Film Nikoli nisva šla v Benetke so posneli v pičlih 12 dneh in z zelo skromnim proračunom. Foto:
Film Nikoli nisva šla v Benetke so posneli v pičlih 12 dneh in z zelo skromnim proračunom. Foto:

S tem se je Sklad odzval na Kutinovo pobudo, ki je temeljila na tem, da se je film uvrstil v tekmovalni program sarajevskega filmskega festivala. Strokovno-programska komisija filmu sicer prvotno ni namenila dovolj visoke ocene za financiranje, zdaj pa je uprava Sklada zaradi zavedanja pomena sodelovanja na sarajevskem dogodku sklenila filmu nameniti 16.000 evrov finančne pomoči iz nerazporejenih programskih sredstev iz proračunske rezerve.

Film, nezanimiv za širše občinstvo
Zanimivo je, da je omenjena komisija prvotno filma ocenila ne le kot umetniško ne dovolj vrhunskega, ampak je tudi sklenila, da njegov tržni potencial ni tolikšen, da bi ga veljalo finančno podpreti. Sredstva, ki jih bo namenil Sklad, so sicer približno polovica vseh sredstev, potrebnih za prenos filma na 35-milimetrski trak.

Ob odločitvi za podporo celovečercu Blaža Kutina so iz Sklada sporočili: "Film obstaja zgolj na videoformatu in se je kot tak prijavil na sarajevski filmski festival. Veseli nas, da se je sarajevski filmski festival ponovno odločil svojo festivalski program obogatiti tudi s pomočjo slovenskih avtorjev in lahko selektorjem za pogumno odločitev samo čestitamo, vendar pa to ne spremeni dejstva, da je bil film lahko sprejet v konkurenco zgolj kot film, ki ne obstaja na filmskem formatu 35 mm."

Posojilo za snemanje filma
Film Nikoli nisva šla v Benetke je nizkoproračunski celovečerec Blaža Kutina, režiserja, ki smo ga spoznali leta 2006, ko je na festivalu v Cannesu za scenarij za film Lara prejel nagrado novi talent Evropske unije. V filmu, ki govori o spopadanju z izgubo, igrajo Aljoša Ternovšek, Iva Kranjc, Peter Ternovšek in Tadej Toš. Blaž Kutin je sredstva za snemanje filma zbral celo s pomočjo bančnega posojila.