Revni milijonar je pobral osem od desetih nagrad, za katere je bil nominiran. Foto: Reuters
Revni milijonar je pobral osem od desetih nagrad, za katere je bil nominiran. Foto: Reuters
Podelitev oskarjev 2009
Akademija se je v zadnjem mesecu pred podelitvijo oskarjev tiho naprezala uresničiti svojo obljubo: v gledališču Kodak pričarati spektakularen večer, ki bo malce popravil grenak priokus lanskega leta, ki je z 32-milijonskim občinstvom zaznamovalo rekordno nizko gledanost (za primerjavo: še leto prej je bilo 39,9 milijona gledalcev). Foto: Reuters
Penelope Cruz
Penelope Cruz se je v svojem govoru, kot se nagrajenci radi, spomnila svojega otroštva (v madridskem predmestju Alcobendas), ko je sredi noči bedela ob oskarjih in si seveda ni mislila, da bo kdaj sama v koži zmagovalcev. Foto: EPA
Zahvala Dustina Lancea Blacka je najbrž marsikomu izvabila prvo solzico večera. Foto: Reuters
Natalie: 'To je noro. Žvečiš čigumi na oskarjih.' Stiller ne odgovori, samo odtava in pozorno preučuje svoje čevlje. Foto: Reuters
Skoraj vse oskarjevske stavnice so zmago enoglasno napovedovale Heathu Ledgerju. Imele so prav. Foto: Reuters
Heathovega oskarja so prevzeli oče Kim (na sredi) ter Kimovi žena Sally Bell (levo) in hčerka Kate (desno).
Heathovega oskarja so prevzeli oče Kim (na sredi), njegova žena Sally Bell (levo) in hčerka Kate (desno). Foto: EPA
Will Smith
Da bi več ljudi privabili pred ekrane, producenti letos podeljevalcev niso razkrili v naprej. Vseeno je bilo jasno, da brez 'ameriškega ljubljenca' Willa Smitha ne bo šlo. Foto: Reuters
Hugh Jackman je med odmorom za oglase s piškotki nahranil Sama Mendesa in Kate Winslet. Foto: Reuters
Danny Boyle
Po štirih zlatih globusih in sedmih baftah ni oskar najbrž nič manj sladek. Foto: Reuters
Kate Winslet
Kate Winslet: 'Penelope Cruz - tista ideja o onesveščanju se ne zdi slaba ...' Foto: Reuters
Sean Penn
'Vi komunistični, homo-ljubni pasji sinovi,' je svoj govor začel Sean Penn. Foto: Reuters
Ekipa Revnega milijonarja
Revni milijonar pokaže, da močna volja premaga vse ovire; film je zato navdih za vse zapostavljene in zavržene. Foto: Reuters
Oskarji so podeljeni

Nagrade v "večjih" kategorijah so bile razdeljene po napovedih (edina izjema je morda Mickey Rourke, ki je v tekmi za najboljšega igralca izgubil proti Seanu Pennu). Osma nagrada večera za Revnega milijonarja je bila obenem tudi častni biser v njegovi kroni - oskar za najboljši film. Na oder po nagrado ni prišel samo producent Christian Colson, se je pa pred mikrofon zgnetla vsa ustvarjalna ekipa filma. Zmaga filma Dannyja Boyla je morda znamenje, da skuša Hollywood splesti močnejše vezi s trendom neodvisnega filma, ki je še vedno v vzponu. Poleg najboljšega filma je Revni milijonar dobil še oskarje za kamero, mešanje zvoka, montažo, izvirno glasbo in pesem.
Sean Penn je bil nagrajen za naslovno vlogo v filmu Milk, sicer konvencionalnem, a močnem in iskrenem filmu, ki "stoji" predvsem na izvrstni igri. Morda gre izbor Akademije interpretirati kot "popravek" odločitve izpred nekaj let, ko so spregledali Goro Brokeback. Kar nas seveda pripelje do morda najbolj predvidljivega, a tudi najbolj "zadoščujočega" zmagovalca večera, Heatha Ledgerja. Za njegovega (postumnega) oskarja za igralca v stranski vlogi (Temni vitez) sta se po stoječih ovacijah avditorija zahvalila pokojnikova starša, ki sta se spomnila "Heathovega tihega naprezanja, da bi ga sprejeli vi, njegovi vrstniki, v industriji, ki jo je imel tako rad".
Preostale nagrade povzemamo v takem vrstnem redu, kot so jih podeljevali.


Igralka v stranski vlogi
Penelope Cruz, Ljubezen v Barceloni
Če se je lani na odru gledališča Kodak za oskarja zahvaljeval Javier Bardem, je letos ta čast pripadla Penelope Cruz. Sicer s strani Akademije spregledani film Woodyja Allena, Ljubezen v Barceloni, tako vseeno nadaljuje Allenovo tradicijo nagrajevanih filmov: za vlogo Marie Elene, neuravnovešene nekdanje žene slikarja Juana Antonia, je Penelope Cruz dobila svojega prvega oskarja. V svojem govoru se ni spomnila le na Akademijo in Woodyja, ampak tudi na sonarodnjaka Pedra Almodovarja, ki se mu je zahvalila za vse njegove "čudovite vloge za ženske", in na vse španske igralce, ki jih je pozdravila v materinščini.

