Po smrti Heatha Ledgerja so Gilliamu na pomoč priskočili Colin Farrell, Jude Law in Johnny Depp. Foto: EPA
Po smrti Heatha Ledgerja so Gilliamu na pomoč priskočili Colin Farrell, Jude Law in Johnny Depp. Foto: EPA
Ledgerjevi na Oskarjih
Oče pokojnega igralca Heatha Ledgerja, Kim Ledger, s soprogo Sally Bell in hčerko Kate Ledger je v sinovem imenu prejel oskarja za najboljšega stranskega igralca v Temnem vitezu, v katerem je Ledger upodobil zlobnega Jokerja. Foto: EPA

V zaodrju podelitve oskarjev, na kateri so njenemu bratu posthumno podelili zlati kipec za najboljšo stransko vlogo v Temnem vitezu, je Kate Ledger povedala, da z družino nestrpno pričakujejo Heahtov zadnji film. Ledgerjeva sestra pravi, da so si ogledali del novega izdelka Terryja Gilliama The Imaginarium of Doctor Parnassus, zadnjega filma, v katerem je nastopil pokojni Heath, in dodala: "Mislim, da bo izjemen."

Na pomoč priskočili Law, Farrell in Depp
Ni pa še znano, kdaj bo film na ogled v ZDA. "Odbita" zgodba o potujočem čarovniku, od katerega stranke dobijo malce več, kot so pričakovale, je bila najprej le še en neodvisno financiran film, ko je sredi snemanja Ledger januarja lani nepričakovano umrl.

Usoda projekta je bila pod vprašajem, nato pa so se Jude Law, Colin Farrell in Johnny Depp velikodušno ponudili, da nastopijo v filmu in "dopolnijo" Ledgerjevo vlogo, honorar pa namenijo Ledgerjevi hčerki Matildi Rose.

Umetniški filmi niso vroče blago
Produkcija je bila tako rešena, prodajni proces pa se je še bolj zapletel. Najprej se je za film zanimalo več ameriških kupcev, potem pa so se govorice o sklepanju pogodbe utišale in pol leta po začetku pogajanj je jasno, da umetniški filmi niso ravno vroče blago.

Film, čigar proračun je bil višji od 20 milijonov dolarjev, je namreč precejšen distribucijski izziv, kljub privlačnosti Ledgerjevega imena v njem. Režiser Gilliam (Tideland, Brata Grimm) je namreč z vsakim projektom bolj eksperimentalen in tržni strokovnjaki pravijo, da bi trženje filma zgolj z "blagovno znamko Heath Ledger" lahko odvrnilo širše občinstvo, ki ni vajeno zahtevnejših umetniških izdelkov.

A v ZDA bodo, kot kaže, film le videli, saj pričakujejo prodajo v kratkem, film pa ima že distributerja - Mandate International - v Združenem kraljestvu, kjer pričakujejo, da se bo nekdanji "montypythonovec" Gilliam bolje odrezal. V tamkajšnje kinematografe prihaja poleti.

Neki poznavalec neodvisnega filma je povedal: "V filmu igra Heath Ledger v svoji zadnji vlogi - torej bo film dobil pogodbo in bo na ogled v kinematografih. Ni pa naključje, da vse skupaj traja tako dolgo."

A. K.