Festival bo odprl film o ugandskem diktatorju in njegovem škotskem zdravniku. Foto: EPA
Festival bo odprl film o ugandskem diktatorju in njegovem škotskem zdravniku. Foto: EPA
Alejandro Gonzales Inarritu
Zadnji film festivala bo Babel Alejandra Gonzalesa Inarrituja. Foto: RTV SLO

50. londonski filmski festival se namreč časovno skoraj popolnoma prekriva s tistim v Rimu. Organizatorji se pritožujejo, da bodo imeli Italijani na voljo trikrat več sredstev, čeprav sta festivala približno enako velika. Organizatorji so sicer zadovoljni s tem, kako se festival, na katerem bodo prikazali 181 celovečernih in 131 kratkih filmov, razvija, a kot svarijo, ni prostora za samozadovoljstvo. Zaradi premalo sredstev že zaostajamo za podobno velikimi festivali, opozarjajo.

Kot je znano že nekaj časa, bo festival 18. oktobra odprl film The Last King of Scotland, ki ga je Kevin Macdonald posnel po romanu Gilesa Fodna in ki pripoveduje o mladem škotskem zdravniku, ki postane osebni zdravnik ugandskega diktatorja Idija Amina. Producent Andrea Calderwood je ob tem že izjavil, da je londonski festival idealno izhodišče za predvajanje filma v Evropi.

Brez posebej odmevnih premier
Tako so očitno ocenili tudi pri studiih, pri katerih so snemali filme Borat, Bobby, Fast Food Nation in Babel, od katerih jih je bila sicer večina že predvajana v Benetkah ali Cannesu, zdaj pa jih vrtijo tudi na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu. V nasprotju z Benetkami, kjer si je selektor Marco Muller drznil v tekmovalni program uvrstiti same premiere, tako organizatorji londonskega festivala točno vedo, kaj bodo dobili.

Program v Londonu je razdeljen na več kategorij, kot so svetovni in evropski film, francoske revolucije, novi britanski film, eksperimenti, zakladi iz arhiva ter kratki in animinirani izdelki. Britanci si jih bodo lahko ogledovali do 2. novembra, vendar pa med več kot 300 filmi ne bodo videli nobenega slovenskega.