Izvirni scenarij
Dustin Lance Black, Milk
Scenarij po že prej objavljeni predlogi
Simon Beaufoy, Revni milijonar

Nagradi za najboljši scenarij (prirejeni in izvirni) sta podelila komika Tina Fey in Steve Martin, ki sta se v duhovitem dialogu ("Pisati pomeni živeti večno. Človek, ki je to rekel, je mrtev.") mimogrede pošalila še na račun scientologije, "vere, ki sva si jo izmislila".

Dustin Lance Black je bil med peterico nominiranih scenaristov edini, ki filma po svojem scenariju ni tudi režiral. V politično obarvanem zahvalnem govoru je Black, avtor scenarija po življenjski zgodbi gejevskega aktivista Harveya Milka, vsem mladim homoseksualcem zagotovil, da jih Bog ljubi in da jih čaka enakopravnost pred zakonom.

Animirani film
Andrew Stanton, Wall-E

Kratki animirani film
Kunio Katô, La Maison en petits cubes

Kostumografija
Michael O'Connor, The Duchess

Scenografija
Donald Graham Burt in Victor J. Zolfo, Nenavaden primer Benjamina Buttona

Maska
Greg Cannom, Nenavaden primer Benjamina Buttona

Kamera
Anthony Dod Mantle, Revni milijonar
To nagrado sta podelila Natalie Portman in Ben Stiller, ki je z dolgo brado, zmedenim obnašanjem in izjavo, da "je sit tega, da je smešen" ("Mogoče bom odslej snemalec.") očitno parodiral nerazložljivo obnašanje Joaquina Phoenixa v zadnjem času.

V kratkem vmesnem insertu smo se spomnili dobitnikov letošnjih oskarjev za tehnične dosežke, katerih podelitev so že pred leti "odrezali" iz osrednje slovesnosti (tokrat jo je vodila Jessica Biel), Seth Rogen in James Franco pa sta se v skeču spomnila najboljših komedij prejšnjega leta.

Igrani kratki film
Jochen Alexander Freydank, Spielzeugland (Dežela igrač)

Igralec v stranski vlogi
Heath Ledger, Temni vitez
Tudi naslednjo "večjo" nagrado - za stransko moško vlogo - je prestavil venček nekdanjih nagrajencev. Christopher Walken, Cuba Gooding Jr., Kevin Kline, Alan Arkin in Joel Grey so peli hvalnice vsem nominirancem, nagrada pa je šla seveda v roke pokojnemu Heathu Ledgerju. Ledger je tako postal šele drugi igralec v zgodovini (po Petru Finchu), ki je oskarja dobil postumno; tak bleščeč zaključek njegove kariere morda ni vesel, je pa zadovoljujoč.

Sledi ena od tistih točk, ki so jo producenti napovedovali kot "drzno tveganje" letošnjega scenarija. Še skromni so bili. Hugh Jackman in Beyonce (oba v cilindrih) prepevata venček Abbinih pesmi in uspešnic iz muzikalov. Režiser te točke je bil seveda Baz Luhrmann (njegova Avstralija ni dobila niti edinega oskarja, za katerega je bila nominirana, za kostumografijo).

Najboljši dokumentarni film
James Marsh in Simon Chinn, Man on Wire
Edini britanski dokumentarni film v tej peterici je zgodba o konceptualnem umetniku Philippu Petitu, ki je leta 1947 razdaljo med dvojčkoma newyorškega Svetovnega trgovskega centra premagal na vrvi. Film so nagradili tako na Sundanceu kot z bafto. "To bo najkrajši govor v zgodovini oskarjev - To!!" prisrčno začne Petit, ki se nato seveda ne more ustaviti le pri tem.

Najboljši kratki dokumentarni film
Megan Mylan, Smile Pinki

Naslednje štiri kategorije je podelil Will Smith, ki je hotel biti del tega dela večera, ker "imajo acijski filmi, saj veste, ... občinstvo".

Posebni učinki
Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton, Craig Barron, Nenavaden primer Benjamina Buttona
Montaža zvoka
Richard King, Temni vitez
Ekipa najnovejšega Batmana je lahko nemudoma popravila grenak priokus, ki ga je pustil izmuznjeni oskar za posebne učinke.

Mešanje zvoka
Ian Tapp, Richard Pryke, Resul Pookutty, Revni milijonar
Filmska montaža
Chris Dickens, Revni milijonar
Po mnenju stroke je presenetljivo, da ni v nobeni od obeh kategorij zvoka zmagal Wall-E.

