Po predstavitvah po ZDA, v Londonu in še kje sta glavna junaka četrtega nadaljevanja Piratov s Karibov, Johnny Depp in Penelope Cruz, pozdravila še oboževalce v Cannesu, kjer je trenutno zbrana vsa svetovna filmska smetana. Foto: Reuters
Po predstavitvah po ZDA, v Londonu in še kje sta glavna junaka četrtega nadaljevanja Piratov s Karibov, Johnny Depp in Penelope Cruz, pozdravila še oboževalce v Cannesu, kjer je trenutno zbrana vsa svetovna filmska smetana. Foto: Reuters
Pirati s Karibov
Franšiza Pirati s Karibov se je leta 2003 začela s Prekletstvom črnega bisera in do danes Disneyju skupaj prinesla 2,7 milijarde dolarjev.
Johnny Depp
Johnny Depp je bil za vlogo Jacka Sparrowa v prvem filmu Piratov s Karibov nominiran za oskarja za glavno moško vlogo, pri liku pa namerava vztrajati, dokler bo kapitan gledalcem všeč. Foto: Reuters

Disney se je po štirih letih premora odločil znova ponoviti vsaj za finančni izkupiček neverjetno uspešno formulo, ki jim jo je trikrat uspelo uresničiti v piratskem filmskem spektaklu Pirati s Karibov.
Četrto nadaljevanje nosi podnaslov Z neznanimi tokovi, v njem sicer manjkata dve tretjini doslej vedno navzoče zvezdniške igralske zasedbe (v filmu ni več likov Orlanda Blooma in Keire Knightley), a glavni 'kapitan' ostaja. Neukrotljivi Jack Sparrow je znova Johnny Depp. Igralec, ki mu je vloga pirata leta 2004 prinesla nominacijo za oskarja, pa bo pri tej vztrajal, dokler bo gledalcem pri srcu.
"Če se ga bodo ljudje naveličali, mislim, da bomo prenehali," je povedal novinarjem na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu. "Če pa ga ljudje hočejo videti, sem zraven."
Novi in stari člani posadke
Če se mu je britanska lepotica v četrtem delu izmuznila, pa je to nadomestila španska kolegica Penelope Cruz. Avstralec Geoffrey Rush se vrača kot Barbossa, rocker Keith Richards pa kot oče Jacka Sparrowa. Med novimi obrazi je tudi Britanec Ian McShane, ki upodablja strašnega Blackbearda, Cruzova pa je njegova hči Angelica.
Prve kritike novega poglavja so mešane, a v glavnini filmu prej nenaklonjene kot obratno. Nekateri so mnenja, da bo s težavo pariral dozdajšnjim impresivnim zgodbam franšize, čeprav bo ponujen tudi v 3D-formatu.
Pazite se zapeljivih morskih deklic
V zgodbi glavni junak pobegne angleškemu kralju in se vkrca na pot iskanja vodnjaka mladosti. Blackbeardovo magično ladjo poganjajo velikanski zombiji, tu so še zlobne morske deklice, ki svoje žrtve zvabijo v temne globine morja.
Depp: Vem, od kod prihajam
47-letnega Johnnyja Deppa je franšiza uvrstila v sam vrh hollywoodskih največjih zaslužkarjev, vendar cenjen igralec ne pozablja na svoje korenine in komercialno manj uspešne filme. "Naneslo je, da sem 20 let snemal filme, ki so se izkazali za polome. Na njih sem zgradil kariero, zato sem se v takšnem okolju počutil udobno."