Prizor iz dokumentarnega filma Such Stuff As Dreams Are Made On. Foto: Vimeo/zajem zaslona
Prizor iz dokumentarnega filma Such Stuff As Dreams Are Made On. Foto: Vimeo/zajem zaslona

3. festival EDO bo drevi odprl avstrijski dokumentarec v režiji Lotte Schreiber in Michaela Rieperja Such Stuff As Dreams Are Made On, ki predstavlja stanovanjske zadruge v Avstriji, sledila bo gostujoča projekcija Inštituta za študije stanovanj in prostora, ki so jo pripravili v sklopu projekta Mesto, skupnost, stanovanja.

Drugi dan festivala bo na ogled film režiserja Matthewa Gandyja Natura Urbana o biotski pestrosti degradiranih urbanih površin v Berlinu, ki mu bo sledil pogovor z umetnico Gajo Mežnarić Osole.

Sreda bo prinesla dokumentarec City Dreamers v režiji Josepha Hillela, ki govori o aktivizmu štirih arhitektk, ki so se v 50. in 60. letih preteklega stoletja borile za mesto po meri človeka. Projekciji filma bo sledil pogovor s Tino Gregorič iz studia Dekleva Gregorič arhitekti.

V četrtek zvečer bo na ogled dokumentarec Melting Souls, ki ga je na temo življenja v rudarskem mestu sredi permafrosta v Rusiji režiral Francois-Xavier Destors. Filmu bo sledil pogovor s Tajem Zavodnikom iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Festival se bo v petek sklenil s kanadskim filmom o zasilnih bivališčih na terasah stare Havane z naslovom Havana, From On High v režiji Pedra Ruiza. Projekciji filma bo sledil pogovor s Tomažem Krištofom, predsednikom Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS).

Ogled vseh filmov je brezplačen, zaradi omejenega števila mest pa so obvezne rezervacije.

Zelene površine nasproti neprimernim stanovanjem
Organizatorji festivala EDO so zapisali, da so zadnja leta zaznamovali dogodki, ki so mesta po svetu presenetili, pretresli in iz njih iztisnili najboljše, pa tudi najslabše. Po besedah organizatorjev je znano, da na fizično in mentalno zdravje ljudi zelene površine vplivajo dobro, majhna in neprimerna stanovanja pa slabo.

"Vedeli smo za podnebne spremembe in vremenske ujme. Poznali smo povezavo med vpetostjo v skupnost in zadovoljstvom z lastnim življenjem. Zavedali smo se homogenosti tistih, ki po navadi odločajo o mestnih prihodnostih," so našteli organizatorji festivala in ob tem poudarili, da si niso nikoli mislili, da bodo stara spoznanja potencirana v takšne ekstreme, kot so bila v preteklih dveh letih.

Kako si želimo živeti v prihodnosti?
V tem obdobju se mestni prebivalci bolj kot kadar koli sprašujejo, kako v resnici želijo živeti v prihodnosti. Letošnji festival, ki bo predstavil stara spoznanja iz nove perspektive, odkriva prav strategije in taktike, kako preživeti kljub omenjenemu, so še zapisali v Kulturnem društvu Prostorož, ki pripravlja festival.