Najboljša izvirna glasbena podlaga
A. R. Rahman, Revni milijonar
Še en kipec za Revnega milijonarja. Začenjamo slutiti, v čigave roke bo šla nagrada za najboljši film.

Sledi venček treh nominiranih pesmi; kar dve od njih (Jai Ho in O Saya) sta iz Revnega milijonarja, kar večeru daje rahel pridih Bollywooda. Še zanimivost: Peter Gabriel, avtor tretje nominirane pesmi (Down to Earth, Wall-E) se prireditve ni hotel udeležiti, ker svoje pesmi ni hotel skrčiti na dobro minuto. Namesto njega je vskočil John Legend. In oskarja dobi ...

Najboljša izvirna pesem
A. R. Rahman in Sampooran Singh Gulzar - Jai Ho, Revni milijonar
Najboljši tujejezični film
Okuribito/Departures (Odhodi), Japonska
Druga japonska zmaga in morda prvo veliko presenečenje večera: izvrstni Valček z Baširjem je ostal praznih rok, prav tako canski zmagovalec Razred. Zgodba o nezaposlenem čelistu, ki se začne preživljati z urejanjem mrličev, ki jo je režiral Yojiro Takita, je zmagal na festivalu v Montrealu.

Queen Latifah je poskrbela za uvod v tradicionalno najbolj sentimentalen del večera. Kolaž v spomin igralcem in drugim filmskim delavcem, ki so umrli v zadnjem letu (Bernie Mac, Roy Scheider, Michael Crichton, Isaac Hayes, Ricardo Montalban, Paul Scofield, Harold Pinter, Charlton Heston, Sydney Pollack, Anthony Minghella in seveda Paul Newman), se je odvrtel ob igralkini izvedbi klasike Billie Holiday I'll Be Seeing You.

Najboljša režija
Danny Boyle, Revni milijonar
Danny Boyle je izpolnil obljubo, ki jo je pred leti dal svojim otrokom - da bo nagrado sprejel v slogu Tiggra iz Medvedka Puja. Kar pomeni, da je najprej nekajkrat manično poskočil. Poleg družine, ekipe in studia je omenil še vse meščane Bombaja, ki "zasenčijo celo tega možaka".

Igralka v glavni vlogi
Kate Winslet, Bralec
Podobno kot prej je tudi zdaj nominiranke s pohvalnim govorom pozdravil šopek oskarjevk iz prejšnjih let - Shirley Maclaine, Marion Cotillard, Halle Berry, Sophia Loren in Nicole Kidman so oskarja podelile Kate Winslet.

"Različico tega govora sem si pripravila že, ko sem imela osem let in strmela v ogledalo v kopalnici. No, tokrat tole ni steklenička za šampon," je začela Kate, ki je nato prosila starša, naj ji zažvižgata, če sta v dvorani. In sta ji. "Mislim, da nobena izmed nas (nominirank, op. n.) ne more verjeti, da smo v isti kategoriji z Meryl Streep. Oprosti, Meryl, tole boš morala potrpeti."

Najboljši igralec v glavni vlogi
Sean Penn, Milk
"Peterica velikih" podeljevalcev - Michael Douglas, Robert De Niro ("Kako je Sean Penn lahko vsa ta leta dobival vloge heteroseksualcev!?"), Adrien Brody, Anthony Hopkins in Ben Kingsley - je prostor odstopila Seanu Pennu, za katerega je to drugi oskar v karieri. Vidno ganjeni Penn med drugim pove, da je to dober trenutek, da se tisti, ki so glasovali proti pravici do poroke za homoseksualce, zamislijo in sramujejo nad svojim ravnanjem. "Poklonil" se je celo svoji nemezis iz predoskarjevskega boja: "Mickey Rourke je zopet vstal. Moj brat je."

Najboljši film
Revni milijonar
Tudi glavna nagrada večera je sledila napovedim stavnic: na oder se je povzpela celotna ekipa "malega filma, ki je zmogel", filma, ki na začetku svoje poti skoraj ni mogel dobiti distributerja - Revni milijonar.

Teatralna žilica Hugha Jackmana na preizkušnji
Prvi voditelj podelitve oskarjev v zadnjih dvajsetih letih, ki ni komik, je večer začel z nekakšnim priložnostnim muzikalom, v katerem se je poklonil skupini največkrat nominiranih filmov. Sredi točke se je sprehodil do prve vrste, dvignil Anne Hathaway v naročje in jo "prisilil", da se mu je na odru pridružila pri kitici o Frost Nixonu. In čeprav smo za letos zaradi obljub producentov pričakovali kakšne večje spremembe v scenariju prireditve, je tudi Jackman svojo vlogo izpeljal s pomočjo dovtipov, kakršnih smo navajeni iz prejšnjih let. "Zaradi recesije je na vseh področjih treba stvari oklestiti, zato bom naslednje leto nastopil v filmu Nova Zelandija," je bila denimo njegova referenca na film Avstralija.

Ana Jurc

Oskarji so podeljeni