Na glavnem mestnem trgu organizirajo projekcije za kar osem tisoč gledalcev. Foto: EPA
Na glavnem mestnem trgu organizirajo projekcije za kar osem tisoč gledalcev. Foto: EPA

Na obalo jezera Maggiore bo ljubitelje filmov prireditev vabila že 75. leto zapored. Predvajali bodo več kot 220 filmov, otvoritvena projekcija pa bo premiera akcijskega filma Hiter kot strel (Bullet Train) ameriškega režiserja Davida Leitcha z Bradom Pittom v glavni vlogi.

V osrednji tekmovalni sekciji se bo 17 filmov potegovalo za glavno nagrado zlati leopard.

Švicarsko kinematografijo bo zastopal režiser Valentin Merz s filmom De noche los gatos son pardos (Ponoči so vsi mački črni), ki bo po oceni organizatorjev s posamičnimi prizori "lahko šokiral občutljivost nekaterih gledalcev". V Nemčiji živeča režiserka Helena Wittmann bo predstavila dramo Human Flowers of Flesh, Ann Oren, ki prav tako prihaja iz Nemčije, pa film Piaffe o ženski v svetu konjeniškega športa.

Italijanski film bosta predstavljala Alessando Comodin s filmom Gigi la legge in Francesco Lagi s filmom Il Pataffio, med tekmovalnimi filmi pa so tudi dela avstrijskih režiserjev Nikolausa Geyrhalterja in Ruth Mader ter iraško-francoskega režiserja Abbasa Fahdela. Ruski režiser Aleksander Sokurov bo tekmoval s filmom Skazka.

Ekipa akcionerja Hiter kot strel (Bullet Train) na ameriški premieri v Los Angelesu. Režiser David Leitch je tretji z leve. Foto: EPA
Ekipa akcionerja Hiter kot strel (Bullet Train) na ameriški premieri v Los Angelesu. Režiser David Leitch je tretji z leve. Foto: EPA

Festival bodo z otvoritvenim filmom odprli na velikem trgu sredi mesta, ki sprejme do 8000 gledalcev. Pred takšno množico bodo prikazali tudi nekaj filmov zunaj konkurence, med drugim Umor v spalnem avtomobilu Coste-Gavrasa iz 60. let, eksperimentalni film Andree Schäferja o pisatelju Martinu Suterju in novi film ameriške režiserke Olivie Newman Tam, kjer pojejo raki.

Sorodna novica Cikel filmov Douglasa Sirka, mojstra subverzivne melodrame

Retrospektivo so posvetili nemškemu filmskemu ustvarjalcu Detlefu Siercku, ki je zaslovel v Hollywoodu pod imenom Douglas Sirk (1897–1987). V zgodovino filma se je zapisal kot mojster umetelnega pripovedovanja zgodb z melodramami, kot je Imitacija življenja. Nanj so se sklicevali številni znani filmski umetniki, kot je Francoz Francois Ozon.

Ščepec zvezdniškega blišča
Na jubilejnem festivalu pričakujejo tudi nekaj zvezdnikov, med drugim ameriškega igralca Matta Dillona, francosko igralko Sophie Marceau in grškega režiserja Costa-Gavrasa. Upajo tudi, da bodo svoje filme osebno pospremili še Pierre Deladonchamps, Sandra Bullock in Brad Pitt. Posebnost festivala je namreč v tem, da lahko obiskovalci katerega izmed zvezdnikov srečajo v eni izmed kavarn ali na promenadi ob obali jezera Maggiore.

Tudi v jubilejni izvedbi želijo na festivalu predstaviti predvsem mlado kinematografijo in dati prostor še neznanim filmskim ustvarjalcem. Umetniški vodja Giona A. Nazzaro je napovedal, da je 75. obletnica praznovanje, ki gleda v prihodnost. "Izziv za festival je, da še naprej živi v skladu s svojo zgodovino ob sodelovanju z novimi jeziki, mladimi in tehnologijami."
Zlatega leoparda in druge nagrade bodo podelili 13. avgusta.