Michael (Ewan McGregor) in Susan (Eva Green), protagonista otvoritvenega filma Popolni čut, se zaljubita ravno takrat, ko začne razsajati epidemija, ki ljudem uničuje vse čute drugega za drugim. On je kuhar, ki življenje na veliko okuša, ona je znanstvenica, ki virus raziskuje. 'Kakšna je asenzorična ljubezen? Kakšen bi bil svet, ki ga ni mogoče občutiti?' se sprašuje škotski režiser David Mackenzie. Foto:
Michael (Ewan McGregor) in Susan (Eva Green), protagonista otvoritvenega filma Popolni čut, se zaljubita ravno takrat, ko začne razsajati epidemija, ki ljudem uničuje vse čute drugega za drugim. On je kuhar, ki življenje na veliko okuša, ona je znanstvenica, ki virus raziskuje. 'Kakšna je asenzorična ljubezen? Kakšen bi bil svet, ki ga ni mogoče občutiti?' se sprašuje škotski režiser David Mackenzie. Foto:
Tiranozaver je na festivalu Sundance nagrajena študija moške jeze in temeljne človeške potrebe po tkanju globokih medčloveških vezi. Paddy Considine je v svojem režijskem prvencu povedal zgodbo o dveh osamljenih, zlomljenih ljudeh, ki ju združi naključje. Joseph je brezposelni vdovec, zagnani pivec in moški, ki ga obvladujeta eksploziven temperament in divja jeza. Hannah je dostojanstvena, na videz srečna in notranje izpolnjena ženska, predana kristjanka, ki dela v človekoljubni trgovini. Ko se Joseph in Hannah srečata, se zdi, da bi bila Hannah lahko Josephova rešilna bilka, oseba, ki bi zmogla ukrotiti njegovo jezo in mu podariti občutek topline, dobrote in sprejetosti. Toda počasi začnejo prihajati na dan tudi njene skrivnosti ...
Smrt superjunaka je iskren prikaz mladega fanta, ki soočen s svojo lastno umrljivostjo začne odkrivati življenje, ljubezen in smrt. Scenarij je Anthony McCarten napisal po svoji lastni knjigi.

Po Sloveniji se danes začenja niz dogodkov v okviru tedna Evrope. In ker je EU leto 2013 posvetil evropskim državljanom, bo prav to tudi rdeča nit pestrega dogajanja v tednu do 12. maja. Začel ga bo Filmski teden Evrope, osrednji dogodek pa bo javna razprava z evropskim komisarjem Janezom Potočnikom v četrtek, na dan Evrope.

Filmski teden Evrope bo znova potekal v Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju, Slovenj Gradcu, Radovljici, Sežani, Izoli in Novi Gorici, prvič pa bo letos obiskal Ptuj, Trbovlje, Domžale in Krško. Gre za enega izmed dogodkov, ki po vsej Evropi potekajo v dneh okoli 9. maja, dneva Evrope. Med izbranimi filmi bodo prejemniki nagrade Evropskega parlamenta LUX, nagrajenci najvidnejših evropskih festivalov, tudi festivala v Cannesu in Berlinu, ter z oskarjem nagrajeni filmi.

Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin je izrazila zadovoljstvo, da bomo tudi letošnji dan Evrope zaznamovali s filmskim festivalom, ki spodbuja programsko raznolikost, projekcijo kakovostnega filma in ne nazadnje prek filmskih zgodb in sodelovanja filmskih ustvarjalcev tudi medkulturni dialog.

Programski vodja Filmskega tedna Evrope Rok Govednik je izpostavil, da bodo letos kar šest filmov prikazali premierno. Poleg otvoritvenega Popolni čut, režijo podpisuje David Mackenzie, ki bo na sporedu 6. maja ob 21. uri v ljubljanskem Kinodvoru, bodo med drugim premierno prikazali še britansko socialno dramo Tiranozaver v režiji Paddyja Considina, zgodovinsko dramo španske režiserke Iciar Bollain Tudi dež ter zanimivo mešanico animiranega in igranega filma Smrt superjunaka, katerega režijo podpisuje Ian FitzGibbon.

"Sugar mamas", novodobne kolonialistke
Prikazan bo tudi film avstrijskega režiserja Ulricha Seidla Paradiž: Ljubezen, ki ga bo pospremila okrogla miza z naslovom Sugar Mamas - Postkolonializem "črne celine", na kateri bodo afrikanistka Nataša Hrastnik, sociolog Nikolaj Jeffs, kulturni antropolog Rajko Muršič in direktor Zavoda Global Max Zimani razmišljali o novih in starih oblikah kolonializma. Ker v prvi polovici letošnjega leta Evropski uniji predseduje Irska, bosta večera na Ptuju in v Izoli posvečena izboru najboljših kratkih irskih filmov.

Filmski teden Evrope bo ponudil tudi številne spremljevalne dogodke, druženja in pogovore s filmskimi ustvarjalci ter ustvarjalne delavnice za najmlajše.

Obiskovalci lahko brezplačne vstopnice za predstave od 24. aprila dalje dvigujejo na blagajnah sodelujočih kinematografov.

Poleg naštetih velja omeniti še italijanska prispevka, obračun z iluzijo resničnostne televizije (Resničnost; r. Matteo Garrone) in ganljivo priseljensko zgodbo z Radetom Šerbedžijo (Ime mi je Li, r. Andrea Segre), edini slovenski prispevek v ciklu, lirični Nahrani me z besedami (r. Martin Turk), režijski celovečerni prvenec igralca Mathieuja Amalrica (Turneja), grenko-sladko dramo Mika Leigha Še eno leto, dobitnika zlatega medveda v Berlinu, Cezar mora umreti (r. Paolo in Vittorio Taviani) in presunljivo zgodbo o odraščanju Otrok iz zgornjega nadstropja (r. Ursula Meier).

Filmski teden Evrope 2013 skupaj pripravljajo predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad Vlade RS za komuniciranja v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in MEDIA Deskom Slovenija.