Film nas pelje v osrčje sodobne Indije, ki ji preko zgodbe o ljubezni in determiniranosti nastavi ogledalo tako, kot si ga sama v neskončni bollywoodski produkciji nikakor ne more. Foto: EPA
Film nas pelje v osrčje sodobne Indije, ki ji preko zgodbe o ljubezni in determiniranosti nastavi ogledalo tako, kot si ga sama v neskončni bollywoodski produkciji nikakor ne more. Foto: EPA
Kako bo Jamal odgovoril ma zadnje vprašanje? Foto: EPA
Jamal mora na policiji razložiti kako je lahko odgovoril na vprašanja. Ne ostane mu drugega kot da pove svojo živlejnjsko zgodbo. Foto: EPA

Džamal, 18-letna sirota iz enega izmed mumbajskih slumov, je prišel do zadnjega vprašanja v indijski različici kviza Lepo je biti milijonar, ko je zazvonila sirena. Vprašanje bo na vrsti v naslednji oddaji. Ravno dovolj časa torej, da se v miru pripravi na veliki met.

Ali pač - Džamala takoj iz oddaje pripeljejo v preiskovalni zapor, kjer želijo izvedeti, kako je sleparil, da je lahko prišel skoraj do konca kviza, če pa je neizobražen in rojen tako rekoč sredi blata.

A Džamal jim ne mora dati tistega, kar iščejo, lahko jim le pove svojo življenjsko zgodbo, na kateri se je srečal z odgovori na zahtevana vprašanja. Džamalu tako sledimo od brezkončnih barakarskih naselij in blatnih kopeli preko prijaznih ljudi, ki otroke izkoriščajo za beračenje, in Tadž Mahala do angleškega spletnega cafeja.

Vprašanje, ki se nam pri tem vedno bolj poraja, pa je naslednje - zakaj se je Džamal sploh prijavil na kviz?

Indija socialnih razlik in različnih svetov
Film, ki bi lahko v malce drugačni obliki zlahka zdrsnil v patetiko, nas v rokah režiserja Trainspottinga gladko pelje v osrčje sodobne Indije, ki ji z zgodbo o ljubezni in determiniranosti nastavi ogledalo tako, kot si ga sama v neskončni bollywoodski produkciji nikakor ne more. Zgodba bi bila lahko postavljena kjer koli, a ravno ta delna eksotičnost kraja da še posebej veliko.

V filmu ni nobenih znanih obrazov, saj so vsi "tamkajšnji" indijski igralci, mali Džamal pa dobi avtogram od Amitabha Bachchana, velike zvezde indijskega filma (osebno nastopa le v arhivskih posnetkih), ki je sicer vodil resnično indijsko različico kviza "Lepo je biti milijonar."

Slumdog - slavospev močni volji, ne pa žaljivka
V okornem slovenskem prevodu naslova se izgubi tisto, zaradi česar so se mu mnogi v Indiji uprli –»slumdog« (pes iz sluma) je izraz, s katerim pripadniki višjih kast oziroma družbenih razredov kličejo prebivalce bezkončnih predmestnih naselij, zgrajenih ob smetiščih iz vsega, kar pride pod roke. A zgodba kaže ravno, kako trdna volja premaga vse ovire in ni zaradi tega prav v ničemer žaljiva, temveč prej močen navdih za vse zapostavljene in zavržene.

In četudi nam je v filmu jasno, kako bo odgovoril na zadnje vprašanje, je celotni suspenz, ki se oblikuje proti koncu, še vedno tako močan, da nam ne preostane drugega, kot da še sami navijamo in se bojimo napačnega odgovora. Torej, ali bo dobil, tisto, kar je iskal?

Revni milijonar (Slumdog millionaire)

ZDA, Velika Britanija 2008

Režija: Danny Boyle
Scenarij: Simon Beaufoy po romanu Vikasa Svarupa
Igrajo: Dev Patel, Anil Kapur, Saurabh, Šukla, Radžendranath Zutši, Feida Pinto …

Dolžina: 2 uri
Slovenska premiera: 19. 3. 2009

Proračun: 15.000.000 ameriških dolarjev
Dobiček: 138,834,745 ameriških dolarjev (na dan 16. 2. 2009)
Povezavi: uradna stran, IMDB,

Nagrade in nominacije: 10 nominacij za oskarja (film, režija, prirejeni scenarij, kamera, montaža, glasba, dve izvirni pesmi, zvok in montaža zvoka), 4 zlati globusi (tudi film in režija), 7 baft (med drugim tudi za film in režijo)

Blaž Kosovel