Lost in La Mancha, dokumentarec o snemanju filma, ki ga niso nikoli posneli,  je postal kulten že sam po sebi. Foto:
Lost in La Mancha, dokumentarec o snemanju filma, ki ga niso nikoli posneli, je postal kulten že sam po sebi. Foto:
Terry Gilliam in Johnny Depp
Če ga Gilliam potrebuje, Johnny menda pride, ne glede na druge obveznosti.

Gilliam, ki je nedavno v Cannesu predstavil svoj najnovejši (in ne ravno z navdušenjem sprejeti) film The Imaginarium of Doctor Parnassus (v zgodovino se piše predvsem zato, ker je med snemanjem umrla glavna zvezda, Heath Ledger), ima že nove, oprijemljive načrte. Film The Man Who Killed Don Quixote bodo pomladi prihodnje leto snemali v Španiji, že ta mesec pa se nekdanji montypythonovec tja odpravlja v okviru predprodukcije. Sančo Pansa, prizemljeni pribočnik idealističnega viteza, bo nihče drug kot Johnny Depp. "Johnny je zelo zaposlen s Pirati s Karibov, a je rekel, da naj ga kar pokličem in prišel bo," pravi Gilliam. Za glavno vlogo igralca še ni izbral.

Vitez pod nesrečno zvezdo
Gilliam, režiser filmov Brazil, Dvanajst opic ter Strah in groza v Las Vegasu, je že leta 2000 za projekt, v katerem naj bi takrat (med drugim) nastopali francoska pevka Vanessa Paradis in Almodovarjeva muza Rossy de Palma, nabral 32 milijonov dolarjev. Toda ko se je snemanje na odročnem koncu Madrida dejansko začelo, se je izkazalo, da območje ves čas preletavajo vojaška letala. Nato je poplava odnesla večino rekvizitov in kulis, za piko na i pa je Gilliamov takratni Don Kihot, 70-letni Francoz Jean Rochefort, dobil dvojno kilo, zaradi česar se ni smel vzpenjati na konja. Zavarovalnica je zato projekt prekinila; ostal je le dokumentarec o nesrečnem snemanju, Lost in La Mancha.

Britanski producent filma, oskarjevec Jeremy Thomas, je v Cannesu priznal, da se projektu "ne da upreti"; podobno "usoden" je bil scenarist Tony Grisoni (sodeloval je že pri Strahu in grozi v Las Vegasu). "Deset let pozneje kar naenkrat spet pomagam temu usekanemu, režečemu se blaznežu nazaj v sedlo. Govorim o Don Kihotu. Bogu in hudiču v brk, spet bo jezdil!"

A. J.