Vanessa Redgrave je znana tudi po svojih dolgoletnih mirovniških prizadevanjih. V intervjujih je večkrat poudarila, da se aktivizmu ni želela odpovedati, ne glede na to, da je zaradi svojih stališč pogosto ostajala brez vlog in posledično tudi brez prihodkov. Foto: EPA
Vanessa Redgrave je znana tudi po svojih dolgoletnih mirovniških prizadevanjih. V intervjujih je večkrat poudarila, da se aktivizmu ni želela odpovedati, ne glede na to, da je zaradi svojih stališč pogosto ostajala brez vlog in posledično tudi brez prihodkov. Foto: EPA

Evropska filmska akademija (EFA) bo na podelitvi letošnjih evropskih filmskih nagradah priznanje za življenjsko delo namenila britanski igralki Vanessi Redgrave. Za edinstven prispevek k svetu filma jo bodo kot častno gostjo ovenčali na 36. podelitve nagrad, ki bo 9. decembra v Berlinu, kjer je sedež akademije.

Sorodna novica Vanessa Redgrave za MMC: Trpljenje otrok ne bi smelo biti politično vprašanje

Vanessa Redgrave se je rodila v Londonu leta 1937 v igralsko družino. Tradicijo je začel njen ded Roy Redgrave (1873–1922), tudi njen oče Michael Redgrave (1908–1985) je bil igralec. Izobraževala se je na londonski šoli za govor in dramo ter v javnosti prvič nastopila na West Endu leta 1958. Nedolgo po tem se je pridružila Kraljevi Shakespearovi družbi, kjer je leta 1961 zaslovela z vlogo Rosalinde v Shakespearovi komediji Kakor vam drago.

Zvrhana malha filmskih nagrad in nominacij
Preboj v svetu filma ji je leta 1966 prinesla komedija Morgan – primeren primer za zdravljenje v režiji Karla Reisza, v kateri je nastopila v glavni ženski vlogi. Film ji je na canskem festivalu prinesel nagrado za najboljšo igralko ter nominaciji za britansko nagrado bafta in za oskarja.

Že naslednje leto se je vrnila v Cannes z vlogo Jane v znamenitem filmu Povečava Michelangela Antonionija. Kmalu sta sledili še dve oskarjevski nominaciji. Ena leta 1969 za Reiszov biografski film Isadora, v katerem je upodobila plesalko Isadoro Duncan, ki ji je znova prinesla nagrado za najboljšo igralko v Cannesu. (Mimogrede, v filmu je nastopil tudi Lado Leskovar.) Še ena oskarjevska nominacija je sledila leta 1972 za prav tako biografski film o škotski kraljici Mariji v režiji Charlesa Jarrotta, ki ji je prinesla tudi posebno nagrado na podelitvi italijanskih filmskih nagrad David di Donatello.

Leta 1978 pa je osvojila oskarja za naslovno vlogo v filmu Julije, ki ga je režiral Fred Zinnemann. Čez leta pa je požela še dve oskarjevski nominaciji, in sicer za filma Bostončanke (1984) in Howardov kot (1992), ki ju je oba režiral James Ivory. EFA je v utemeljitvi letošnje nagrade za življenjsko delo navedla še vrsto nagrad, ki jih je prejela igralka – med drugim zlatega leva za življenjsko delo na filmskem festivalu v Benetkah leta 2018.

Igralski par Franco Nero in Vanessa Redgrave. Foto: EPA
Igralski par Franco Nero in Vanessa Redgrave. Foto: EPA

Vanessa Redgrave je od leta 2006 poročena z italijanskim igralskim kolegom in siceršnjim dolgoletnim partnerjem Francom Nerom. Tudi Vanessina hči Natasha Richardson, ki je bila poročena z irskim igralcem Niamom Neesonom, je bila filmska igralka, a je umrla leta 2009 pri starosti 45 let zaradi posledic nesreče na smučanju.

Podpornica brionskega gledališča Radeta Šerbedžije
Omenimo še, da igralka že od začetkov svoje igralske poti podpira gledališče Ulysses Radeta Šerbedžije. Leta 2016 je v sklopu 16. sezone, ki je bila posvečena Shakespearu, nastopila v gostujoči predstavi londonskega gledališča Almeida Theater, ko je v Richardu III nastopila ob Ralphu Fiennesu.