Prve vesti iz Toronta so že zabavne: iz tabora Caseya Afflecka, ki na festivalu predstavlja dokumentarec I'm Still Here, v katerem nastopa Joaquin Phoenix, sporočajo, da se na rdeči preprogi in drugih festivalskih prizoriščih pojavja neznani vsiljivec, očitno Phoenixov dvojnik, obdan s pomanjkljivo oblečenimi dekleti in celo četico varnostnikov. Foto: EPA
Prve vesti iz Toronta so že zabavne: iz tabora Caseya Afflecka, ki na festivalu predstavlja dokumentarec I'm Still Here, v katerem nastopa Joaquin Phoenix, sporočajo, da se na rdeči preprogi in drugih festivalskih prizoriščih pojavja neznani vsiljivec, očitno Phoenixov dvojnik, obdan s pomanjkljivo oblečenimi dekleti in celo četico varnostnikov. Foto: EPA
Score: A Hockey Musical
Score, The Hockey Musical. Novopečeni hokejski zvezdnik kmalu ugotovi, da ima slava svojo ceno.
The Way
Žalosten pohod: Martin Sheen v film The Way, ki ga je režiral njegov sin, Emilio Estevez, igra žalujočega očeta, ki se odpravi po poti, ki jo je prehodil njegov umrli sin.
Conviction
v drami Conviction Hillary Swank igra žensko, ki nima dokončane niti srednje šole, a se vrže v študij prava, da bi lahko na sodišču branila svojega brata, ki je obtožen umora.

V Torontu se bo nocoj torej s premiero filma Score: A Hockey Musical, v katerem nastopa veteranka žanra iz sedemdesetih in osemdesetih let Olivia Newton-John (spomnimo se samo Briljantine), začel 35. mednarodni filmski festival. V enajstih dneh bo festival, ki je, zanimivo, netekmovalnega značaja, ponudil približno 300 filmov. Vendar pa to, da na koncu ne podeljujejo kipcev, festivalu ne jemlje relevantnosti: v preteklih letih je kar nekaj filmov, ki so jih mediji "odkrili" v Torontu, nadaljevalo bolj ali manj v ravni črti do oskarjevskega zmagoslavja.

Samo v Kanadi: Vse se začne in konča s hokejem
Marsikoga je izbira otvoritvenega filma ne festivalu, ki čast po navadi odstopi kakemu "art" filmu (lani je bil to Creation, biografski film o Charlesu Darwinu, leto prej pa domača vojna drama Passchendaele), zmotila - no, režiserja Michaela McGowana ni med njimi. "Mnogi režiserji se otepajo tega, da bi se z njihovim filmom festival odprl, meni pa se to zdi odlično. Popolnoma populističen režiser sem." Obenem se najbrž zaveda, da si je hokejski finale olimpijskih iger ogledalo 28 milijonov Kanadčanov, da je po zaslugi seije Glee muzikal "in" ter da bi si pred oktobrskim prihodom filma na redni spored težko izmislil boljšo reklamo.

Score je zgodba o 17-letnem fantu (Noah Reid), ki z vstopom v hokejsko ligo kar naenkrat zaslovi. Poleg Olive Newton-John, ki igra njegovo mamo, se v filmu pojavi še kopica kanadskih glasbenikov in športnikov, s pevko Nelly Furtado in hokejistom Theom Fleuryjem na čelu. Po besedah direktorja festivala Piersa Handlinga film "simbolizira ključne elemente kanadske identitete - našo strast za nacionalni šport, naš poseben glasbeni okus in našo posebno vrsto humorja".

Med najbolj oglaševanimi premierami zadnjih tednov je bil novi film Roberta Redforda, The Conspirator, pretres posledic atentata na Abrahama Lincolna. V njem James McAvoy igra vojnega junaka, ki brani žensko (Robin Wright), obtoženo sodelovanja pri zaroti za predsednikov umor.

Med 25 svetovnimi premierami, kolikor jih je lahko Handling festivalu izboril, je vredno omeniti še The Way režiserja Emilia Esteveza, ki je k sodelovanju povabil kar svojega očeta, Martina Sheena. Ta se pojavi v vlogi ameriškega zdravnika, ki mora v Francijo po posmrtne ostanke svojega sina. Tudi francoski režiser Guillaume Canet se je šel podoben filmski nepotizem in v filmu Little White Lies dodelil vlogo svoji življenjski sopotnici Marion Cotillard.

Trava na drugi strani igralskega plota je bolj zelena ...
Oskarjevec Philip Seymour Hoffman se bo tokrat predstavil kot režiser in igralec v priredbi broadwayske predstave Jack Goes Beating. V režiserskih vodah se je prav tako znašel David Schwimmer - a ne pričakujte salv smeha. Trust je drama o razdejanju, ki ga v družino zanese posilstvo najmlajše hčerke, ki jo je napadel moški, ki se ji je prek spleta predstavil kot najstnik.

Gneča na rdeči preprogi
Festival bo postregel tudi s kar nekaj zvenečimi igralskimi imeni. Kevin Spacey se bo predstavil kot lobist Jack Abramoff v filmu Casino Jack, Colin Firth si bo nadel krono kralja Jurija VI. v The King's Speech (njegova žena bo Helena Bonham Carter, govorni terapevt pa Geoffrey Rush), Catherine Deneuve bo ob Gerardu Depardieuju igrala privilegirano gospodinjo v Potiche, Ewanu McGregorju pa bo v filmu Beginners 71-letni oče (Christopher Plummers) priznal, da je homoseksualec.

Na sporedu bo tudi Black Swan Darrena Aronofskega z Natalie Portman v glavni vlogi, ki je nedavno odprl beneški filmski festival. V Torontu bodo predvajali še triler The Town, četrti režijski podvig Bena Afflecka, zgodbo o ropu banke, ki se kolosalno sfiži, ko se vodja roparske tolpe zaljubi v direktorico banke.

Mark Romanek bo predstavil filmsko priredbo moderne klasike, romana Never Let Me Go (Ne zapusti me nikdar) Kazua Ishigura, zgobe o treh prijateljih iz šolskih dni (Andrew Garfield, Keira Knightley in Carey Mulligan), ki jih življenje odnese v različne smeri. Conviction, biografski film v režiji Tonyja Goldwyna, je menda "ganljiva" drama z oskarjevko Hilary Swank kot Betty Anne Waters, ki se bori za oprostitev svojega po krivem zaprtega brata (Sam Rockwell).

Poleg številčno najmočneje zastopanih ameriških produkcij bodo kljub vsemu na ogled tudi filmi iz Velike Britanije, Francije, Norveške, Švedske, Portugalske, Japonske in Indije.