Hugh Jackman ni brez voditeljskih izkušenj: že trikrat je vodil podelitev broadwayskih nagrad tony (in enkrat za svoje delo dobil celo emmyja). Foto: EPA
Hugh Jackman ni brez voditeljskih izkušenj: že trikrat je vodil podelitev broadwayskih nagrad tony (in enkrat za svoje delo dobil celo emmyja). Foto: EPA
Mickey Rourke: najprej mu je pred dnevi umrla čivava, zdaj pa mu je izmed prstov ušel še oskar. Foto: Reuters
Brad in Angelina sta prav tako ostala brez oskarjev, a to verjetno ne spreminja njunega statusa najbolj prepoznavnega para v Hollywoodu. Foto: Reuters

Laurence Mark in Bill Condon, producenta šova, ki sta se v tej vlogi preizkusila prvič, sta ukinila začetni monolog voditelja in ga nadomestila z - glasbeno točko. Njun cilj je bil, iz oskarjev narediti "ne toliko slovesnost, ampak prej zabavo". Glamur "stare šole" sta sklenila slavju vdihniti s sklicevanjem na tradicijo kabareta in muzikala: Hugh Jackman je dogajanje spravil v tek s pevsko točko, ki je (ne preveč zlobno) brila norce iz petih glavnih nominirancev. "Nisem videl Bralca. Hotel sem, a ni prišel na vrsto," je pel o Bralcu, ki ga Američani niso ravno množično drli gledat. "Vem, da ga moram videti. Ampak šel sem v kino in bila je vrsta." Na "pomoč" pri petju o Frost Nixonu je na oder privlekel Anne Hathaway, kar je bilo igralski smetani v dvorani očitno všeč, saj so točko nagradili s stoječimi ovacijami.

Dvajsetsekundni zamik na koncu ni bil potreben ...
In čeprav postavni igralec ni komik, je bil to kljub vsemu najbrž pisec njegovega teksta. Mickeyu Rourku, ki se je med odštevanjem do oskarjev znebil kar nekaj krepkih o drugih nominirancih (beri: Seanu Pennu) in lastni veličini, je položil na srce: "Ti kar reci, kar ti pade na pamet. Tako ali tako imamo sedemsekundni zamik med prenosom in dogajanjem. Če pa zmagaš, bomo preklopili na dvajsetsekundni zamik."

O Bradu Pittu in Angelini Jolie, ki sta bila nominirana vsak za svojega oskarja (on za Nenavaden primer Benjamina Buttona, ona za Zamenjan) - Američani bi temu rekli "power couple" - ni Jackman rekel ničesar. Dobesedno. "O njiju pravzaprav nimam šale, samo v moji pogodbi piše, da ju moram vsaj petkrat omeniti." In čeprav je bil to najbrž ne preveč diskreten namig na govorice, da "Brangelina" pametno manipulirata z zvezd lačno tabloidno kulturo, je par bodico prenesel z nasmeškom.

Nihče ni svet
"Varna" ni bila niti Meryl Streep, ki je bila za vlogo v filmu o nepreverjenih obtožbah, Dvom, nominirana že petnajstič. "Ko se lahko nekdo pohvali s takimi številkami, si človek lahko misli le eno: steroidi." No, a prva šala večera je bila le na lasten račun: "Zaradi recesije je na vseh področjih treba stvari oklestiti, zato bom naslednje leto nastopil v filmu Nova Zelandija," je bila njegova referenca na film Avstralija.

Nekje na sredi prireditve se je Jackman naslonil na svoje broadwayske korenine: na oder je prikorakal v fraku in cilindru in v duetu s prav tako kabarejsko opravljeno Beyonce in par člani igralske zasedbe High School Musicala ter Mamma Mie odpel venček pesmi iz različnih muzikalov. (Baz Luhrmann, ki je točko režiral, ga je v prvih komentarjih kar ni mogel prehvaliti).

Omenili smo že, da so v vlogi voditelja že petnajst let sami komiki (zadnji "samo" igralec je bil leta 1985 Jack Lemmon); Neameričan oskarjev ni vodil že od leta 1987, ko se je preizkusil "Krokodil Dundee" Paul Hogan, ki sta mu pomagala Goldie Hawn in Chevy Chase.
Ana Jurc