Heath Ledger je tretji igralec, ki je zlati globus dobil posmrtno: pred njim sta bila te časti deležna še Peter Finch in James Dean (za posebne dosežke). Foto: Reuters
Heath Ledger je tretji igralec, ki je zlati globus dobil posmrtno: pred njim sta bila te časti deležna še Peter Finch in James Dean (za posebne dosežke). Foto: Reuters
Heath ledger v Temnem vitezu
Medtem ko Warner Bros. marljivo vodi kampanjo, s katero naj bi Temnega viteza pripeljali do oskarjev, pa je pozornost javnosti usmerjena predvsem v izjemno Ledgerjevo igro. Maggie Gyllenhaal je na rdeči preprogi vljudno zavrnila priložnost, da bi mit, ki se je spletel okrog prezgodaj umrlega igralca, izkoristila za promocijo filma. 'Težko je govoriti o prijatelju, ki je umrl,' je bil njen edini komentar. Foto: Warner Bros.

Heathov oče Kim Ledger, ki se podelitve nagrad sicer ni udeležil, je avstralskim medijem povedal, da se je med prenosom nedeljske slovesnosti, ki jo je gledal iz domačega Pertha, počutil "vzneseno, grenkosladko, a fantastično." "Stoječe ovacije te zlomijo," je povedal o bučnem aplavzu, ki so ga zvezdniki v dvorani namenili Heathovi zmagi. "To gre človeku res do srca."
Nagrado je v Heathovem imenu režiser filma Chris Nolan prevzel z besedami: "Vsi, ki smo sodelovali s Heathom, nagrado sprejemamo z mešanico strašne žalosti in ponosa. Ko je preminil, je v prihodnosti filma zazijala velka luknja, a zdaj, v luči silnega odziva, ki ga njegovo delo doživlja po vsem svetu, vsaj sam lahko malo manj mislim na to praznino v prihodnosti in bolj na neverjetno mesto, ki si ga je z nadarjenostjo in predanostjo delu izboril v zgodovini filma. Večno ga bomo pogrešali, a nikoli pozabili."

Dediščina male Matilde
Ledgerjeva mati Sally Bell je v intervjuju za revijo People naslikala podobno sliko: družina menda kar "poka od ponosa" nad kritiškim priznanjem, ki si ga je z vlogo v Temnem vitezu prislužil Heath. "Mislim si, da bo nagrado prej ali slej dobil Matilda. Zdaj je še premajha, ampak vse to ji pripada, ker je del njega. Čudovito je, da bo Matilda imela toliko ljudi, ki ji bodo lahko pripovedovali o nadarjenosti in ugledu, ki ga je užival v filmski industriji. To je neverjetna zapuščina." Ledgerju, ki je zaradi prevelikega odmerka zdravil umrl januarja lani, je vloga postumno prinesla več nagrad - poleg globusa še nagrado kritikov (Critics Choice Award), nagrado občinstva (People's Choice Award) in nominacijo za nagrado igralske zveze (SAG), bolj ali manj vsi pa mu že napovedujejo tudi nominacijo za oskarja, kar je konec koncev za akcijski spektakel o superjunaku zelo neobičajno.

V posnetku na desni si oglejte Chrisa Nolana, ki je zlati globus prevzel v Ledgerjevem imenu.
"Čustveni vrtiljak"
Triletna Matilda, ki se je rodila v Ledgerjevi zvezi z igralko Michelle Williams, živi z materjo. Dekličina babica Sally Bell je za People še povedala, da je priznanje, ki ga Hethova vloga Jokerja dobiva po njegovi smrti, za družino pravi čustveni vrtiljak. "Vse skupaj je za nas povezano v ogromno čustvi, s katerimi se moramo spopasti, preden se lahko sprostimo in uživamo v trenutku."

A. J.