Destinacija Srbistan je delo srbskega režiserja Želimirja Žilnika. Foto: Kinodvor
Destinacija Srbistan je delo srbskega režiserja Želimirja Žilnika. Foto: Kinodvor

Destinacija Srbistan je t. i. dokudrama, v kateri begunci z razdejanih območij Afrike in Bližnjega in Srednjega vzhoda sami rekonstruirajo prizore iz svojih življenj in nam tako omogočijo vpogled v notranje svetove ljudi, prisiljene v pretresljive odisejade, piše na spletni strani Kinodvora.

Po besedah programske vodje festivala Marine Uzelac želijo vsako leto opozoriti na najbolj pereče težave na področju migracij. Letos bodo tako predvajali več filmov, ki pod drobnogled jemljejo dogajanje na t. i. balkanski poti in v Grčiji, ki bodo Slovenski kinoteki na ogled prav na svetovni dan beguncev 20. junija.

Med drugim bodo prikazali kratki aktivistični film No Border Srbija kolektiva Ustavite vojno proti migrantom!, kratki dokumentarni eksperimentalni film Obzorniške Fronte z naslovom Obzornik 62 in kratki dokumentarni film Kdo je ta človek? Tine Glavič Novak in Tonija Poljanca.

V okviru festivala bodo potekali tudi številni pogovori, med drugim pa bo festival obiskalo tudi sedem režiserjev. Med pogovori je Marina Uzelac izpostavila okroglo mizo o izzivih lokalne integracije beguncev, ki bo v četrtek zvečer v Slovenski kinoteki. Na njej bodo sodelovali begunec iz Sirije Ibrahim Kasabji, Marko Peterlin iz Inštituta za politike prostora in Franci Jazbec iz Društva Odnos.

Na sklepni dan bo potekal tudi pogovor o aktualnih razmerah, na katerem bodo sodelovali prosilec za azil iz Sirije Alaa Al Ali, soavtorica filma Obzornik 62 Nika Autor, Sarah Lunaček s Filozofske fakultete in članica Protirasistične fronte brez meja, avtorja filma Kdo je ta človek ter novinar Boštjan Videmšek.

Festival se bo iz Ljubljane odpravil tudi v Izolo, Vipavo, Žalec, Črnomelj, Metliko, Novo mesto, Mursko Soboto in Logatec.