Igralec Vincent Lindon bo predsedoval žiriji 75. filmskega festivala v Cannesu. Foto: EPA
Igralec Vincent Lindon bo predsedoval žiriji 75. filmskega festivala v Cannesu. Foto: EPA

Filmski festival v Cannesu je danes naznanil, da bo leta 1959 v Boulogne-Billancourtu rojeni Vincent Lindon na čelu žirije na festivalu, ki se bo odvil prihodnji mesec, poroča Associated Press (AP).

Mnogokratno nagrajeni igralec
Lindon je leta 2015 na canskem festivalu prejel nagrado za najboljšega igralca, ki mu jo je prinesla vloga v neprizanesljivi drami o brezposelnosti Zakon trga (La loi du marché) v režiji Stéphana Brizéja. Ta vloga mu je prinesla nagrado cezar kot tudi lovoriko v Cannesu.

Sorodna novica Titan

Na lanski izvedbi festivala je Lindon požel besede hvale za svojo igro v zmagovalnem filmu Titan, tako rekoč telesni grozljivki režiserke in scenaristke Julie Ducournau, v kateri je upodobil žalujočega očeta pogrešanega dečka, sicer možatega poveljnika gasilske postaje.

Sorodna novica Cannes razkriva program: v boju za zlato palmo Cronenberg, brata Dardenne, Kore-eda

V filmu spremljamo mlado žensko, ki ima, vse odkar je v otroštvu doživela prometno nesrečo, v glavi vstavljeno ploščico iz titana. Zaradi nje je postala serijska morilka in razvila spolno privlačnost do kovin, še posebej jo vznemirjajo veliki športni avtomobili.

Kdo bo še sedel ob Lindonu?
Po pisanju AP-ja bodo v tokratni žiriji še britanska igralka in filmarka Rebecca Hall, indijska zvezdnica Deepika Padukone, švedska igralka Noomi Rapace, italijanska igralka in režiserka Jasmine Trinca, iranski oskarjevski filmar Asghar Farhadi, francoski režiser Ladj Ly, ameriški filmar Jeff Nichols in norveški režiser Joachim Trier, čigar film Najslabša oseba na svetu je prav tako slavil na lanskem festivalu v Cannesu.

75. filmski festival v Cannesu se bo začel 17. maja in se sklenil 28. maja s podelitvijo zlate palme.