Uradnih informacij o tem, kaj zares gradijo v Malin Headu na Irskem, studio Disney skoraj gotovo ne bo posredoval javnosti. Foto: Reuters
Uradnih informacij o tem, kaj zares gradijo v Malin Headu na Irskem, studio Disney skoraj gotovo ne bo posredoval javnosti. Foto: Reuters
Snemanje novega filma se je že februarja začelo v legendarnem londonskem studiu Pinewood, kamor sta ekipo prišla pozdravit celo princa William in Harry. Foto: AP

Luke Skywalker je preživel puščavski planet Tatooine, ledene pokrajine Hotha in eksploziji dveh Zvezd smrti - zdaj pa je pristal na severu Irske.

Fotografi so v petek v objektive ujeli Marka Hamilla (Luke Skywalker), Daisy Ridley (Rey), Adama Driverja (Kylo Ren) in nekatere druge člane igralske zasedbe Epizode VIII, ki so se v Belfastu izkrcali z letala. Od tam so odpotovali v zaliv Malin Head v grofiji Donegal na severozahodni obali Irske. (Ridleyjeva in Driver sta skušala prikriti svojo prisotnost pred fotografi, Hamill pa je navdušeno mahal kameram.)

Na Irskem so že pred njihovim prihodom začeli gradnjo objekta, ki naj bi bil - po ugibanjih medijev - model za kultno ladjo Milenijski sokol, ki bo letela tudi v osmem delu franšize.

Nos za posel
Snemanje je, kot je za vse podrobnosti, povezane s franšizo, že v navadi, zavito v popolno tajnost. Lastnik bližnjega avtokampa Ali Farren je za The Belfast Telegraph lahko povedal le, da je "povsod ogromno zatemnjenih limuzin, tako da nimamo pojma, kdo je tu, približati pa se tudi ne moremo". Farren, ki vodi tudi lokalni pub, je dal na zadnjo stran fasade nemudoma naslikati mojstra jedija Jodo.

Z velike daljave posnete fotografije s snemalne lokacije za zdaj razkrivajo konstrukcijo v obliki diska, ki s pečine kraljuje nad Atlantskim oceanom. V Epizodi VIII bomo lahko videli več prizorov, posnetih na različnih koncih Irske - v grofiji Kerry denimo gradijo jedijevski tempelj. Še eno prizorišče za Vojno zvezd istočasno nastaja v grofiji Cork.

Tisti markantni sklepni prizor Epizode VII, v katerem prvič v celem filmu uzremo Luka Skywalkerja, je bil posnet na otočku Skellig Michael ob obali Kerryja. Na otoku, ki je pod Unescovo zaščito, so nekdaj živeli irski menihi, v podobni osami kot očitno Skywalker.

Kot scenarist in režiser bo osmi del Vojne zvezd, ki v kinematografe prihaja šele decembra 2017 in uradnega naslova še nima, podpisal bolj ali manj neznani Rian Johnson (Brick, Looper).