Spletni portal Variety je pridobil dva videoposnetka, na katerih se režiser Francis Ford Coppola sprehaja po filmskem setu svojega ambicioznega znanstvenofantastičnega epa Megalopolis in na lica poljublja mlajše statistke. Videoposnetka je lani posnel član ekipe med snemanjem prizora v nočnem klubu, v katerem je nastopalo približno 200 statistov. Foto: AP
Spletni portal Variety je pridobil dva videoposnetka, na katerih se režiser Francis Ford Coppola sprehaja po filmskem setu svojega ambicioznega znanstvenofantastičnega epa Megalopolis in na lica poljublja mlajše statistke. Videoposnetka je lani posnel član ekipe med snemanjem prizora v nočnem klubu, v katerem je nastopalo približno 200 statistov. Foto: AP
Sorodna novica Se je Francis Ford Coppola neprimerno obnašal do statistk na snemanju Megalopolisa?

Režiser v tožbi od revije, posvečene filmski industriji, zahteva odškodnino v vrednosti najmanj 15 milijonov dolarjev. Tožbo je v Los Angelesu vložil dva tedna pred začetkom ameriške redne distribucije Megalopolisa, epopeje, ki je nastajala desetletja in jo je režiser večinoma financiral sam.

Obtožbe so sad "ljubosumja"
Tožba danes 85-letnega režiserja, ki nam je dal Botra in Apokalipso zdaj, opiše kot "ustvarjalnega genija" ter poudari, da so drugi nanj "ljubosumni" in zaradi tega "zavestno širijo nepremišljene laži".

Coppolovi odvetniki navajajo, da Varietyjevi "uredniki in pisci, ki se skrivajo za domnevno neimenovanimi viri, Coppolo obtožujejo očitne nekompetentnosti v vlogi režiserja ter neprofesionalnega obnašanja na snemanju njegove najnovejše produkcije, Megalopolis, češ da je vzpostavil sistem, v katerem se ljudje, ki bi imeli pritožbe zaradi nadlegovanja ali česa drugega, ne bi imeli komu pritožiti, in da je objemal igralke zgoraj brez na setu. Vse te obtožbe so neresnične."

Sorodna novica Napovednik za Coppolov Megalopolis umaknili, ker so bili citati kritikov v njem izmišljeni

Tožba poimensko izpostavi dva Varietyjeva novinarja, Brenta Langa in Tatiano Siegel.

Večkrat je navedeno, da je revija bodisi namerno objavljala neresnice bodisi ni upoštevala resnice, kar je po ameriškem pravosodnem sistemu razlog za obsodbo zaradi obrekovanja.

Jeffrey Schneider je v imenu revije za tiskovno agencijo AP povedal, da odprte tožbe ne nameravajo komentirati, da pa "stojijo za svojimi pisci".

Coppola je v nedavni izjavi za javnost poudaril, da se noben podvig v njegovi karieri ne more kosati z napori, ki so bili potrebni za uresničitev Megalopolisa. "To je bilo sodelovanje stotin umetnikov, od igralskih zvezd do statistov, ki sem jim ves čas izkazoval izjemno spoštovanje in globoko hvaležnost," je izjavil. "Uničujoče je videti, kako naš kolektivni napor kazijo z neresničnim, neodgovornim in brezbrižnim poročanjem."

Variety se je pri svojem poročanju z datumom 26. julij naslanjal na dva videoposnetka, na katerih se Francis Ford Coppola sprehaja po filmskem setu svojega ambicioznega znanstvenofantastičnega epa Megalopolis in na lica poljublja mlajše statistke. Videoposnetka je februarja lani posnel član ekipe med snemanjem prizora v nočnem klubu, v katerem je nastopalo približno 200 statistov. Članek je še poročal, da je bilo režiserjevo obnašanje na setu "nekaznovano", češ da je netradicionalen način financiranja pomenil, da "standardni sistem odgovornosti in nadzora ni bil vpeljan".

Na enem posnetku se Coppola v beli obleki sprehaja skozi plešočo množico, se sklanja k dekletom, jih poljublja na lica in jim šepeta v uho. Na drugem se približa ženski, ki pa se odmakne in odkima z glavo. Vse te ženske so bile oblečene, Variety igralke "zgoraj brez" omenja samo v povezavi s prvim poročilom o incidentu, ki ga je objavil britanski Guardian.

120-milijonski Megalopolis je projekt z večdesetletno brado; Coppola ga opiše kot
120-milijonski Megalopolis je projekt z večdesetletno brado; Coppola ga opiše kot "rimski ep, postavljen v sodobno Ameriko". Adam Driver v njem igra z Nobelovo nagrado nagrajenega arhitekta in znanstvenika Cezarja Katilina, ki je z znanstvenim odkritjem pridobil moč nadziranja časa in prostora. Večji del zgodbe se vrti okoli njegovega velikopoteznega načrta, da bi zgradil utopičen gradbeni projekt, imenovan Megalopolis, kar pa prekriža načrte županu mesta Ciceru. Foto: IMDb

Poročila iz prve roke
Teden dni po prvi objavi je ena od statistk, ki je v članku navedena s polnim imenom, Lauren Pagone, za Variety povedala, da je bila ob Coppolovem objemanju, dotikih in poljubih, do katerih je prišlo brez njene privolitve, "šokirana". Izjavila je tudi, da hoče svojo zgodbo deliti, ker je neka druga statistka, Rayna Menz, za blog Deadline izjavila, da ni Coppola na snemanju naredil ničesar, zaradi česar bi bilo komu nelagodno. Zdaj je Pagone proti Coppoli vložila ločeno tožbo zaradi napada.

Pred vložitvijo tožbe je Coppola na temo obtožb neprimernega vedenja za agencijo AP komentiral: "O tem niti nočem govoriti. Čista izguba časa."

Kamen spotike je tudi navedba v Varietyjevem članku, da je Coppola na neki točki nevede stopil v kader in ga s tem uničil. Njegovi odvetniki zdaj navajajo, da se je v celoti zavedal, da bodo kamere pod tistim kotom ujele tudi njega in je bilo mišljeno, da se bo pojavil v prizoru. "Povprečen bralec pa bi iz članka sklepal, da je Coppola že tako star in betežen, da ne zna več režirati filma," navaja tožba.