Milk je prejel osem nominacij za oskarja, tudi za najboljši film. Foto: Kolosej
Milk je prejel osem nominacij za oskarja, tudi za najboljši film. Foto: Kolosej
Harvey Milk je imel poseben odnos z Danom Whitom. Foto: Kolosej
Harvey Milk - mož, ki je premikal meje. Foto: Kolosej

Harvey Milk (Sean Penn) je zadnji del življenja preživel v San Franciscu. Ker ni nikoli skrival svoje spolne usmerjenosti, je imel nemalo težav pri vodenju manjše trgovinice. Spontano je začel sodelovati in organizirati gibanje, ki se je bojevalo za pravice gejev. Vrhunec gibanja je predstavljala Milkova kandidaturo za izvolitev v mestni svet.

V tretjem poskusu izvoljen
Leta 1977 je bil v svojem tretjem poskusu uspešen, s čimer je postal prvi odkriti homoseksualec na politični funkciji. Na svojem novem delovnem mestu ima največ stikov z Danom Whitom (Josh Brolin), ki je nekdanji policist, gasilec in vojni veteran iz Vietnama. Čeprav White živi "popolno" družinsko življenje, pa Milk sumi, da je morda tudi njegov kolega istospolno usmerjen.

Ko se trhli odnos poruši ...
Pri svojem nekajmesečnem delu v svetu si nekaj časa pomagata (s podporami pri različnih zakonih in predlogih). Ko Milk ne podpre enega izmed Whitovih predlogov, se krhek odnos hitro poruši. White novembra 1978 odstopi s svojega položaja, saj je njegova plača prenizka, da bi z njo preživljal vso družino. Nekaj dni pozneje si premisli in nagovori župana Georgea Mosconeja, da mu vrne mandat, a župan ga (tudi na podlagi Milkovih besed) zavrne.

Dan White se je 27. novembra 1978 skozi kletne prostore pretihotapil v mestno hišo, kjer je ubil tako župana kot Milka. V zadnjem prizoru iz zračnega posnetka vidimo množico ljudi, ki žaluje za obema ubitima politikoma.

Milk (Milk)

ZDA, 2008

Režija: Gus Van Sant
Scenarij: Dustin Lance Black
Igrajo: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin, Diego Luna, James Franco, Victor Garber …

Žanr
: biografska drama
Dolžina: 2 uri 8 minut
Premiera: 28. 10. 2008

Proračun: 20.000.000 ameriških dolarjev
Dobiček: 32.581.482 ameriških dolarjev (na dan 12. 2. 2009)
Povezavi: uradna stran, IMDB
Nagrade in nominacije: 8 nominacij za oskarja (najboljši film, režija, glavna vloga, stranska vloga, originalni scenarij, montaža, kostumografija, pesem), 1 nominacija za zlati globus (brez nagrade), 4 nominacij za bafte (brez nagrade)


S. J.