Na programu festivala najdemo tudi film, ki je bil posnet na mestnem kopališču v Slovenskih Konjicah If I Can Drive, I Can Dive ter v letu 2010 prejel nagradi v Marseillu in v Beogradu. Foto:
Na programu festivala najdemo tudi film, ki je bil posnet na mestnem kopališču v Slovenskih Konjicah If I Can Drive, I Can Dive ter v letu 2010 prejel nagradi v Marseillu in v Beogradu. Foto:
3. mednarodni festivali podvodnega filma in videa Sprehodi pod morjem.
Na festivalu bo imelo občinstvo priložnost 'poglobiti se' v podvodni svet in spoznati njegovo raznolikost iz različnih perspektiv ter na umetniški ravni povezati znanja s področij biologije, ekologije, geografije in zgodovine. Foto: Sprehodi pod morjem

Zvečer se bo tam začel osrednji del 3. mednarodnega festivala podvodnega filma in videa Sprehodi pod morjem. Najprej bodo predstavili enega izmed treh največjih tovrstnih festivalov na svetu, Zlati delfin iz Moskve, nato pa najboljše podvodne filme v letu 2010, ki so jih decembra prikazali tudi na beograjskem festivalu.
"Prikazali bomo tisto, kar tako rekoč šele začenja svojo pot na podobnih festivalih po Evropi, pri čemer imamo srečo, da smo na vrsti kar drugi, takoj za Beogradom. Direktor beograjskega festivala Milorad Đuknjić je pripravil širši izbor zmagovalnih filmov, ki zajemajo različne tematike, od življenja pod vodo, potapljanja na dah do jamskega in tehničnega potapljanja," pojasnjuje Branko Ravnak, predstavnik konjiškega plavalnega kluba, ki festival pripravlja skupaj z občino.
Na ogled 'le' jagodni izbor
V prihodnjih letih načrtujejo, da bodo festival, ki je pravzaprav edini tovrstni filmski festival v Sloveniji, razširili na več dni in na njem podeljevali tudi nagrade. Beograd in Moskva (direktor slednjega, Genadij Grutsja, je tudi eden izmed gostov v Slovenskih Konjicah) sta po besedah Ravnaka precej večja festivala, kljub temu pa je vsem skupno to, da je kakovost filmov na vseh treh skoraj enaka. Razlika je po njegovem mnenju le ta, da si majhni festivali zaradi kratkosti dogodka lahko privoščijo zgolj prikaz "jagodnega izbora".
Dobitnik nagrade za svobodno izražanje
Ravnak letos opozarja predvsem na film domače produkcije If I can drive, I can dive (Če lahko vozim, se lahko tudi potapljam), ki je nastal prav v Slovenskih Konjicah in prikazuje trening potapljača s poškodbo hrbtenjače. V Sloveniji povsem spregledan film je navdušil občinstvo na največjem tovrstnem festivalu v Marseillu. Tam so ga nagradili s priznanjem za svobodno izražanje, kar je doslej edina slovenska nagrada v 37 letih tega festivala.
Po mnenju organizatorjev si je vredno ogledati tudi film, ki je imel povsem drugačne pogoje za nastanek, saj ga je sponzorirala družba Rolex. Vse se dogaja okoli odprave na severni tečaj, kjer so se ustvarjalci filma potapljali pri minus 40 stopinjah Celzija, kar bi bilo brez sodobne in zelo drage opreme nemogoče. Film je dobitnik velike nagrade v Beogradu, organizatorji pa mu napovedujejo tudi uspeh na drugih festivalih.
Podvodni svet Kube
Od petka si je mogoče že ogledati fotografsko razstavo Kuba - trije pogledi, ki je nastala skozi fotografske objektive priznanega slovenskega fotografa Arneta Hodaliča, Ehidricha Pereza Acoste Macaa. Predstavljata podvodni svet Kube, razstavljal pa bo še mladi slovenski fotograf Miha Matavž.