Veliki met v svet igralstva mu je uspel z vlogo v Zvezdnih stezah, ki pa jih sam nikoli ni zares spremljal in postal navdušenec franšize šele po tem, ko se je z njo seznanil kot del igralske zasedbe. Foto: EPA
Veliki met v svet igralstva mu je uspel z vlogo v Zvezdnih stezah, ki pa jih sam nikoli ni zares spremljal in postal navdušenec franšize šele po tem, ko se je z njo seznanil kot del igralske zasedbe. Foto: EPA
Anton Yelchin
Anton Yelchin s Felicity Jones v nagrajenem filmu festivala Sundance, Like Crazy. Foto: Promocijsko gradivo
Anton Yelchin
Letos je Yelchin požel pozitivne kritike z vlogo v srhljivki Green Room. Foto: EPA

Kot je znano, je igralec umrl v noči s sobote na nedeljo, potem ko ga je pred hišo ob zidni poštni nabiralnik ukleščil avto. Ta ni bil pravilno zaustavljen, zato je zdrsnil nazaj in igralca stisnil ob zid. Kmalu zatem je umrl zaradi poškodb prsnega koša, truplo pa so našli prijatelji, ko so prišli na njegov dom preverit, zakaj zamuja na srečanje.

Justin Lin je z igralcem sodeloval pri najnovejšem nadaljevanju znanstvenofantastične franšize Zvezdne steze: Onkraj, ki konec julija prihaja v slovenske kinematografe. Prav z Zvezdnimi stezami je karizmatičnemu in obetavnemu igralcu, ki je svojo igralsko kariero začel v nizkoproračunskih filmih in serijah, uspel preboj v velike produkcije. Prezgodaj umrlemu zvezdniku se je na Twitterju poklonil tudi J. J. Abrams, ki je z Yelchinom sodeloval v njegovem prvem potovanju v Zvezdnih stezah. "Bil si prijazen. Bil si noro zabaven in nadpovprečno nadarjen. In premalo časa si bil z nami. Pogrešam te," je tvitnil. Yelchin je v franšizi igral najmlajšega častnika na Enterprisu Pavla Andrejeviča Čekova, ruskega čudežnega dečka in šahovskega mojstra, ki ga življenjska pot mladoletnega popelje na fantastično potovanje (vloga je zaslovela v podobi Walterja Koeniga).

Fant nalezljive predanosti
Leta 2011 je Yelchin nastopil v komediji The Beaver Jodie Foster, ki ga je v izjavi za javnost po igralčevem slovesu opisala kot redkega in čudovitega duha z neustavljivo strastjo do življenja. "Bil je resen mislec in hkrati najbolj zabaven mlajši brat, ki si ga lahko človek želi. Izredno sem počaščena, da sem lahko režirala globokega igralca takšne predanosti in pristnosti. Večno bom hvaležna za vse tiste drobne izmenjave, njegov nalezljiv zanos, njegova vprašanja in družbo. Sočustvujem z njegovo materjo in očetom, ki sta bila del vsega tega. Njuno ljubezen je prenašal v vsem, česar se je dotaknil."

Sožalje je družini izrekel tudi William Shatner, prav tako se ga je spomnila igralka Olivia Wilde, ki ga je opisala kot iskreno dobro osebo neverjetne nadarjenosti. "Povsem me je prevzel in nikoli ne bom pozabila njegovega nasmeha," je dodala. Še ena legenda filmske znanstvene fantastike se mu je poklonila. "Tako zelo užaloščen ob novici o Antonu Yelchinu. Tako dober igralec, ki je imel celotno kariero pred seboj," je tvitnil Mark Hamill.

Anton Yelchin se je rodil leta 1989 v Sankt Peterburgu, tedaj še Leningradu. Že v njegovih najzgodnejših letih sta se starša, oba profesionalna drsalca, preselila v ZDA.

Iskren igralec, ki se je dotaknil vsakogar
Ljubitelja filmov velikih cineastov, kot so Michael Haneke, Lars von Trier, Pedro Almodovar in Jim Jarmusch (z zadnjim je leta 2013 sodeloval v njegovih Večnih ljubimcih), ni pozabil niti mehiški režiser Guillermo del Toro, ki ga je opisal kot najprijaznejšega, najbolj skromnega, očarljivega nadarjenega fanta". Britanka Felicity Jones, s katero sta skupaj nastopila v Like Crazy, pa je zapisala, da je skrušena. "Brez Antona je svet slabši. S svojo iskrenostjo in človečnostjo se je dotaknil vsakogar. Izgubili smo edinstvenega in globokega duha."