyjem
Nagrada za glavno moško vlogo v dramski seriji je presenetljivo romala Kylu Chandlerju za Friday Night Lights, ki je prišel na oder povsem nepripravljen, saj naj bi za zanesljiva favorita veljala John Hamm (Oglaševalci) in Steve Buscemi v HBO-jevi gangsterski uspešnici Boardwalk Empire. Ta je tudi sicer veljala za najmočnejšega konkurenta v kategoriji dramskih serij, vendar pa je zgodba o pokvarjenih in pretkanih oblastnikih v New Jerseyju na koncu osvojila le emmyja za najboljšo režijo dramske serije, ki jo je odnesel Martin Scorsese.
Pokopani upi Steva Carella
Najboljša igralka v komični seriji je postala Melissa McCarthy (Mike & Molly), v kategoriji dramske serije pa Julianna Margulies (Dobra žena). S komično vlogo je prepričal Jim Parsons (Veliki pokovci), že petič po vrsti pa je praznih rok ostal vodja Pisarne Steve Carell, ki se s svojo delovno ekipo poslavlja od malih zaslonov.
Med glasbenimi in komičnimi oddajami je za favorita upravičeno veljal The Daily Show with Jon Stewart, med resničnostnimi šovi pa je slavila The Amazing Race. Downtown Abbey je najboljša v kategoriji miniserij oziroma televizijskih filmov, favorizirana Mildred Pierce pa je osvojila le dva kipca. Barry Pepper, ki je v seriji The Kennedys igral Bobbyja, je v tej kategoriji osvojil emmyja za glavno moško vlogo.
"O prisluškovalni aferi se ne govori"
Podelitev najuglednejših ameriških nagrad za televizijske dosežke, ki jo je vodila zvezda nanizanke Glee Jane Lynch, je poskrbela tudi za 'škandal' večera. Vnaprej posnet komični vložek Aleca Baldwina so namreč cenzurirali, ker se je norčeval iz škandala prisluškovanj novinarjev medijske organizacije New Corp., pod katero sodi tudi televizija Fox.



Podelitev nagrad emmy