Večkrat nagrajeni oporečniški filmski ustvarjalec, ki so ga februarja izpustili iz zapora, naj bi bil v kratkem član žirije na filmskem festivalu v Cannesu.

Jafar Panahi je po 20-letni prepovedi snemanja vendarle posnel že več filmov – enega od njih, To ni film (2011), so za premiero v Cannesu menda iz Irana pretihotapili na USB-ključku, zapečenem v kolaču. Foto: EPAFoto: EPA
Jafar Panahi je po 20-letni prepovedi snemanja vendarle posnel že več filmov – enega od njih, To ni film (2011), so za premiero v Cannesu menda iz Irana pretihotapili na USB-ključku, zapečenem v kolaču. Foto: EPAFoto: EPA

Panahijeva žena Tahereh Saidi je v torek zvečer na Instagramu objavila sliko, na kateri je prikazan njun prihod na letališče, a ob tem ni razkrila, za katero državo gre.

Sorodna novica Iranski filmar Jafar Panahi poskuša še z gladovno stavko doseči, da ga izpustijo iz zapora

V zapisu pod objavo je namignila, da je bila Panahiju preklicana prepoved potovanja in da odhajata "za nekaj dni". Na fotografiji je mogoče videti par z več velikimi kovčki. Nekateri so na družbenih omrežjih že ugibali, da ozadje nakazuje, da je Panahi morda v Franciji, poroča Guardian.

Snemal tudi iz hišnega pripora
Leta 2010 je bil obsojen na šest let pogojne ječe in 20-letno prepoved potovanj in snemanja filmov zaradi "propagande proti sistemu", saj naj bi podpiral takratne protivladne proteste. Istega leta je njegov film Zbogom dobil nagrado v Cannesu, a ni mogel priti v Francijo, da bi nagrado osebno sprejel.

Sorodna novica Panah Panahi: "Ljudje v Iranu sploh ne vedo, da sem posnel film. Morda je tako bolje"

Čeprav je bil Panahi v hišnem priporu, je kljub temu nadaljeval svoje delo, kar je privedlo do filmov, kot je To ni film (2011), dokumentarnega videodnevnika, ki so ga pretihotapili iz države na USB-ključu, zapečenem v kolaču. Nato so ga prikazali na filmskem festivalu v Cannesu.

Osvojil je vrsto nagrad na največjih svetovnih filmskih festivalih. Leta 2000 je prejel zlatega leva na beneškem filmskem festivalu za film Krog. Leta 2015 je s Taksijem zmagal na Berlinalu, leta 2018 pa mu je drama Trije obrazi prinesla nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

V zadnjem filmu Brez medvedov, ki je v Benetkah prejel nagrado žirije, se dotika pomanjkanja svoboščin v državi, ki se pretirano oklepa tradicije.

Foto: EPA
Foto: EPA

Julija lani so ga aretirali po tem, ko se je udeležil sodnega zaslišanja za režiserja Mohamada Rasulofa, ki so ga pridržali nekaj dni prej. Iranske oblasti so oba omenjena režiserja obtožile, da imata vezi z opozicijskimi skupinami v tujini in da sodelujeta pri spodkopavanju državne varnosti.

Filmarja sta bili med tisoči tistih, ki so jih v Iranu aretirali pri zatiranju protestov. Te je 16. septembra lani sprožila smrt 22-letne Mahse Amini v priporu, kjer je bila zaradi domnevnega kršenja strogih pravil oblačenja za ženske.